Κάτι δεν πάει καλά στο μουσουλμανικό κομμάτι της Ρωσίας: Ο Τσετσένος Καντίροφ επικίνδυνος για Πούτιν




Του ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Μια εξόχως σοβαρή κατάσταση δείχνει να κλιμακώνεται σταδιακά στην Τσετσενία, αλλά και σε άλλες μουσουλμανικές Δημοκρατίες του Καυκάσου που ανήκουν στη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς πίσω από την ισχυρή αντίδραση των μουσουλμάνων της Ρωσίας απέναντι στην πολιτική του Κρεμλίνου στο ζήτημα της Μιανμάρ, όπου περιοχή με μουσουλμάνους εκκαθαρίζεται με μεθόδους που θυμίζουν τη γενοκτονία της Ρουάντα, μάλλον κρύβεται το σχίσμα ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τον ηγέτη που στήριζε τόσα χρόνια, τον αδίστακτο και κατά περιπτώσεις ακόμα και αιμοσταγή, Ραμζάν Καντίροφ.

Η κατάσταση είναι σοβαρή, καθότι θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι όσο θρήσκος και να δηλώνει ο Καντίροφ, εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να συσπειρώσει γύρω του τους Τσετσένους, προβλέποντας ότι οι διαφωνίες που έχουν ανακύψει εδώ και πολύ καιρό με το Κρεμλίνο, θα προκαλέσει σοβαρές τριβές οι οποίες με βάση την ιστορία της περιοχής, θα μπορούσαν να κλιμακωθούν πολύ επικίνδυνα.

Η διαφωνία ξεκίνησε μετά τη μείωση των κονδυλίων που διατίθενται στη Δημοκρατία της Τσετσενίας από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και ίσως όχι μόνο, καθώς έχουν προκύψει πολλά, νομοτελειακά θα στρέψει τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας εναντίον του με το Κρεμλίνο να αναζητά τρόπο να τον αντικαταστήσει, ή ακόμα και να τον ανατρέψει, οπότε εμμέσως απειλεί με μουσουλμανική εξέγερση…

Η κατάσταση κλιμακώθηκε ακόμα περισσότερο στη Ρωσία, γιατί ο Καντίροφ εξέφρασε ανοιχτά την αντίρρησή του για την επίσημη ρωσική πολιτική απέναντι στην Μιανμάρ, το οποίο συνιστά παραβίαση των αρμοδιοτήτων του και ευθεία αμφισβήτηση της κεντρικής εξουσίας, δηλαδή του Κρεμλίνου και του Βλαντιμίρ Πούτιν προσωπικά.

Τι έγινε όμως με τις διαμαρτυρίες για την Μιανμάρ; Όπως αναφέρει το ίδιο το «Russia Today», η αστυνομία αναφέρει ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν στη διαμαρτυρία στο Γκρόζνι, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Τσετσενίας στη Ρωσία, για να διαμαρτυρηθούν για την απίστευτη βία στη Μιανμάρ, όπου τα κυβερνητικά στρατεύματα ασφαλείας επιχειρούν με στόχο τη μαζική καταστολή της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγια.

Η διαδήλωση υποστήριξης των Ροχίνγια πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα στο κατά πλειοψηφία μουσουλμανικό τμήμα της Ρωσίας. Πλάνα από τη συγκέντρωση έδειξαν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές να «πλημμυρίζουν» μια πλατεία μπροστά στο κύριο τζαμί της πόλης, καθώς οι Τσετσένοι αξιωματούχοι και οι ηγέτες τους μίλησαν στο πλήθος από πλατφόρμα που είχε στηθεί, ενδεικτικό του βαθμού κεντρικής οργάνωσης της πρωτοβουλίας.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο πρόεδρος της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος μέσω της σελίδας του στο Instagram είχε ζητήσει νωρίτερα από τους υποστηρικτές του να υποστηρίξουν τη μουσουλμανική μειονότητα στη Μιανμάρ που αντιμετωπίζει το φάσμα της εξάλειψης, ενώ ξιφούλκησε εναντίον των ηγετών του κόσμου για τη μη καταδίκη των φρικαλεοτήτων που καταγράφονται στην ασιατική χώρα.

«Όταν κάποια γεγονότα συνέβησαν στο γραφείο ενός περιοδικού του Παρισιού, οι βασιλιάδες και οι πρόεδροι, οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί πήγαν να συμμετάσχουν σε μια διαδήλωση διαμαρτυρίας», γράφει αναφερόμενος στην τρομοκρατική επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo τον Ιανουάριο του 2015. «Στη Μιανμάρ, ο στρατός και οι ληστές βιάζουν, βασανίζουν και σκοτώνουν χιλιάδες και χιλιάδες ανθρώπους επειδή είναι Μουσουλμάνοι Ροχίνγια, αλλά οι επώνυμοι που συμμετείχαν στην πορεία στο Παρίσι δεν βλέπουν τίποτα».

Νωρίτερα την Κυριακή, η μουσουλμανική κοινότητα της Μόσχας πραγματοποίησε παρόμοια διαδήλωση μπροστά στην πρεσβεία της Μιανμάρ. Τουλάχιστον 800 άτομα συμμετείχαν στην εκδήλωση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι ανάμεσα στους συγκεντρωμένους εθεάθησαν μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ / NGO), με δεσμούς με τη Δύση…

Η βία στη Μιανμάρ εκδηλώθηκε στα τέλη Αυγούστου. Οι επιδρομές των ανταρτών Ροχίνγια σε στρατιωτική βάση και η αντίδραση των στρατευμάτων ασφαλείας είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 400 θανάτους. Η κυβέρνηση της Μυανμάρ κατηγόρησε τους αντιπάλους της ότι καταστρέφουν σπίτια και σκοτώνουν πολίτες, αλλά ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τις κυβερνητικές δυνάμεις για τα περιστατικά αυτά, ως μέρος εκστρατείας που αποσκοπούσε στην εξαναγκασμό των Ροχίνγια να αποχωρήσουν από την περιοχή Ρακχίν.

Εκτιμάται, ότι 90 χιλιάδες Ροχίνγια έχουν ξεφύγει από τη βία περνώντας τα σύνορα στην πλευρά του Μπαγκλαντές, με αποτέλεσμα η φτωχή χώρα να δυσκολεύεται να τους βοηθήσει, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής κι εκεί. Υπολογίζεται ότι οι Ροχίνγια αριθμούν περίπου 1,1 εκατομμύρια πληθυσμό, μουσουλμανική μειονότητα σε μια βουδιστική χώρα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: