Η Κέρκυρα “χωρίζει” και “ενώνει” Ελλάδα και Ιταλία: Μία συνάντηση κορυφής με μεγάλη σημασία




Του Χρήστου Θ. Μπότζιου

Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη Κέρκυρα η 1η ελληνο-ιταλική Διακυβερνητική συνάντηση σε επίπεδο Πρωθυπουργών ενώ υπήρξε και χωριστή συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Η επιλογή της Κέρκυρας δεν πρέπει να ήταν συμπτωματική. Προφανώς επελέγη και για τον υψηλό συμβολισμό της. Βρίσκεται γεωγραφικά στο Ιόνιο που χωρίζει και συγχρόνως ενώνει τις δύο χώρες και λαούς.

Το γεγονός ότι η ελληνο-ιταλική συνάντηση ακολούθησε την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε πρόσφατα στην Αθήνα ο νεοεκλεγείς Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία και πολύ πιθανό αμφότερες να σηματοδοτούν την αρχή μίας στενότερης συνεργασίας μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού – μεσογειακού νότου που ήδη αισθάνεται το βάρος της ηγεμονίας του Ευρωπαϊκού βορρά που εκπροσωπείται από το Βερολίνο.

Για να γίνει καλλίτερα αντιληπτή η σημασία της συνάντησης της Κέρκυρας , σκόπιμη μια σύντομη ιστορική αναδρομή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και λαών . Ελλάδα και Ιταλία είναι οι δύο πιο ιστορικές χώρες της Ευρώπης. Οι λαοί τους είχαν κοινή φυλετική προέλευση ακόμη και γλωσσική. Η αλφάβητος που αργότερα ονομάσθηκε λατινική, οι Ρωμαίοι την δανείστηκαν από τους Χαλκιδείς αποίκους της κάτω Ιταλίας.

Οι Ρωμαίοι ,πρόγονοι των σημερινών Ιταλών, κατέκτησαν την Ελλάδα το 146 π.χ αλλά κατακτήθηκαν από τους Έλληνες πολιτιστικά. Από τη μείξη αυτή προέκυψε ο ελληνο-ρωμαϊκός πολιτισμός στον οποίο θα στηριχθεί, αιώνες μετά, η Ιταλική Αναγέννηση που θα επαναφέρει την αγάπη για την γνώση ,τα γράμματα ,τις τέχνες που είχαν σιγήσει τον Μεσαίωνα. Πρότυπο της Αναγέννησης η Αρχαία Ελλάδα και η Ρώμη. Στην Αναγέννηση συνέβαλλαν ουσιαστικά και οι λόγιοι της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ή Βυζάντιο. Ο Πετράρχης ο μέγιστος ποιητής της Αναγέννησης, είχε ως Δάσκαλο τον Ορθόδοξο Μοναχό από τη Κάτω Ιταλία τον Βαρλαάμ τον Καλαβρό.

Όμως οι δύο λαοί ,κοινής φυλετικής προέλευσης και κουλτούρας, σταδιακά αποστασιοποιούνται και απομακρύνονται μεταξύ των. Σε τούτο συνέβαλαν ιστορικοί και άλλοι παράγοντες. Κυρίως θρησκευτικοί.Χρονολογικά ξεχωρίζουν. Α) το 1054 με το Σχίσμα μεταξύ των δύο Εκκλησιών Ορθόδοξης και Καθολικής, Β) το 1204 με τη κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους της 4ης Σταυροφορίας και γ) το 1453 με την άλωση της πόλης και την κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τους Οθωμανούς Τούρκους .

Έκτοτε χρονολογείται << η Δύση της Ανατολής και η Ανατολή της Δύσης >>όπως ευφυώς έχει γραφεί. Στην σύγχρονη εποχή ξεχωρίζουν τρία γεγονότα που επιδράσανε αρνητικά στις ελληνο-ιταλικές σχέσεις. Αναφερόμαστε ειδικά στην επιλήψιμη στάση της τότε Ιταλίας σε όσα προηγήθηκαν της Μικρασιατικής καταστροφής. Ακολούθησε ο βομβαρδισμός και σύντομη χρονικά απόβαση στη Κέρκυρα δυνάμεων του Μουσολινικού καθεστώτος με το πρόσχημα της δολοφονίας του Στρατηγού Τελλίνι εντεταλμένου για την οριοθέτηση των ελληνο-αλβανικών συνόρων που αναπόδεικτα και προσχηματικά απέδωσαν σε έλληνα Στρατηγό. Και τέλος με τον ελληνο-ιταλικό πολέμου του 1940 με ιταλική υπαιτιότητα . Είχε προηγηθεί,το ίδιο έτος, ο τορπιλισμός της ΕΛΛΗΣ στο λιμάνι της Τήνου. Οι τραυματικές αυτές εμπειρίες για τον ελληνικό λαό είχαν επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και σε ικανό βαθμό τις πολιτικές επαφές οι οποίες, σε σύγκριση με άλλες κοινοτικές χώρες , ήταν περιορισμένες.

Άλλωστε και οι Ιταλικές κυβερνήσεις στρέφανε την προσοχή τους εκείθεν των Άλπεων και πολύ λιγότερο στον μεσογειακό νότο. Η 1η Διακυβερνητική ελληνο-ιταλική συνάντηση της Κέρκυρα, πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο μεγάλων προβληματισμών τόσο σε ότι αφορά το μέλλον της Ευρώπης όσο και για τα τεκταινόμενα διεθνώς. Και αυτό διαπιστώνεται και από την Ατζέντα των θεμάτων που απασχόλησαν τους δύο Πρωθυπουργούς ,τους κ.κ Αλέξη Τσίπρα και Paolo Τζεντιλόνι.

Προτεραιότητα βεβαίως δόθηκε στα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος. Επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία στον οικονομικό τομέα με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ιταλικής FERROVIE DELLO STATO με επένδυση ύψους μισό δις Ευρώ. Εκτός της οικονομικής σημασίας , σημαντική εναι και η πολιτική πλευρά γιατί επιβεβεβαιώνει την εκτίμηση ότι επιστρέφει η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών προς την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία. Δεύτερο σημείο κοινού ενδιαφέροντος, το ενεργειακό.

Και οι δύο Πρωθυπουργοί τάχθηκαν υπέρ των πολλαπλών πηγών και διόδων των ενεργειακών πηγών χωρίς αποκλεισμούς δηλαδή διάκρισης μεταχείρισης μεταξύ Βορρά και Νότου όπως,. ναι σε αγωγούς που μεταφέρουν φ/α στι ς χώρες του ευρωπαϊκού βορρά αλλά όχι σε εκείνους προς νότο. Η σύμπτωση απόψεων στο ενεργειακό προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία εν όψει και των γεωτρήσεων που αναμένονται στο Βόρειο Ιόνιο και δυτικά της Πελοποννήσου από την γαλλική ΤΟΤΑΛ που μαζί με την ιταλική ΕΝΙ και την αμερικανική ΜΟBIL EXXON , διενεργούν ήδη γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Δεν ελειψε, ασφαλώς, και μία αναφορά στη Τουρκία. Αυστηρή .όπως αναφέρεται, προειδοποίηση προς τη Άγκυρα για σεβασμό των δημοκρατικών αρχών αλλά και στήριξη της ευρωπαϊκής της προοπτικής.

Στην ίδια ακριβώς γραμμή με τους άλλους ευρωπαίους εταίρους που δύσκολα διαχωρίζεις την αλήθεια των προθέσεων από την υποκρισία ή για το αληθέστερο από τα συμφέροντα. Σε γενικές γραμμές σύμπτωση απόψεων υπήρξε και στο θέμα της Ε. Ενωσης η οποία αποδεδειγμένα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των λαών τη και χρήζει ριζικών και ουσιαστικών αλλαγών των θεσμών της.

Και οι δύο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν με τις προτάσεις του Προέδρου της Ε. Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ που εξέφρασε προ ημερών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη δημιουργία υπερεθνικών θεσμών όπως Υπουργού Οικονομικών της Ευρώπης καθώς και Υπουργού Κοινωνικής συνοχής. Κοινή, επίσης, υποστήριξη δόθηκε στη πρόταση κατάρτισης Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού ώστε να αποκτήσουν χαρακτήρα αναδιανεμητικό και ισορροπημένο. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υποστήριξε,επίσης, την ανάγκη να ενισχυθεί και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ( ΕΜΣ ),με ανάλογο με το ΔΝΤ ρόλο.

Με κάποιες αποκλίσεις στις ίδιες κινείται και η Γαλλία Στις διμερείς ελληνο-ιταλικές σχέσεις καταγράφονται και εκκρεμότητες όπως η υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ που έχει κατ αρχή συμφωνηθεί. Φαίνεται ότι από ιταλικής πλευράς υπάρχουν ακόμη ορισμένοι ενδοιασμοί που σχετίζονται με το εύρος των ζωνών αλιείας αλλά και λόγοι πολιτικής σκοπιμότητας.

Ευκταίο η 1η Διακυβερνητική συνάντηση κορυφής της Κέρκυρας να έχει και συνέχεια η οποία θα καλύψει και τα κενά συνεργασίας του παρελθόντος. Ευκταίο, επίσης, να σηματοδοτήσει και να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού μεσογειακού νότου που η πρώτη συνάντηση ξεκίνησε από την Ελλάδα, Τελικά ,παραφράζοντας τη διάσημη ρήση του Γαλιλαίου κάτι φαίνεται να κινείται. Με ενδιαφέρον αναμένεται η προσεχής συνάντηση των χωρών του νότου στη Κύπρο.

  • Πρέσβης ε.τ., Πηγή: Κίνηση Πράττω

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: