Η μεγάλη ευκαιρία από την πρώτη επίσκεψη Γερμανού υπουργού Άμυνας στην Κύπρο




Του ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Μπορεί τα γερμανικά αεροσκάφη Tornado να όδευσαν τελικώς για την Ιορδανία, όμως στο τραπέζι υπήρχε και το ενδεχόμενο να σταθμεύσουν στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Κυπριακή Δημοκρατία. Στο παρασκήνιο έγιναν πολλά περισσότερα από αυτά που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, οπότε η πρώτη επίσκεψη Γερμανού υπουργού Άμυνας στην Κύπρο, έρχεται ως φυσιολογικό επακόλουθο…

Η είδηση είναι η χθεσινή επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν, στο νησί της Αφροδίτης, ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση του Κύπριου υπουργού Άμυνας, Χριστόφορου Φωκαΐδη. Όπως προαναφέρθηκε, είναι η πρώτη επίσκεψη Γερμανού υπουργού Άμυνας στο νησί.

Η ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Άμυνας είναι λιτή, όμως αναμένεται οι τιμές και η σημασία που θα αποδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην επίσκεψη να είναι στον μέγιστο βαθμό. Για έναν ακόμα λόγο πέραν όσων ήδη αναφέρθηκαν… δεν αποτελούσε ποτέ μυστικό η ιστορικά «ειδική σχέση» της Γερμανίας με την Τουρκία, μια σχέση που κατόρθωσε να καταστρέψει – και αυτή – ο πολύς πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι Γερμανοί μπορεί να μην εγκαταλείπουν τη «γεωστρατηγική ματιά» τους στα πράγματα, αναμένοντας αλλαγή των δεδομένων όταν για οποιονδήποτε λόγο εκλείψει από το προσκήνιο ο συγκεκριμένος άνθρωπος, όμως στο μεταξύ η ελληνική αποτροπή στην Κύπρο μπορεί να ενισχυθεί πολύ.

Δεν θα πρέπει να λησμονεί κανείς ότι η Κύπρος είναι το «αβύθιστο αεροπλανοφόρο του αγγλοσαξονικού κόσμου», ο λόγος για τον οποίο οι Βρετανοί αφενός δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν το νησί, υπό φυσιολογικές συνθήκες, παρά το τέλος της αποικιοκρατίας.

Αφετέρου δε, πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στο «λονδρέζικο σύστημα», όπως ο τέως υπουργός Εξωτερικών , Τζακ Στρο, διατύπωσαν μεγαλοφώνως τις σκέψεις τους, ή εναλλακτικά και τους μύχιους πόθους τους, να δουν «λύση» του Κυπριακού με βάση δυο κράτη στο νησί.

Η Κύπρος έχει μια σημαντική ευκαιρία μπροστά της. Με βάση την εμπειρία που έχει μαζέψει τα χρόνια της ανεξαρτησίας της και αυτές από τις περιπέτειες στις οποίες μας οδήγησαν δεκαετίες μη ορθολογικής αντιμετώπισης των δεδομένων στο νησί, μπορεί να χτίσει μια στενή και συνάμα αξιόπιστη σχέση με τη Γερμανία.

Όταν η συζήτηση αφορά μια γεωγραφική περιοχή υψηλής γεωστρατηγικής σημασίας, τότε τα περιθώρια του «ιδιοκτήτη» για ελιγμούς είναι πάρα πολλά, αρκεί να μη λησμονεί ποτέ τις βασικές παραμέτρους του προβλήματος και μη θεωρήσει ότι η νέα κατάσταση στην περιοχή άλλαξε τα θεμελιώδη…

Όσα μπορούν να συζητηθούν είναι πάρα πολλά και οι γερμανοί μπορούν να αντιληφθούν ότι έχουν μόνο να κερδίσουν εάν σεβαστούν τα στοιχειώδη που ανακύπτουν από το διεθνές δίκαιο, το οποίο συστηματικά επικαλούνται στην «πολιτική αρχών» που ισχυρίζονται ότι ασκούν στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον.

Τούτων λεχθέντων, εάν η ελληνική πλευρά στο νησί είναι καλά προετοιμασμένη, οι «διευρυμένες συνομιλίες» μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών των δυο υπουργείων Άμυνας που αναφέρονται στην ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου, θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύ ενδιαφέρουσες, με τις θετικές συνέπειες της οικοδόμησης μιας ορθολογικής και βασισμένης στα κοινά συμφέροντα σχέσης, να τις βρίσκουμε μπροστά μας τις δεκαετίες που ακολουθούν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: