Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




H συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για την συμφωνία ΣΚΤ – Altamira, οι διάφορες διεργασίες στα εσωτερικά των κομμάτων και συγκεκριμένα του ΔΗΚΟ ενόψει Προεδρικών, η παρουσία κολοβακτηριδίων στο ανακυκλωμένο νερό στους Αγίους Βαβατσινιάς, η αλλαγή νομοθεσίας στην Αίγυπτο, η οποία επιτρέπει την εισαγωγή φυσικού αερίου από Ισραήλ και Κύπρο και η μεγάλη αμερικανική έκλειψη, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για λύση μόνο αν είναι προς όφελος του λαού, η λήξη της προθεσμίας πληρωμής των τελών συμμετοχής στις πρώτες εξετάσεις διορισμού εκπαιδευτικών, η εφαρμογή της νομοθεσίας για το νάρκοτεστ και τα κρίσιμα νομοθετήματα στην ατζέντα των Βουλευτών που θα εξεταστούν με το πέρας των διακοπών.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Άρχισε εκκαθαρίσεις ο Νικόλας» γράφει ότι ‘τον πόλεμο στην εσωκομματική του αντιπολίτευση φαίνεται να άνοιξε ο Νικόλας Παπαδόπουλος , θέλοντας ενόψει της κορύφωσης της προεκλογικής μάχης, να «σβήσει» , όπως αναφέρει η εφημερίδα, κάθε εστία αμφισβήτησης του εντός ΔΗΚΟ’. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι τη σαφέστατη διαβεβαίωση προς το λαό ότι δεν πρόκειται να παρουσιάσει λύση αν δεν θεωρεί ότι είναι προς όφελος του, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , κάνοντας ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι αδιανόητο να πιστεύουν κάποιοι ότι μπορεί η Κύπρος να μετατραπεί σε προτεκτοράτο της Τουρκίας. Γράφει, επίσης η “Α” ότι όλα κύλησαν ομαλά κατά τη χθεσινή πρώτη εξόρμηση που σηματοδότησε την έναρξη της θερινής κυνηγετικής περιόδου για άγρια πτηνά.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Θεατής το κράτος σε παραβίαση συμβολαίου» γράφει ότι τρία χρόνια μετά τη λειτουργία του, ο βιολογικός σταθμός επεξεργασίας λυμάτων στους Αγίους Βαβατσινιάς δεν έχει καταφέρει να σταθεροποιήσει την ποιότητα του ανακυκλωμένου νερού που διοχετεύει για σκοπούς άρδευσης στην κοινότητα, με πιο χαρακτηριστικές τις τεράστιες ποσότητες κολοβακτηριδίων που εμφανίζονται σε δείγματα μέχρι και τον περασμένο Ιούλιο. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι λήγει σήμερα η προθεσμία του Υπουργείου Παιδείας για την πληρωμή των τελών συμμετοχής στις πρώτες εξετάσεις διορισμού εκπαιδευτικών. Αλλού γράφει ότι αν και ο κύκλος εργασιών της καθ’αυτό αποστολής μιας ταχυδρομικής υπηρεσίας, δηλαδή της επίδοσης επιστολών, παρουσιάζει μειωμένα έσοδα, αυξάνονται τα έσοδα από ταχυμεταφορές και δέματα.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριό του θέμα κάτω από τον τίτλο «Ανατροπές στα ενεργειακά» και αναφέρει ότι το σενάριο ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα σε Αίγυπτο και Ισραήλ επανέρχεται στο προσκήνιο, εξέλιξη με θετικό αντίκτυπο για την Κύπρο, αναβαθμίζοντας τον ρόλο της στην περιοχή. Αλλού γράφει ότι προς τα τέλη του χρόνου ή αρχές του 2018 θα τεθεί τελικά σε εφαρμογή η νομοθεσία για το νάρκοτεστ, τον έλεγχο δηλαδή των οδηγών για να φανεί κατά πόσο έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών. Ο “Φ” γράφει, επίσης, ότι χιλιάδες οικοδομές κρίνονται επικίνδυνες από τον Σύνδεσμο Πολιτικών Μηχανικών, οι οποίοι θεωρούν πως θα πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά ο έλεγχος και η έκδοση πιστοποιητικού καταλληλότητας τους.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Στο μικροσκόπιο η συμφωνία ΣΚΤ – Altamira» γράφει στο κύριό της θέμα ότι από το μικροσκόπιο της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής περνά σήμερα η συμφωνία της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας – Altamira για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η ισπανική εταιρεία θα παραμείνει για 10 χρόνια, ενώ ο στόχος που έχει τεθεί είναι η πώληση ακινήτων 1,8 δις. Ευρώ, τα οποία θα πάρει η ΣΚΤ από πελάτες. Σε άλλο της δημοσίευμα αναφέρει ότι περιμένει πολλή δουλειά τους Βουλευτές καθώς κρίσιμα νομοθετήματα βρίσκονται στην ατζέντα των Επιτροπών, που θα εξεταστούν με το πέρας των διακοπών. Η “Χ” σε άλλο της θέμα γράφει, ακόμη, ότι οριακό πλεόνασμα προβλέπει ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2018.

ΚΥΠΕ – Δήμητρα Νικολάου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 21/08/2017 07:52

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: