Ούτε οι ένοικοι του Λευκού Οίκου υπεράνω του νόμου…για διαρροή απορρήτων εγγράφων!




Ο Αμερικανός υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν δήλωσε ότι οποιοσδήποτε είναι υπεύθυνος για την διαρροή απόρρητων πληροφοριών θα βρεθεί αντιμέτωπος με ομοσπονδιακή δίωξη, μη εξαιρουμένων τόσο ανθρώπων του Λευκού Οίκου, όσο και μελών του Κογκρέσου, μεταδίδει το CNN.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου Fox “Fox News Sunday” σχετικά με το εύρος της έρευνας και των διώξεων, ο Ρόζενσταϊν τόνισε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα “κυνηγήσει οποιονδήποτε παραβαίνει τον νόμο”.

“Θα διαθέσουμε περισσότερα μέσα, θα επανεξετάσουμε τις διαδικασίες και θα διασφαλίσουμε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για καθεμιά από τις διαρροές αυτές”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρόζενσταϊν. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, την Παρασκευή, σχετικά με τις ενέργειες του υπουργείου αναφορικά με τις διαρροές απόρρητων πληροφοριών προς τα αμερικανικά ΜΜΕ. Μεταξύ των κινήσεων αυτών είναι και η επανεξέταση των κανόνων σχετικά με την αποστολή κλητεύσεων στα ΜΜΕ.

Το ίδιο υπουργείο, επί υπουργίας του Έρικ Χόλντερ το 2015, είχε προχωρήσει σε αναθεώρηση των (τότε) υφιστάμενων κανόνων περιορίζοντας την δυνατότητα του υπουργείου για την κλήτευση των ΜΜΕ στο πλαίσιο ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η εξέλιξη αυτή είχε δρομολογηθεί μετά την άσκηση χρόνιας κριτικής για την “στόχευση” των δημοσιογράφων από τις δικαστικές αρχές.

Η αναθεώρηση που προτείνει ο Σέσιονς μπορεί ν’ ανοίξει την πόρτα για την άρση της προστασίας που απολαμβάνουν οι δημοσιογράφοι, ώστε να είναι πλέον δυνατή η κλήτευσή τους. Το ενδεχόμενο αυτό, άφησε ανοιχτό κι ο Ρόζενσταϊν δηλώνοντας: “Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χόλντερ αναθεώρησε το πλαίσιο αυτό, το 2015. Μπορεί να το έκανε σωστά κι όπως απαιτούνταν, ίσως όμως και να μην το έκανε”, τόνισε. Ο Αμερικανός υφυπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι ο στόχος των κινήσεων που εξήγγειλε την Παρασκευή ο Σέσιονς εντοπίζεται στην καταπολέμηση των διαρροών κι όχι στην παρέμβαση για την δουλειά που κάνουν τα ΜΜΕ. “Κυνηγάμε αυτούς που κάνουν τις διαρροές κι όχι τους δημοσιογράφους”, ξεκαθάρισε ο Ρόζενσταϊν.

Ο ίδιος τόνισε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα κινηθεί προς την κατεύθυνση άσκησης ποινικών διώξεων κατά δημοσιογράφων για την δημοσιοποίηση πληροφοριών που τους έδωσε κάποιος. “Σε γενικές γραμμές, οι δημοσιογράφοι που δημοσιοποιούν πληροφορίες δεν διαπράττουν έγκλημα. Υπάρχει όμως, μία περίπτωση στην οποία διαπράττουν. Δεν έχω δει μία τέτοια περίπτωση μέχρι σήμερα, αλλά δεν θα την απέκλεια”, δήλωσε ο ίδιος.

Ο Αμερικανός υφυπουργός τόνισε, επίσης, ότι παρατηρείται αύξηση των διαρροών απόρρητων πληροφοριών, χωρίς ωστόσο ν’ αποκαλύψει τον αριθμό τους.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζε Τζόνσον, δήλωσε στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CBS “Face the Nation” ότι υπήρξαν περισσότερες διαρροές πληροφοριών κατά τους πρώτους μήνες άσκησης της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ από οποιαδήποτε άλλη προεδρία την οποία μπορεί να θυμηθεί. “Η κατάσταση με τις διαρροές πληροφοριών είναι πραγματικά δύσκολη σήμερα. Αυτό δεν το έχω ξαναδεί”, τόνισε ο ίδιος.

Παρά το γεγονός ότι ο Τζόνσον υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να εντοπιστούν αυτοί που κάνουν τις διαρροές, ωστόσο τόνισε πως ο Σέσιονς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός για το δικαστικό προηγούμενο που μπορούν να δρομολογήσουν οι ενέργειές του. “Πριν αποφασίσεις να κυνηγήσεις δημοσιογράφους και ρεπόρτερ και προφανώς να κλητεύσεις τις πηγές τους, πρέπει να είσαι ενήμερος ότι θα υπάρξει εμπλοκή των δικαστηρίων και η εξέλιξη αυτή ενέχει το ενδεχόμενο παραγωγής αρνητικού δεδικασμένου στον αναφερόμενο τομέα”, υποστήριξε ο Τζόνσον.

Ο Σέσιονς, από την πλευρά του, βρέθηκε κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα στο επίκεντρο σκληρής κριτικής από τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος έχει ενοχληθεί από την αυτοεξαίρεση του Σέσιονς από την έρευνα που διεξάγει το FBI υπό τον ανεξάρτητο ανακριτή, με εισαγγελικά καθήκοντα, Ρόμπερτ Μιούλερ, με την επίβλεψη του υπουργείου Δικαιοσύνης, σχετικά με το ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής στην προεκλογική εκστρατεία του 2016. Παράλληλα, η ίδια έρευνα διερευνά και το ενδεχόμενο συνωμοσίας ανάμεσα στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και Ρώσους επιχειρηματίες και αξιωματούχους με διασυνδέσεις στην Μόσχα. Ο Σέσιονς οδηγήθηκε στο ν’ αυτεξαιρεθεί από την έρευνα, καθώς έχουν δημοσιευτεί πληροφορίες που τον φέρουν να είχε προεκλογικές συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους. Το δεύτερο σημείο ενόχλησης του Τραμπ προέρχεται από την “απραξία” του Σέσιονς σχετικά με τον εντοπισμό των υπευθύνων για τις διαρροές απόρρητων πληροφοριών προς τα ΜΜΕ.

Η κατάσταση αυτή φαίνεται πως άλλαξε για τον Σέσιονς κατά το τελευταίο δεκαήμερο, όταν ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε δημόσια ανακοίνωση σχετικά με τις έρευνες για τις διαρροές πληροφοριών στα ΜΜΕ. Στην συνέχεια πραγματοποίησε μία επίσκεψη στο Ελ Σαλβαδόρ όπου είχε κύκλο διαβουλεύσεων με υπουργούς Εξωτερικών της Κεντρικής Αμερικής και κεντρικό θέμα την αποτελεσματική αντιμετώπιση της έξαρσης της εγκληματικότητας. Η έξαρση της εγκληματικότητας αναγκάζει τους πληθυσμούς των κεντροαμερικανικών χωρών να στραφούν προς την μετανάστευση μέσω του Μεξικού προς τις ΗΠΑ.

Αμέσως μετά τον διορισμό του Τζον Κέλι και την ανάληψη των καθηκόντων του ως προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, ο Σέσιονς επικοινώνησε μαζί του. Ο Κέλι τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση αποχώρησής του από την ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

07/08/2017 10:35
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: