Το Κυπριακό παγώνει σε μια περιοχή που βράζει: Δεν είναι εποχή για την πολιτική «wait and see»




Του Γιώργου Περδίκη

Η πρόσφατη αποτυχία των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα, απέδειξε το αυτονόητο, ότι δηλαδή το Κυπριακό είναι κυρίως θέμα εισβολής, κατοχής και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Τουρκία επιδιώκει μια συμφωνία που θα τσιμεντώνει και θα επεκτείνει τον έλεγχο που ασκεί σήμερα στο ψευδοκράτος και στην υπόλοιπη Κύπρο.

Είναι φανερό ότι η Τουρκία επιδιώκει να επανακτήσει τον πλήρη στρατηγικό έλεγχο του νησιού, του εναέριου χώρου και της ΑΟΖ για να ενισχύσει την δική της παρουσία στην περιοχή μας, ως μίας περιφερειακής υπερδύναμης.

Την ίδια ώρα η Τουρκία, προχωρά στην υλοποίηση των πυρηνικών της ονείρων, με την απόκτηση της απαραίτητης τεχνογνωσίας μέσω της κατασκευής δυο πυρηνικών εργοστασίων -το ένα απέναντι από την Κύπρο στη τοποθεσία Άκκουγιου- ακολουθώντας το παράδειγμα του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

Σε αντίθεση μάλιστα με ό,τι συνέβη στις περιπτώσεις του Ιράν και της Βορείου Κορέα, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει την οποιαδήποτε διεθνή αντίδραση στα σχέδια της, παρά μόνο την αντίθεση των Κυπρίων (Ελληνοκυπρίων και Tουρκοκυπρίων) οικολόγων και των Ευρωπαίων Πρασίνων.

Πρόσφατα μάλιστα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με εισήγηση των πρασίνων ευρωβουλευτών έχει περιλάβει σχετική αναφορά για το πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας στο Άκκουγιου και στην ετήσια έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Τα στρατηγικά σχέδια της Τουρκίας, ξεπερνούν και υπερβαίνουν τα προβλήματα της συμβίωσης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο νησί μας. Για τους σχεδιασμούς της Άγκυρας, ο λαός της Κύπρου είναι αμελητέος και μη υπολογίσιμος παράγοντας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία όμως ως ανεξάρτητη οντότητα, μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί εμπόδιο στα στρατηγικά σχέδια της Τουρκίας. Η διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να αποτελεί την ασπίδα και το δόρυ μας.

Με τις κατάλληλες συμμαχίες και συμφωνίες συνεργασίας με μεγάλες χώρες αλλά και με τις χώρες της περιφέρειας μας, πάντα με τη συμπαράσταση της Ελλάδας και των απανταχού Ελλήνων, μπορούμε να πετύχουμε την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου και της σημασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αλλάξουμε -έστω και επί ολίγον- την ισορροπία δυνάμεων και ισχύος στην περιοχή μας σε βάρος της Τουρκίας.

Το τέλος του Συριακού εμφυλίου φτάνει, και οι εξελίξεις στην περιοχή μας αναμένονται κοσμογονικές. Δεν πρέπει να παραμείνουμε θεατές, αναμένοντας να αποφασίσουν άλλοι για εμάς, χωρίς εμάς.

Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει αυτή τη φορά να διεκδικήσει -μέσω των συμμαχιών της- και λόγο και ρόλο στη διαμόρφωση του χάρτη των νέων συνόρων της περιοχής του Άνω Μεσοποταμίας.

Γενικώς η πολιτική του «wait and see» δεν είναι η καταλληλότερη αυτή την εποχή. Δυστυχώς βλέπω την κυπριακή πολιτική ηγεσία να διολισθαίνει προς αυτή την κατάσταση λόγω του παγώματος των συνομιλιών στο Κυπριακό και από την άλλη λόγω της ενασχόλησης του συνόλου περίπου του πολιτικού προσωπικού της χώρας με τις προσεχείς Προεδρικές εκλογές.

Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχουμε καταθέσει πρόσφατα ξανά στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στο Εθνικό Συμβούλιο μια πολυεπίπεδη πρόταση εναλλακτικής διαχείρισης του Κυπριακού, γιατί θεωρούμε ότι δεν έχουμε καιρό για χάσιμο, ούτε για ατελέσφορη αναμονή.

Μάλιστα ένα μέρος των προτάσεών αφορά την δυναμική αξιοποίηση των αποδήμων, Κυπρίων και Ελλήνων, και την ανάπτυξη και ενδυνάμωση των διπλωματικών αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας στα πλαίσια της εφαρμογής μιας επιθετικής εκστρατείας διαφώτισης και ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης και των ξένων πολιτικών.

Πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση. Να τεθεί τέρμα στο εσωτερικό αλληλοφάγωμα και στη διχόνοια. Να θέσουμε πανεθνικούς στόχους και να έχουμε και σχεδιασμό πως θα τους υλοποιήσουμε.

Να σηκωθούμε από την πολυθρόνα της καλοπέρασης και του «business as usual» και με πίστη και αποφασιστικότητα να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει: Μια Κύπρος ελεύθερη, ανεξάρτητη και δημοκρατική, χωρίς ξένους στρατούς , εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και εποίκους.

Μια Κυπριακή Δημοκρατία που να εξασφαλίζει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της ανεξάρτητα από εθνική καταγωγή ή θρησκεία, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, ασφάλεια και ειρήνη μέσω της πλήρους προστασίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

  • Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: