Ανάβει η κόντρα Μαξίμου – ΝΔ για Eldorado Gold: Διεθνείς αντιδράσεις και παρέμβαση ΣΕΒ




Για «ενορχηστρωμένη απόπειρα της πανικόβλητης αντιπολίτευσης να αντιστρέψει το θετικό κλίμα μετά την επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν και την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη ΔΕΘ» κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη για την Eldorado Gold.

Όπως προσθέτουν, αυτή η απόπειρα «δεν θα έχει καμία τύχη. Το θετικό διεθνές επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα δεν αλλάζει με στημένα επικοινωνιακά σόου της οδού Πειραιώς 62».

«Ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης παρουσίασε το νέο μοντέλο ανάπτυξης που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η κυβέρνηση και από το οποίο μόνο το πρώτο επτάμηνο του 2017 έχουν εισρεύσει 1,6 δισ. ευρώ άμεσες ξένες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία» αναφέρουν τα ίδια στελέχη. Υπογραμμίζει, δε, ότι «η κυβέρνηση για πρώτη φορά θέτει τις θεσμικές βάσεις για ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο βασισμένο στις επενδύσεις έντασης γνώσης, που αξιοποιούν και δεν θέτουν σε κίνδυνο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας:

– Το μοναδικό ελληνικό τοπίο που ήδη αποτελεί πόλο έλξης για μεγάλες τουριστικές επενδύσεις.

– Το κλίμα και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της χώρας μας, τόσο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όσο και για την αναβαθμισμένη πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση.

– Την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.

– Και πάνω από όλα τον σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και τις αξιοπρεπείς αμοιβές των εργαζόμενων που αποτελούν την καρδιά της παραγωγής.

Απάντηση ΝΔ

«Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις πράξεις τους, ξεδιάντροπα ομολογούν ότι αδιαφορούν και για τις επενδύσεις και για τους εργαζόμενους», απαντά η ΝΔ σε «κυβερνητικές διαρροές» και προσθέτει: «Μια κυβέρνηση που στέλνει στα “τσακίδια”, όχι μόνο την εταιρεία, αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, έχει πολύ θράσος για να εγκαλεί την αντιπολίτευση

Διεθνείς αντιδράσεις

Όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης φιλοξενούν από το πρωί την είδηση που έχει φέρει νέο κύμα ταραχής στην επιχειρηματικότητα στην χώρα μας. Η απόφαση της El Dorado Gold να αναστείλει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα είναι ένα θέμα που αφορά τις διεθνείς αγορές, που εξετάζουν τυχόν ευκαιρίες επενδύσεων για την χώρα.

Φαίνεται πως και οι Βρυξέλλες δεν χάρηκαν ιδιαίτερα με την εξέλιξη, αλλά δεν ανοίγουν ακόμα τα χαρτιά τους.

Έγιναν οι κατάλληλοι χειρισμοί εκτιμά ο Παπαδημητρίου

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση έκανε την κατάλληλη κίνηση, όταν αποφάσισε να παραπέμψει στη Διαιτησία το θέμα της επένδυσης του καναδικού κολοσσού «Eldorado Gold» στη Χαλκιδική, διατύπωσε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου και πρόσθεσε ότι το περιβάλλον είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, όπως δείχνει και η εμπειρία από την Αμερική και άλλες χώρες.

«Το θέμα της Εldorado Gold δεν είναι ένα απλό θέμα. Νομίζω ότι η κυβέρνηση έκανε το κατάλληλο που έπρεπε να κάνει, να το βάλει στη Διαιτησία. Τα κίνητρα της Eldorado είναι δύσκολο να τα αναλύσει κάποιος, εκτός του ότι βέβαια είναι μια επιχείρηση και το πρώτο θέμα που έχει είναι η κερδοφορία. Και αυτό νομίζει ότι σημαίνει ότι μπορεί να παρακάμψει τους νόμους […] Το περιβάλλον είναι πολύ σοβαρό θέμα. Αυτό το βλέπουμε και από την εμπειρία μας από την Αμερική και άλλες χώρες» σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου, προσερχόμενος στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου εγκαινίασε το Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών. Απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων, με αφορμή την ανακοίνωση της Eldorado, ότι αναστέλλει τις εργασίες της στην Ελλάδα, ο ίδιος έκανε λόγο για εταιρείες «που με κάποιον τρόπο νομίζουν ότι οι διαδικασίες μπορεί να γίνουν πολύ πιο εύκολες, από ό,τι στην πραγματικότητα είναι».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης επισήμανε ότι οι πρωτόγνωρες για ευρωπαϊκή χώρα τακτικές της Eldorado και οι λογικές των τελεσίγραφων δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές. «Τα ζητήματα λύνονται με συνεννόηση, επί του εδάφους, και προφανώς για την κυβέρνησή μας το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος είναι μείζον θέμα […] Δεν θα γίνουν όλα θυσία στον Mολώχ του κέρδους» υπογράμμισε.

Παρέμβαση ΣΕΒ

«Είναι ώρα τα λόγια να γίνουν έργα, ώστε να μη χαθεί και αυτή τη φορά το θετικό momentum που σταδιακά ξαναχτίζεται γύρω από την ελληνική οικονομία», επισημαίνει ο ΣΕΒ στο μηναίο οικονομικό δελτίο με αφορμή την απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει επ’ αόριστο τις επενδύσεις της στην Ελλάδα.

Οι σωστές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ περί της αναγκαίας στήριξης των παραγωγικών επενδύσεων στη χώρα μας επιβάλλεται να συνοδεύονται και από αντίστοιχες πράξεις, αναφέρει ο Σύνδεσμος ενώ υποστηρίζει πως η απόφαση για αναστολή λόγω των πολλών γραφειοκρατικών και αδειοδοτικών εμποδίων που έχει συναντήσει τα τελευταία χρόνια, δίνει τον τόνο ως προς το δέον γενέσθαι στη χώρα μας.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

11/09/2017, 16:46
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: