Νon paper του Βερολίνου θέλει τον ESM ένα ευρωπαϊκό πανίσχυρο ΔΝΤ, λέει το Σπίγκελ…

European Stability Mechanism (ESM) general director Klaus Regling. FILE PHOTO. EPA/YANNIS KOLESIDIS
Τη μετεξέλιξη του ESM σε έναν πανίσχυρο θεσμό της Ευρωζώνης –ανάλογο του ΔΝΤ- επιδιώκει το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Σπίγκελ.Το περιοδικό υποστηρίζει πως έχει στην κατοχή του δισέλιδο non paper του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο εκφράζονται τα σχέδια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως απάντηση στις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Τα σχέδια του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνουν –μεταξύ άλλων και τα εξής στοιχεία: o ESM πρέπει να αποκτήσει διευρυμένες εξουσίες, ώστε να επιτηρεί στο μέλλον τις διαδικασίες χρεοκοπίας ενός κράτους μέλους της Ευρωζώνης.

Στις διαδικασίες αυτές θα περιλαμβάνεται και η υποχρέωση ενός μηχανισμού διάσωσης ενός υπό χρεοκοπία κράτους, με ίδια κεφάλαια του ESM, αλλά και δίκαια αναλογία με κεφάλαια ιδιωτών.

Ο ESM θα χρειασθεί για να στηρίξει τις διευρυμένες αρμοδιότητες του περισσότερα κεφάλαια, που όμως την στιγμή αυτή δεν υπάρχουν.

Ο ESM θα πρέπει –σύμφωνα με το non paper του Υπουργείου Οικονομικών- στο μέλλον να αναλάβει την επιτήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, αποσπώντας τις αρμοδιότητες αυτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τέλος, το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών λέει όχι στην πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν για δημιουργία κοινού προϋπολογισμού των κρατών μελών της Ευρωζώνης, καθώς πιστεύει πως κάτι τέτοιο θα φέρει αστάθεια στις οικονομίες των χωρών του κοινού νομίσματος.

Να σημειωθεί πως χθές ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως το Βερολίνο θα φέρει στο Eurogroup της Δευτέρας προτάσεις για την αναμόρφωση του ESM, χωρίς ωστόσο να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες, προσθέτοντας ότι τώρα δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η μελλοντική πολιτική του Υπουργείου σε περίπτωση σχηματισμού νέας κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχουν οι Φιλελεύθεροι.

Το Eurogroup της Δευτέρας θα είναι και το τελευταίο στο οποίο τη Γερμανία θα εκπροσωπήσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος και προορίζεται για νέος Πρόεδρος του γερμανικού ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

Περισσότερες ειδήσεις Κόσμος εδώ


ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος – Γερμανία/ΒΕΡΟΛΙΝΟ 07/10/2017 13:17

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal