Κορυφαία συνεργασία: Κύπρος, Ελλάδα και Αρμενία διαμορφώνουν τους άξονες συνεργασίας για διασπορά




Τους βασικούς άξονες της τριμερούς συνεργασίας τους σε θέματα διασποράς έθεσαν Κύπρος, Ελλάδα και Αρμενία, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης για το θέμα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία.

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτης Φωτίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Τέρενς Κουίκ και η Υπουργός Διασποράς της Αρμενίας, Χρανούς Χακομπιάν, συμφώνησαν στη σύσταση μιας επιτροπής εργασίας, η οποία θα αξιολογήσει τις εισηγήσεις που κατατέθηκαν στο τραπέζι.

Μεταξύ άλλων, προτάθηκε η συνεργασία σε θέματα νεολαίας, αθλητισμού, πολιτισμού και εκπαίδευσης.

Η επόμενη τριμερής συνάντηση για θέματα διασποράς θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου στο Ερεβάν και η μεθεπόμενη στην Αθήνα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Φωτίου είπε ότι «είναι μια ιστορική ημέρα σήμερα για τις σχέσεις των τριών χωρών μας, γιατί για πρώτα φορά με τον πιο επίσημο τρόπο σε κοινό τραπέζι θεσμοθετήσαμε την τριμερή συνεργασία σε θέματα διασποράς».

Αναφέρθηκε παράλληλα στους δεσμούς των τριών χωρών και είπε ότι οι σχέσεις είναι άριστες σε όλα τα επίπεδα.

Ο Προεδρικός Επίτροπος είπε ακόμη ότι οι τρεις χώρες είναι θύματα μιας βάρβαρης επεκτατικής πολιτικής από την ίδια χώρα και αναφέρθηκε στην γενοκτονία των Αρμενίων, στη γενοκτονία των Ποντίων και στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Ως προς τις σχέσεις Λευκωσίας-Ερεβάν, ο κ. Φωτίου είπε ότι η Αρμενία θα πρέπει να θεωρεί την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα ως τους πιο ένθερμους υποστηρικτές και πρεσβευτές της εντός της ΕΕ. Η Κύπρος σε κάθε ευκαιρία ενώνει τη φωνή της με αυτή της Αρμενίας, ιδιαίτερα για την άρνηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας, συμπλήρωσε.

Παράλληλα, εξέφρασε εκτίμηση για το ρόλο και την προσφορά της Ελλάδας προς την Κύπρο σε όλα τα επίπεδα.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Προεδρίας, Κύπρος και Ελλάδα αποτελούν πυλώνες σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή, κάτι που ενισχύεται μέσα από τις τριμερείς συνεργασίες.

Είναι ουσιαστικό να αξιοποιηθεί η τριμερής συνεργασία ως διπλωματικό εργαλείο για την προώθηση κοινών συμφερόντων στα κέντρα λήψης αποφάσεων στο εξωτερικό, είπε.

Παρατήρησε επίσης ότι το επιτυχημένο μοντέλο συνεργασίας στις ΗΠΑ μπορεί να υιοθετηθεί και σε άλλες χώρες, ενώ είπε ότι Κύπρος και Ελλάδα θα συνεργαστούν με την Αρμενία σε χώρες όπου η τελευταία διαθέτει ισχυρή παρουσία της διασποράς, όπως η Γαλλία.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, η συνεργασία θα επικεντρωθεί στο ρόλο της νέας γενιάς και στην ενεργό συμμετοχή των αποδήμων. Αποφασίστηκε επίσης η πραγματοποίηση σειράς εκδηλώσεων, δραστηριοτήτων και ενεργειών, ώστε να έρθουν πιο κοντά οι τρεις νεολαίες.

Οι εισηγήσεις δεν αφορούν μόνο τη νεολαία, αλλά τον πολιτισμό, τη συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και μια σειρά από άλλα θέματα, κατέληξε ο κ. Φωτίου.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Τέρενς Κουίκ, είπε από την πλευρά του ότι συμφωνήθηκαν κοινές δράσεις, οι οποίες θα αφορούν, μεταξύ άλλων, δράσεις για τις δύο γενοκτονίες το Μάιο του 2018.

Παράλληλα, ο κ. Κουίκ είπε ότι οι τρεις χώρες θα επενδύσουν στη νεολαία και στους φοιτητές. Αναφέρθηκε εξάλλου στην ύπαρξη κέντρου ελληνικών σπουδών σε πανεπιστήμιο του Ερεβάν και έκανε λόγο για τη δυνατότητα διασύνδεσης πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Επίσης, είπε ότι προτάθηκε από την Υπουργό Διασποράς της Αρμενίας η συμμετοχή της Ελλάδας και της Κύπρου στις αθλητικές διοργανώσεις που θα πραγματοποιηθούν το Μάρτιο του 2018 στη Βιέννη και τον Ιούλιο στο Ερεβάν.

«Ξεκινάει μια συνεργασία των τριών χωρών σε θέματα διασποράς που σας διαβεβαιώ ότι είναι πολύ χρήσιμη» είπε ο κ. Κουίκ.

Είπε τέλος ότι Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε μια ταραγμένη περιοχή και αποτελούν ταυτόχρονα «πυλώνες σταθερότητας».

Από την πλευρά της η κ. Χακομπιάν, μιλώντας μέσω διερμηνέα, δήλωσε ότι μετά την πρώτη συζήτηση για τα θέματα διασποράς, ο διάλογος των τριών χωρών θα πρέπει να συνεχιστεί με έργα στο εγγύς μέλλον.

Αναφέρθηκε στις εξαίρετες πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις που διατηρούν οι τρεις χώρες και είπε ότι συμφωνήθηκε η προώθηση της συνεργασίας σε διάφορα επίπεδα.

Στάθηκε στις διάφορες κοινότητες του εξωτερικού, όπου υπάρχουν οργανώσεις διασποράς και έκανε λόγο για προκλήσεις, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού.

Σύμφωνα με την Υπουργό Διασποράς της Αρμενίας, συμφωνήθηκε επίσης η δράση σε εκπαιδευτικό επίπεδο, ενώ στόχος θα είναι η νεολαία. Η συνεργασία, κατά την κ. Χακομπιάν, θα εκτείνεται τόσο εντός, όσο και εκτός των τριών χωρών.

Αναφέρθηκε ακολούθως στην Αρμενική γενοκτονία και τις επιπτώσεις οι οποίες συνεχίζονται, ενώ είπε ότι το Ερεβάν επιζητεί την ειρήνη και την επίλυση των προβλημάτων μέσω διαπραγματεύσεων. «Αυτή είναι η επιθυμία όλων των Αρμενίων, των 3 εκ. που ζουν στην Αρμενία και των 7 εκ. της διασποράς» κατέληξε.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ηλίας Φωτόπουλος και ο Εκπρόσωπος των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Βαρτκές Μαχτεσιάν.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 20/10/2017 14:21

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: