Αμυδρές ελπίδες ότι “ηρεμούν” οι φωτιές: Δεν έφτασε τελικά στην Εθνική Οδό η πυρκαγιά




Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει τις τελευταίες ώρες το μεγάλο μέτωπο της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, αφήνοντας για πρώτη φορά ένα παράθυρο αισιοδοξίας ότι σήμερα θα είναι ίσως μια διαφορετική μερα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, «Θα είναι κρίσιμες οι ώρες το πρωί».

«Θέλω να πιστεύω ότι με την εικόνα που παρουσιάζει αυτή την στιγμή η πυρκαγιά, είναι πολύ πιθανό μέσα στη νύχτα να μπουν οι πυροσβέστες μέσα, οπότε θα είναι πλέον πιό εύκολο να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Έχουμε την συγκρατημένη αισιοδοξία οτι αύριο (σήμερα) θα είναι μια καλύτερη μέρα», είπε ο κ. Καπάκης.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πρέπει κανείς να είναι επιφυλακτικός με την συγκεκριμένη πυρκαγιά, η οποία απο την πρώτη στιγμή δημιούργησε τεράστια προβλήματα που κατέληξαν σε μεγάλη καταστροφή.

Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εντοπίζεται σε μια χαράδρα κοντά στην Αγία Κυριακή, αλλά είναι θετικό ότι η πυρκαγιά δεν έφτασε στην Εθνική Οδό. Στο σημείο που πήγε να ξεφύγει, οι πυροσβέστες, δίνοντας τιτάνια μάχη, κατάφεραν να την σβήσουν, αλλά το μέτωπο έφτασε στα 500 μέτρα απο την Εθνική. Αν οι δυνάμεις πυρόσβεσης καταφέρουν να οριοθετήσουν την πυρκαγιά τη νύχτα, τότε μειώνονται σημαντικά οι κίνδυνοι για την σημερινή μέρα, που αναμένεται και να ενισχυθούν οι ΒΑ άνεμοι.

Σε μια τέτοια περίπτωση, πιθανότατα θα αποσυρθεί και το αίτημα για βοήθεια απο την Ε.Ε., στο οποίο απάντησε ήδη αρνητικά η Γαλλία, ενώ και οι άλλες χώρες της Μεσογείου έχουν σοβαρά δικά τους προβλήματα με πυρκαγιές.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ηλεία επιχειρούν να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν στις περιοχές Κρυονέρι και Περιστέρι της Αμαλιάδας, ώστε να κρατήσουν τις εστίες της φωτιάς, μακριά από τις κατοικημένες περιοχές.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, υπάρχουν δύο ενεργές εστίες. Η πρώτη βρίσκεται ανάμεσα στις κοινότητες Δαφνιώτισσα και Κρυονέρι, και η δεύτερη ανάμεσα στις κοινότητες Περιστέρι και Οινόη.

Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν 42 πυροσβέστες και 20 οχήματα, καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα με 12 άτομα, ενώ το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες της περιφέρειας και των δήμων, 6 μεγάλα ερπυστριοφόρα που ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες και ένα μηχάνημα έργου.

Όπως πρόσθεσε ο περιφερειάρχης, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια στα μέτωπα της φωτιάς, αλλά πέρα από την δουλειά που πρέπει να γίνει, είναι απολύτως αναγκαίο να επιχειρήσουν αύριο το πρωί, με το πρώτο φως της ημέρας, εναέρια μέσα». Σε αυτό το σημείο ο Απόστολος Κατσιφάρας είπε ότι «αν η φωτιά πάρει νέες διαστάσεις, υπάρχει ο κίνδυνος, λόγω της διεύθυνσης του ανέμου, να επαναληφθούν τα όσα έγιναν το 2007, δηλαδή να εξαπλωθεί προς την Οινόη, να περάσει στην περιοχή Στρέφι και από εκεί να φθάσει στην Αρχαία Ολυμπία».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Οι κάτοικοι της κοινότητας Περιστέρι της Ηλείας, που απειλείται από την φωτιά, αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και όπως λένε, θα μείνουν στο χωριό, για να προστατέψουν τις περιουσίες τους.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τονίζει ότι «ο φόβος μας είναι τι θα γίνει την νύχτα, όταν πλέον δεν θα επιχειρούν τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα».

Όπως πρόσθεσε, «επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες, διότι αλλάζει συνεχώς η κατεύθυνση του ανέμου», τονίζοντας ότι «δεν θα πρέπει να ξεφύγει από εδώ η φωτιά», διότι τότε, όπως εκτίμησε ο περιφερειάρχης, «θα κατευθυνθεί προς την Αρχαία Ολυμπία».

Επίσης, ο Απόστολος Κατσιφάρας σημείωσε ότι «χρειάζεται μεγάλη προσοχή και ως εκ τούτου όσα εναέρια μέσα υπάρχουν, πρέπει να επιχειρήσουν στην Ηλεία».

Στη περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις με 42 πυροσβέστες και 20 οχήματα, καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα με 12 άτομα.
Επίσης, μέχρι την δύση του ηλίου, θα επιχειρούν από αέρος ένα αεροπλάνο τύπου «Καναντέρ» και ένα ελικόπτερο τύπου «Έρικσον». Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων, καθώς και πολίτες με τρακτέρ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΕΔΩ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: