Η κλοπή ειδήσεων στο Διαδίκτυο πάει σύννεφο… Η δεοντολογία καταπατείται… Και ουδείς νοιάζεται…




Στη δημοσιογραφική γλώσσα είναι απλά ένα «έγκλημα». Και αναφέρομαι στην ασύστολη κλοπή ειδήσεων από τον κάθε πικραμένο, στην Ελλάδα και την Κύπρο, που δηλώνει «δημοσιογράφος του διαδικτύου», αλλά δυστυχώς και από ιστοσελίδες εφημερίδων και κανονικών δημοσιογράφων.

Είναι ένα θέμα να παίρνουν τα κείμενά μας και να τα αναδημοσιεύουν. Αλλά να τα παρουσιάζουν και ως δικά τους είναι απαράδεκτο και ελεεινό. Συμβαίνει πολύ συχνά και με τα κείμενα του Αθηναϊκού Πρακτορείου (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και του Κυπριακού Πρακτορείου (ΚΥΠΕ) και είναι απορίας άξιο γιατί δεν αντιδρούν τα δύο πρακτορεία.

Γιατί δεν κυνηγούν αυτούς που κλέβουν τις ειδήσεις τους και τις παρουσιάζουν σαν δικές τους;

Την περασμένη Τρίτη ο συνάδελφος Αποστόλης Ζουπανιώτης έστειλε ένα κείμενο στο ΚΥΠΕ 2.000 λέξεων για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που είχε αντικείμενο την ενημέρωση του ανεκδιήγητου Έσπεν Μπαρθ Άιντα… Φανταστείτε πόσες ώρες δούλευε για να ετοιμάσει και να στείλει στο πρακτορείο τόσες λέξεις. Λάβετε επίσης υπόψιν ότι περίμενε ώρες στον ΟΗΕ.

Και είδε το κείμενό του να δημοσιεύεται παντού χωρίς αναφορά στην πηγή. Και όχι μόνο αυτό. Σε μία γνωστή ιστοσελίδα της Κύπρου, ένας τύπος έβαλε το δικό του όνομα. Έκανε, λέει… επιμέλεια ο άθλιος!

Συμβαίνει, όμως, και κάτι άλλο που αφορά τους φωτογράφους. Στην Ελλάδα και την Κύπρο, εκτός από την ιστοσελίδα μας, ΔΕΝ δημοσιεύει κανείς το όνομα των φωτογράφων. Αυτοί οι αρχισυντάκτες και οι δημοσιογράφοι που το κάνουν, θα τους άρεσε να μη δημοσιεύεται με τα κείμενά τους το όνομά τους; Όχι βέβαια.

Και ο υπουργός κ. Νίκος Παππάς, που είπε θα βάλει τάξη στο Διαδίκτυο; Ασχολείται με τους δορυφόρους. Και αυτή η Επιτροπή «Δεοντολογίας» στην Κύπρο τι κάνει; Η ΕΣΗΕΑ; Η Ένωση Συντακτών Κύπρου; Α, καλά… Αυτή έλυσε όλα τα προβλήματα των δημοσιογράφων και τώρα ασχολείται με την …επαναπροσέγγιση.

Γιατί δεν ενοχλείται κανείς; Η κλοπή είναι κλοπή. Και η αντιγραφή. Πόσο μάλλον όταν στο δικό σου κείμενο, βάζει ο κάθε αλήτης, που το παίζει ξαφνικά “δημοσιογράφος” το δικό του όνομα;

Αυτό είναι το πρώτο σχόλιο. Θα ακολουθήσουν και άλλα με ονόματα και διευθύνσεις…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: