Η Λευκωσία ζητά τη συμβολή του Συμβουλίου Ευρώπης για προστασία τάφων αγνοουμένων




Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης με τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μετακίνησης οστών αγνοουμένων στα κατεχόμενα και την παρέμβαση σε χώρους ταφής λόγω κατασκευαστικών εργασιών, η Τουρκία υποχρεούται να διασφαλίσει με πρακτικά και αποτελεσματικά μέσα ότι καμία παρέμβαση δεν θα γίνει στο μέλλον σε χώρους ταφής, υπογραμμίζει η κυπριακή Κυβέρνηση προς το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ).

Σύμφωνα με τη Λευκωσία, έχει αποδειχτεί ότι υπήρξε σκόπιμη μετακίνηση οστών που ανήκουν σε αγνοούμενους σε τέσσερα σημεία στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Σε κυβερνητικό υπόμνημα που υπέβαλε τη Δευτέρα προς την Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ, ενόψει μιας συνεδρίασης στο Στρασβούργο όπου θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, το θέμα των αγνοουμένων, η Λευκωσία τονίζει ότι «το εναγόμενο κράτος υποχρεούνται να λάβει επειγόντως θετικά μέτρα για την προστασία τέτοιων χώρων».

Επιπρόσθετα, η Κυπριακή Δημοκρατία τονίζει ότι η Τουρκία οφείλει να καταβάλει άμεσα τα €30 εκ. που επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στους συγγενείς αγνοουμένων.

Σύμφωνα με την Κυβέρνηση, «η συνεχής άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με την άνευ όρων υποχρέωσή της να καταβάλει τα ποσά που επιδικάστηκαν, δεν αποτελεί μόνο εξόφθαλμη επίδειξη της συνολικά απορριπτικής της στάσης» αλλά «υπονομεύει επίσης την αξιοπιστία του ίδιου του Δικαστηρίου».

Για τον λόγο αυτό, η Τουρκία «πρέπει άμεσα να καταβάλει το ποσό της δίκαιης ικανοποίησης που επιδίκασε το Δικαστήριο» λέει η Κυβέρνηση.

Οι 47 Μόνιμοι Αντιπρόσωποι θα επιβλέψουν μεταξύ 19 και 21 Σεπτεμβρίου τον βαθμό εκτέλεσης των αποφάσεων του Δικαστηρίου, περιλαμβανομένης της διακρατικής προσφυγής του 2001 και της συνακόλουθης απόφασης του Μαΐου του 2014, με την οποία το ΕΔΑΔ επιδίκασε αποζημιώσεις ύψους €90 εκ. σε συγγενείς των αγνοουμένων και σε εγκλωβισμένους Ελληνοκύπριους.

Η Λευκωσία προειδοποιεί εξάλλου το Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με την επαναλαμβανόμενη απόπειρα της Τουρκίας να κατευθύνει την προσοχή της Επιτροπής Υπουργών στις εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) «προκειμένου να απαλλαγεί από την ευθύνη συμμόρφωσης με την απόφαση του Δικαστηρίου». Επιπρόσθετα, η κυπριακή Κυβέρνηση σημειώνει την «προσπάθεια εκ μέρους της Τουρκίας να πολιτικοποιήσει το έργο της ΔΕΑ και να αποδώσει τις όποιες επιτυχίες της στην ίδια».

Σύμφωνα με το κυβερνητικό υπόμνημα, στην επικείμενη συνάντησή της, η Επιτροπή Υπουργών θα έπρεπε να καλέσει την Τουρκία να υιοθετήσει μια γνήσια και ενεργό στάση για την αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης και των περιστάσεων εξαφάνισης όλων των αγνοουμένων.

Οι αντιπρόσωποι των κρατών μελών θα έπρεπε, επίσης, να απαιτήσουν από την Άγκυρα να διαβιβάσει στην Επιτροπή πληροφορίες σχετικά με τα συμπεράσματα που περιλαμβάνονται σε εκθέσεις δικών της ερευνών, οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι έχει ετοιμάσει μια «έκθεση» για 185 υποθέσεις, όπως όμως υπογραμμίζει η Λευκωσία στο υπόμνημά της «δεν υπήρξε καμία δίωξη ως αποτέλεσμα αυτών των υποθέσεων».

Η Κύπρος λέει ακόμη ότι η Τουρκία θα πρέπει να δώσει πληροφορίες από εκθέσεις και στρατιωτικά αρχεία που έχει στην κατοχή της, που περιέχουν πληροφορίες για σημεία ταφής, περιλαμβανομένων των σημείων όπου μετακινήθηκαν οστά, αλλά και πληροφορίες από την περίοδο της περισυλλογής νεκρών από τα πεδία μαχών.

Όσον αφορά την ανάγκη για την αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων, το κυβερνητικό υπόμνημα σημειώνει ότι «η Τουρκία δεν έχει επιδείξει μια γνήσια και καλόπιστη στάση» στο θέμα αυτό.

Η Λευκωσία λέει εξάλλου ότι παρά τους τουρκικούς ισχυρισμούς «η πρόσβαση σε στρατιωτικές ζώνης αποτελεί καθημερινό άθλο για τη ΔΕΑ και παρακολουθείται στενά και αναίτια από εκπροσώπους των τουρκικών στρατευμάτων».

Η κυπριακή Κυβέρνηση προσθέτει ότι η εκπεφρασμένη πρόθεση της Τουρκίας να δώσει πρόσβαση σε στρατιωτικές ζώνες στα επόμενα δύο χρόνια «δεν είναι ούτε αρκετή ούτε πειστική» και διερωτάται καταληκτικά για ποιόν λόγο δεν μπορεί να δεσμευτεί η Τουρκία ενώπιον της Επιτροπής Υπουργών ότι θα παρέχει άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες τις στρατιωτικές ζώνες.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 12/09/2017 16:51

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: