Γιατί ο κ. Αναστασιάδης συναίνεσε στην τελωνειακή αναβάθμιση της Τουρκίας;Ρωτά το ΔΗΚΟ…




Το ΔΗΚΟ μέσω του κ. Μαυρίδη, υποστηρίζει ότι ο κ. Γιούνκερ, απαντώντας γραπτώς στις 3 Οκτωβρίου, επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα του Ιουλίου 2017, που έκαναν λόγο για έγγραφο (Οδικός Χάρτης για την Τουρκία) που δόθηκε στις 25 Μαΐου 2017 στον Ερντογάν, σχετικά με το ζήτημα της τελωνειακής ένωσης. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, το ΔΗΚΟ ρωτά γιατί η Κοινή Δήλωση ΕΕ και Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016, έχει και την σύμφωνη γνώμη του Ν. Αναστασιάδη

Ειδικότερα η ανακοίνωση τύπου του Ευρωβουλευτή ΔΗΚΟ Κ. Μαυρίδη έχει ως εξής:

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο κ. Γιούνκερ είχε προτείνει έναρξη διαπραγματεύσεων για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας περί το τέλος του έτους και νέα Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για την Άνοιξη του 2018, θέματα όμως που υπέδειξα στην ερώτησή μου ότι δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του και παρακάμπτουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τις διαδικασίες με βάση τις Συνθήκες Λειτουργίας της ΕΕ.

Στην απάντησή του ο κ. Γιούνκερ παραδέχεται ότι «η απόφαση για τη διοργάνωση συνόδου κορυφής με την Τουρκία το 2018 εναπόκειται στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». Σημειώνει επίσης μεταξύ άλλων ότι «το έγγραφο [Οδικός Χάρτης για Τουρκία] … εξακολουθεί να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της δήλωσης της 18ης Μαρτίου 2016, στην οποία παραμένει προσηλωμένη η ΕΕ» και στο οποίο έγγραφο “η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης [της Τουρκίας] επικροτείται“.

Εν ολίγοις, ο κ. Γιούνκερ θεωρεί ότι η ΕΕ είναι προσηλωμένη και σήμερα υπέρ της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας και έμμεσα επιβεβαιώνει ότι συνεχίζει να θεωρεί δεδομένη την στήριξη Αναστασιάδη για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας με βάση την συναίνεσή του στην Κοινή Δήλωση της 18ης Μαρτίου 2016.

Το ερώτημα είναι γιατί ο Κύπριος Πρόεδρος συναίνεσε στην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας και γιατί συνεχίζει στην ίδια γραμμή μέχρι σήμερα;

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ


ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 07/10/2017 12:33

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: