Φεύγει ο Σόιμπλε: To υπουργείο Οικονομικών απαιτούν οι Φιλελεύθεροι στη Γερμανία




Σίγουρο πρέπει να θεωρείται ότι ο Υπουργός Οικονομικών Βόλφγανκ Σόιμπλε θα είναι ο νέος Πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής και θα μετακινηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, ο Σόιμπλε δέχθηκε την μετακίνηση αυτή, αφού το κόμμα του πιστεύει πως ο πιο έμπειρος εν ενεργεία Γερμανός πολιτικός θα τα καταφέρει καλύτερα στη διαχείριση ενός Κοινοβουλίου στο οποίο ήδη έχουν εισέλθει με μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα, το κόμμα της ακροδεξιάς «Εναλλακτική για τη Γερμανία».

Όμως, στη πραγματικότητα, όπως επισημαίνουν αναλυτές, η Άγκελα Μέρκελ θέλει να ανοίξει το δρόμο για την κυβερνητική συνεργασία με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους.

Ειδικά οι Φιλελεύθεροι, με συνεχείς δηλώσεις στελεχών τους τις τελευταίες ημέρες, επιμένουν πως για αυτούς είναι πολύ σημαντικό να αναλάβουν το Υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό δήλωσε και σήμερα –σε εκπομπή του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF- η αντιπρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων, Κάτια Ζούντινγκ.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Ζούντινγκ «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως το Υπουργείο Οικονομικών είναι ένα ζωτικής σημασίας Υπουργείο, στο ίδιο ύψος με την Καγκελαρία».

Η ίδια πρόσθεσε πως «θέλουμε να αφήσουμε την φιλελεύθερη υπογραφή μας στο Υπουργείο αυτό. Το κόμμα μας σε μια πιθανή κυβερνητική συνεργασία με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους, θέλει να λάβει κεντρικής σημασίας Υπουργεία ώστε να προωθήσουμε τις θέσεις μας».

Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο γίνει πραγματικότητα, πρώτος υποψήφιος για τη θέση του νέου Υπουργού Οικονομικών, είναι ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ.

Ο Λίντνερ επιμένει σε σκληρές θέσεις σε ότι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, την Ευρωζώνη και ιδιαίτερα το ελληνικό ζήτημα.

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, επανέφερε το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Άλλοι υποψήφιοι από το ίδιο κόμμα θα μπορούσαν να είναι ο Βόλφγκανγκ Κουμπίνκι, αντιπρόεδρος του κόμματος, αλλά και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόιερ.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος – Γερμανία/ΒΕΡΟΛΙΝΟ 28/09/2017 12:15

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: