Το πλαίσιο Γκουτέρες είναι ασπίδα ή ταφόπλακα της Κυπριακής Δημοκρατίας: Επικράτησε η αδιαφάνεια…




Του Πέτρου Θ. Παντελίδη

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της πενταμερούς διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα είναι η ημιδιαφάνεια. Τις διαπραγματεύσεις και τις δραστηριότητες δεν κάλυψε ένα αδιαφανές πέπλο εμπιστευτικότητας.

Τις σκέπασε ένα ημιδιαφανές πέπλο, που άφησε να φανούν οι γενικές γραμμές της εικόνας. Μιας εικόνας που ο καθένας τη βλέπει όπως θέλει και τη συμπληρώνει με τη φαντασία του, την επιθυμία του ή τις παραισθήσεις του.

Μέσα από το ημιδιαφανές πέπλο διαγράφονται οι εικόνες τριών αντικειμένων μέσα στο θολό πλαίσιο του τελικού δείπνου.

Πρώτα είναι το πλαίσιο Γκουτέρες. Δεν ξέρουμε, αν είναι γραπτό και επίσημο έγγραφο ή προφορικές κατευθυντήριες γραμμές. Ό,τι μορφή και να έχει, η σαφής εικόνα του δεν βγήκε καθαρή προς τα έξω. Μέσα από το ημιδιαφανές του πέπλο φαίνεται να είναι μια επιδιαιτησία, χειρότερη από την επιδιαιτησία Ανάν. Και εξηγούμαι. Ο Κόφι Ανάν έκανε μια μεροληπτική επιδιαιτησία και γεφύρωσε μεροληπτικά τις διαφορές, ικανοποιώντας, σύμφωνα με τις οδηγίες, σχεδόν όλες τις απαιτήσεις της Τουρκίας. Όμως μας έδωσε την ευκαιρία στο δημοψήφισμα να εξαποστείλουμε το απαράδεκτο σχέδιό του που μετέτρεπε την Κύπρο σε προτεκτοράτο της Τουρκίας.

Το άγνωστο σε μας «πλαίσιο Γκουτέρες» φαίνεται ότι δίνει σαφείς οδηγίες στις πλευρές για να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις λύσης, σύμφωνες με τις προδιαγραφές του πλαισίου του. Φαίνεται ότι το πλαίσιο Γκουτέρες εισηγείται κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων για να μετατραπεί η Κύπρος σε ένα φυσιολογικό κράτος μέλος της Ε.Ε. Αν ήταν μόνο αυτό το περιεχόμενο του πλαισίου, θα ήταν πράγματι μια ασπίδα για την Κ.Δ., όπως ενθουσιασμένος το απεκάλεσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, γνωστός για τις υποβολιμιαίες παραισθήσεις του και τις υποχωρήσεις του στο θέμα της λύσης.

Όμως το πλαίσιο φαίνεται ότι περιλαμβάνει και σαφείς οδηγίες για υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς, ώστε να ικανοποιηθεί η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή της τουρκοκυπριακής κοινότητας, και περιλαμβάνει και την εκ περιτροπής προεδρία, για την οποία αντιλήφθηκε ότι ο ΠτΔ ήταν έτοιμος από καιρό. Και ακόμα υποβάλλει υποχωρήσεις στο εδαφικό και το δικαίωμα ιδιοκτησίας και ΒΕΤΟ. Και για να αντισταθμιστεί η κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων έδειχνε την αναγνώριση των δικαιωμάτων του Ευρωπαίου πολίτη στους Τούρκους υπηκόους.

Ο ΠτΔ με την επίμονη φαίνεται προτροπή του Άντρου και του Αβέρωφ έδωσε γραπτώς τις καταστροφικές υποχωρήσεις, για να πετύχει τερματισμό των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού. Για μια ακόμα φορά αποδείχτηκε επιπόλαιος και ευκολόπιστος. Ο Τσαβούσογλου μασούσε τα λόγια του για αρκετές ώρες και έδινε την εντύπωση ότι αποδεχόταν τις προτροπές του Γ.Γ. Αλλά όταν ο Γ.Γ. θέλησε να γράψει σε χαρτί αυτά που αποδέχονται οι δύο πλευρές, ο Τσαβούσογλου αποκάλυψε τον αδιάλλακτο Τούρκο διαπραγματευτή. Δήλωσε ότι δεν είπε πως αποδέχεται αυτά που έδειχνε ότι θα αποδεχθεί μέχρι να ξεγελάσει τον ΠτΔ. Έτσι το δείπνο έφτασε σε ναυάγιο και η διάσκεψη τερματίστηκε άδοξα.

Τώρα ο ΠτΔ λέει ότι οι προτάσεις του δεν βρίσκονται στο τραπέζι, αλλά είναι έτοιμος να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν. Ο Αβέρωφ λέει να βάλουμε μπροστά την ασπίδα του πλαισίου Γκουτέρες και να προχωρήσουμε αποφασιστικά. Και ο Άντρος κατηγορεί τον ΠτΔ ότι έπρεπε να κλειδώσει τις προτάσεις του και να μην προτάσσει τον όρο για τις εγγυήσεις και τα στρατεύματα, αλλά να συνεχίσει τις ατέρμονες διαπραγματεύσεις για να αποφύγουμε τα χερότερα.

Κάποιος θα πει ότι αυτά που λέω είναι υποθέσεις και εκφράζουν απορριπτική νοοτροπία. Τότε ας σηκώσουν το ημιδιαφανές πέπλο που καλύπτει τα γεγονότα και τα έγγραφα του Κραν Μοντάνα. Ας δώσουν στη δημοσιότητα τις γραπτές προτάσεις που υπέβαλε ο ΠτΔ. για να φανεί αν είναι καταστροφικές η εποικοδομητικές. Ας δώσουν στη δημοσιότητα το πλαίσιο Γκουτέρες, αν υπάρχει ως έγγραφο. Έτσι θα μάθουμε και εμείς την αλήθεια. Για να έχουμε ορθή άποψη. Για να δούμε αν έχει δίκαιο ο Αβέρωφ που αποκαλεί το πλαίσιο Γκουτέρες ασπίδα μας. Γιατί σε μας φαντάζει ως καταστροφική επιδιαιτησία, που έβαλε τον ΠτΔ να ανοίξει τον τάφο της Κ.Δ. και το πλαίσιο να γίνει η ταφόπλακα της. Ανέχεται ο ΠτΔ να γίνει νεκροθάφτης και της Κ.Δ.;

Απαιτούμε διαφάνεια. Θέλουμε να ξέρουμε. Οι εξελίξεις δεν αφορούν μόνο τον ΠτΔ, τον Άντρο και τον Αβέρωφ και τον Κασουλίδη. Αφορούν όλους μας. Γιατί διακυβεύεται η επιβίωσή μας, το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών μας, και η επιβίωση του Ελληνισμού της Κύπρου. Ας μην αφήσουν το δημοψήφισμα να είναι η τελευταία έπαλξη του αγώνα για σωτηρία της Κύπρου ή για καταστροφή της.

ΓΙΑ ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΙΣ APOPSEIS.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: