Κυρώσεις του θυμωμένου Ραχόι στην Καταλονία: Αποπομπή Πουτζντεμόν, εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου…




Με τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε τη λήψη των πρώτων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Καταλονία, μεταξύ αυτών την καθαίρεση του προέδρου της περιφέρειας Κάρλες Πουτζντεμόν όπως και της κυβέρνησης της Καταλονίας, λίγες ώρες αφότου το καταλανικό κοινοβούλιο κήρυξε την ανεξαρτησία της.

«Είναι τα πρώτα μέτρα που εφαρμόζουμε προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκείνοι που ήταν έως σήμερα επικεφαλής (της καταλανικής διοίκησης) να μπορέσουν να συνεχίσουν την κλιμάκωση της ανυπακοής» υπογράμμισε ο Μαριάνο Ραχόι μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που συγκλήθηκε έπειτα από το πράσινο φως που έδωσε η Γερουσία προκειμένου η Καταλονία να τεθεί υπό καθεστώς κηδεμονίας.

«Εμείς οι Ισπανοί ζήσαμε μια θλιβερή ημέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας το παράλογο επιβλήθηκε του νόμου και κατέστρεψε τη δημοκρατία στην Καταλονία» επισήμανε.

«Η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική, θλιβερή και γεμάτη από φόβο και άγχος» πρόσθεσε.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι θα επιδιώξει να κηρυχθεί παράνομη η σημερινή κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

Επιπλέον, δήλωσε ότι αποφάσισε να αποπέμψει τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και την κυβέρνηση της Καταλονίας, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης.

Επίσης, θα προχωρήσει στη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ενώ προκήρυξε εκλογές για την 21η Δεκεμβρίου, μια εκλογική διαδικασία που θα είναι «δίκαιη, ελεύθερη και νόμιμη», όπως υπογράμμισε.

Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση «δεν στοχεύουν στην αναστολή της αυτονομίας, αλλά στην αποκατάσταση του νόμου και την επιστροφή της ομόνοιας» στην Καταλονία, σημείωσε ο συντηρητικός πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε ο Μαριάνο Ραχόι, ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας παύεται των καθηκόντων του. Επίσης ανακοίνωσε την αποπομπή των εκπροσώπων της κυβέρνησης της Καταλονίας στη Μαδρίτη και στις Βρυξέλλες και το κλείσιμο των καταλανικών «αντιπροσωπειών» σε ολόκληρο τον κόσμο, εκτός των Βρυξελλών.

«Πιστεύουμε ότι επείγει να ακούσουμε τους πολίτες της Καταλονίας, όλους ανεξαιρέτως, ώστε να μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον τους και κανείς να μην μπορεί να ενεργεί εκτός του νόμου για λογαριασμό τους» τόνισε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Ο Μαριάνο Ραχόι υπενθύμισε ότι έχει τη στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του κεντροδεξιού κόμματος Ciudadanos.

Καταλονία, μάχη χωρίς νικητή (γερμανικός τύπος)

Προχωρώντας σε μια πρώτη αποτίμηση των δραματικών εξελίξεων στην Καταλονία οι γερμανοί σχολιαστές εκτιμούν ότι η ανοιχτή πλέον σύγκρουση Καταλονίας και κεντρικής κυβέρνησης δεν μπορεί να έχει αίσιο τέλος.

Το σχόλιο της Frankfurter Rundschau:

«Τη μάχη αυτή δεν μπορεί να την κερδίσει κανείς. Οι αυτονομιστές μπορούν να διακηρύξουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας, αλλά ελλείψει στήριξης δεν μπορούν να την αποκτήσουν. Ο Ραχόι μπορεί να τους αναγκάσει να συμμορφωθούν στις συνταγματικές επιταγές. Με αυτό τον τρόπο όμως δεν θα κερδίσει τη στήριξή τους για την Ισπανία. Η Καταλονία θα παραμείνει ένα πολιτικό πεδίο μαχών χωρίς νικητή».

Στο ίδιο μήκος κύματος η Münchner Merkur:

«Όπως και στους πολέμους όπου το πρώτο θύμα είναι πάντα η αλήθεια, έτσι και στην ανοιχτή αυτή πλέον σύγκρουση μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και των αυτονομιστών στην Καταλονία η πολιτική σύνεση πνέει τα λοίσθια. Με την απόφαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη Βαρκελώνη για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους από τη μία, και την ενεργοποίηση του Άρθρου 155 εκ μέρους της κυβέρνησης Ραχόι από την άλλη πλευρά, ξεκινά πλέον ένα νέο κεφάλαιο στην ισπανική ιστορία. Υπάρχουν φόβοι ότι δεν θα έχει Happy End. Χωρίς έξωθεν βοήθεια δεν διαφαίνεται η προοπτική ειρηνικής διεξόδου […]. Αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν τώρα οι Ευρωπαίοι».

Μπορεί η ΕΕ να εγγυηθεί την ενότητα;

Τη στάση των Ευρωπαίων στηλιτεύει η Nürnberger Nachrichten. Συγκρίνοντας τη σύγκρουση Πουτζντεμόν-Ραχόι με την μετωπική δυο τρένων, η εφημερίδα σχολιάζει ότι «μέχρι στιγμής η ΕΕ προσπάθησε να μην εμπλακεί. Αυτό όμως μπορεί να αποδειχθεί ολέθριο λάθος. Διότι από μόνοι τους δεν πρόκειται να τα βρουν».

Η Rhein-Neckar-Zeitung: «Με μεγάλη καθυστέρηση ΕΕ και ΗΠΑ παίρνουν θέση και αρνούνται να αναγνωρίσουν την […] Καταλονία. Είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα. Ένα δεύτερο θα ήταν να μεσολαβήσουν μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Μόνοι τους δεν πρόκειται να τα βρουν. Χρειάζονται έξωθεν βοήθεια. Ερώτηση κρίσεως: γιατί υπάρχει η Ευρώπη, αν όχι για να εγγυάται την ενότητα;»

Η θέση του ΝΑΤΟ

Η Ισπανία παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος στους κόλπους του ΝΑΤΟ και η κρίση στην Καταλονία είναι ένα εσωτερικό ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος, επισήμανε αξιωματούχος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Ερωτηθείς σχετικά με την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ απάντησε:

«Η Ισπανία είναι ένας αφοσιωμένος σύμμαχος, που συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην κοινή μας ασφάλεια. Το ζήτημα της Καταλονίας είναι ένα εσωτερικό ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος».

Στηρίζει Ραχόι και το Παρίσι

«Το σύνταγμα της Ισπανίας πρέπει να γίνεται σεβαστό. Επομένως σε αυτό το πλαίσιο, το πλαίσιο του κράτους Δικαίου, το ζήτημα της Καταλονίας πρέπει να εξεταστεί. Για αυτόν ακριβώς το λόγο η Γαλλία δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας που το καταλανικό κοινοβούλιο μόλις υιοθέτησε» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

«Η Γαλλία εύχεται η Ισπανία να είναι ισχυρή και ενωμένη. Δεν έχει παρά έναν μονάχα συνομιλητή κι αυτός είναι η κυβέρνηση της Μαδρίτης» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, υπογραμμίζοντας ότι «παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην Καταλονία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε διαβεβαιώσει τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι για την «πλήρη στήριξη» που του παρέχει προκειμένου «να γίνει σεβαστό» το κράτος Δικαίου στην Ισπανία.

«Έχω έναν συνομιλητή στην Ισπανία, αυτός είναι ο πρωθυπουργός Ραχόι. (…) Υπάρχει κράτος Δικαίου στην Ισπανία, με συνταγματικούς νόμους. Πρέπει να γίνονται σεβαστοί και εκείνος έχει την πλήρη στήριξή μου» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη γαλλική Γουιάνα. Ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους επανέλαβε ότι η καταλανική κρίση είναι ένα «εσωτερικό ζήτημα» της Ισπανίας.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

27/10/2017 21:50
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP
Μαδρίτη, Ισπανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: