“Καίγεται” ο Κυπριανού: Άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ζητά ο γ.γ. του ΑΚΕΛ




Με βάση τις διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου και το πλαίσιο που έχει καταθέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ στο Κραν Μοντάνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να επιδιώξει άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δίχως προϋποθέσεις και δίχως προτάξεις, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Μιλώντας μετά από συνάντηση που είχε το μεσημέρι με αντιπροσωπεία του Δήμου Μόρφου, με επικεφαλής το Δήμαρχο Βίκτωρα Χατζηαβραάμ, στα γραφεία του κόμματος, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «και στο Κραν Μοντάνα και παντού εμείς στηρίζουμε την επιστροφή της Μόρφου στους μόνιμους κατοίκους της».

Αναφέρθηκε στις εξαγγελίες από τουρκικής πλευράς σε ό,τι τα Μαρωνίτικα χωριά, το Βαρώσι και την “επιτροπή ακίνητης περιουσίας”, και είπε ότι αν αφεθούν να υλοποιηθούν θα δυσχεράνουν πολύ περισσότερο την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

«Εάν υλοποιηθούν οι εξαγγελίες με τον τρόπο που η ίδια η τουρκική πλευρά επιθυμεί και επιδιώκει, νομίζω ότι η όποια επόμενη προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό θα ξεκινήσει από δυσμενέστερη για εμάς αφετηρία από ότι προηγουμένως» είπε.

Ο κ. Κυπριανού είπε επίσης ότι αν έχουμε την αυταπάτη ότι θα μπορούσαμε να πετύχουμε κάτι πολύ καλύτερο από ότι διεκδικούσαμε τα τελευταία χρόνια, θα απογοητεύσουμε τον κυπριακό λαό και «θα τον βάλουμε σε τυχοδιωκτικές περιπέτειες», με τεράστιους κινδύνους για το μέλλον και την προοπτική της χώρας, του λαού και των Ελληνοκυπρίων.

Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση της λειτουργίας στον Άγιο Μάμα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι υπήρξε εκείνη την περίοδο συνομιλία με τον Δήμαρχο, ο οποίος ζήτησε την παρέμβαση και του ΑΚΕΛ για να επιτραπεί η τέλεση της λειτουργίας. «Κάναμε παρεμβάσεις, δυστυχώς δεν τα καταφέραμε» είπε ο κ. Κυπριανού, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το γεγονός της απαγόρευσης.

Όλοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να μεταβαίνουν για το προσκύνημα και τη λειτουργία, όχι μόνο στον Άγιο Μάμα, αλλά και παντού, όπως επιτρέπεται στους Τ/κ να έρχονται στις ελεύθερες περιοχές, είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηαβραάμ είπε ότι δόθηκαν αντίγραφα στον ΓΓ του ΑΚΕΛ των τριών επιστολών που έστειλε ο Δήμος προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την απαγόρευση στον Άγιο Μάμα. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηαβραάμ, δεν τίθεται θέμα μετακίνησης της ημερομηνίας της εορτής.

Ανέφερε ακόμη ότι εξέφρασαν προς τον ΓΓ του ΑΚΕΛ τις ανησυχίες του κατεχόμενου Δήμου για τη σημερινή κατάσταση μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα, ενώ τέθηκε και το θέμα της προσφυγικής πολιτικής, η οποία όπως είπε «έχει αφεθεί στο έλεος».

Συμπλήρωσε ότι ο Δήμος θα προσπαθήσει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, να βοηθήσει για να προχωρήσει η διαδικασία της έναρξης των συνομιλιών «γιατί είναι η μοναδική διέξοδος που υπάρχει σήμερα για επίλυση του Κυπριακού».

Όσον αφορά την προσφυγική πολιτική, ο Δήμαρχος είπε ότι «έπιασαν όλοι περίπου 3.000 λίρες και κείνο ήταν, τελειώσαμε, ξεχάσαμε τους πρόσφυγες». Μεταξύ άλλων είπε ότι ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών δεν λειτουργεί όπως πρέπει, ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν εκατομμύρια που μαζεύτηκαν από το προσφυγόσημο τα οποία δεν ξέρουμε που είναι».

Είπε ότι ο Δήμος έχει επαφές με τα κόμματα αλλά είναι και θέμα της Κυβέρνησης να παρουσιάσει κάποια πρόταση νόμου, όσον αφορά την προσφυγική πολιτική.

Στο σημεία αυτό ο κ. Κυπριανού είπε ότι η Κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει εντελώς την προσφυγική πολιτική που διαμορφώθηκε από την Κυβέρνηση Χριστόφια, όπως η στεγαστική πολιτική, τα κίνητρα που είχαν δοθεί στους πρόσφυγες και άλλα. «Όλα αυτά εγκαταλείφθηκαν από την Κυβέρνηση με πρόσχημα ότι υπήρχε η οικονομική κρίση» είπε. Ανέφερε καταληκτικά ότι πρέπει να δούμε το θέμα των προσφύγων με πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία, ενώ πρόσθεσε ότι η ριζική λύση του αυτού του προβλήματος, θα είναι η λύση του Κυπριακού.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 11/09/2017 13:52

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: