Ολοκληρώθηκε επίσκεψη εμπειρογνωμόνων του ΔΟΑΕ στον πυρηνικό σταθμού στο Άκκουγιου




Ομάδα εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ολοκλήρωσε πενθήμερη αποστολή στην Τουρκία, όπου αξιολόγησε τους σχεδιασμούς για την προστασία από εξωτερικούς κινδύνους του υπό κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού, οι πρώτοι πυρηνικοί αντιδραστήρες που θα κατασκευαστούν στην Τουρκία με τη χρήση ρωσικής τεχνολογίας VVER θα έχουν ισχύ 1.200 ΜW και η πρώτη μονάδα αναμένεται να λάβει άδεια λειτουργίας το 2023.

Οι κίνδυνοι που αξιολογήθηκαν από την ομάδα περιλαμβάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι, σεισμού, πτώσης αεροσκάφους και άλλων κινδύνων που σχετίζονται με τα θεμέλια και το έδαφος.

Η αποστολή που ολοκληρώθηκε στις 28 Ιουλίου, στην Άγκυρα, διενεργήθηκε κατόπιν αιτήματος της Τουρκικής Αρχής Ατομικής Ενέργειας (ΤΑΕΚ). Είχε προηγηθεί αξιολόγηση το 2015 σε σχέση με τις παραμέτρους που αφορούν τους σχεδιασμούς για την προστασία του πυρηνικού εργοστασίου από εξωτερικούς κινδύνους.

Ο Επικεφαλής του Τμήματος του οργανισμού για την ασφάλεια από εξωτερικούς παράγοντες Shin Morita ανέφερε ότι η αποστολή έδωσε πληροφορίες για την εφαρμογή των προτύπων ασφαλείας του οργανισμού.

Τέτοιου είδους αποστολές αποσκοπούν στο να βοηθήσουν τις χώρες – μέλη του οργανισμού, που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ενός πυρηνικού προγράμματος, αναφέρεται.

Προστίθεται ότι η ομάδα των εμπειρογνωμόνων αποτελείτο από δύο ειδικούς από τη Γερμανία και την Ισπανία και δύο μέλη του προσωπικού του ΔΟΑΕ. Είχε συνομιλίες στην Άγκυρα με τον Πρόεδρο της ΤΑΕΚ Ζαφέρ Αλπέρ και με ειδικούς σε θέματα ασφάλειας.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Πυρηνικής Ασφάλειας Φάτιχ Αλίμ ανέφερε ότι η αποστολή παρείχε πολύ χρήσιμη υποστήριξη για την ενίσχυση των δυνατοτήτων επιθεώρησης της ασφάλειας εκ μέρους της ΤΑΕΚ, που είναι αναγκαία για την εν εξελίξει διαδικασία αδειοδότησης στο Άκκουγιου.

Όπως αναφέρεται, η ομάδα εντόπισε μια σειρά από καλές πρακτικές σε ότι αφορά την προκαταρκτική έκθεση ανάλυσης ασφάλειας, ενώ υπέβαλε και μια σειρά από προτάσεις.

Η τελική έκθεση της αποστολής του ΔΟΑΕ θα σταλεί στην τουρκική Κυβέρνηση σε τρεις μήνες, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 31/07/2017 23:00

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: