Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη να μην δημοσιοποιήσει τελικά τα πρακτικά από το δείπνο του Κραν Μοντάνα και η ανακοίνωση από πλευράς του Μουσταφά Ακιντζί για άνοιγμα των κατεχόμενων χωριών των Μαρωνιτών είναι τα δύο θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Stop στη δημοσιοποίηση» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι δεύτερες και σοφότερες σκέψεις, έκανε τελικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ανάβοντας κόκκινο” την τελευταία στιγμή, στη δημοσιοποίηση των πρακτικών μας από το δείπνο του Κραν Μοντάνα. Αλλού γράφει ότι σε μια κίνηση που δεν ξάφνιασε ο Ακιντζί εξήγγειλε αποφάσεις για να διευκολύνει την επιστροφή όσων Μαρωνιτών το επιθυμούν στα τέσσερα κατεχόμενα χωριά τους. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι έβγαλαν πάλι μαχαίρια Ισραήλ και Τουρκία με τον Ερντογάν να κατηγορεί το Ισραήλ ότι «χύνει αίμα Μουσουλμάνων» και τον Νετανιάχου να τον χαρακτηρίζει υποκριτή, λέγοντας ότι «θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε τί θα έλεγε ο Ερντογάν στους κατοίκους της βόρειας Κύπρου ή στους Κούρδους».

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Ενεργοποιεί plan B η τουρκική πλευρά», και γράφει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά στις τελευταίες επαφές του Έσπεν Μπαρθ Έιντε έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα ξεφύγει από τις παραμέτρους του ΟΗΕ. Προσθέτει πως ωστόσο η τουρκική πλευρά φαίνεται να ενεργοποιεί ένα νέο πλάνο και ότι αποφασίστηκε χθες από το ψευδοκράτος η επιστροφή Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους. Σε άλλο θέμα ο «Π» γράφει για αναδίπλωση του Προεδρικού όσον αφορά τη δημοσιοποίηση πρακτικών μετά από παρέμβαση και του ΓΓ του ΟΗΕ, και ότι ο Πρόεδρος έδωσε στη δημοσιότητα τον διάλογο που είχε με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε στις 24 Ιουλίου στο Προεδρικό. Αλλού γράφει ότι αναρχία επικρατεί στον δημοφιλή κολπίσκο Blue Lagoon του Ακάμα.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Τα πρακτικά στο συρτάρι» γράφει ότι καταλυτική ήταν η παρέμβαση του ΓΓ του ΟΗΕ προς τον Νίκο Αναστασιάδη καθώς είχε ως αποτέλεσμα ο Πρόεδρος αντί να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά να τα βάλει σε φακέλους και να τα στείλει στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και σε όσους άλλους θα ενημερώσει ο Έιντε. Αλλού ο «Φ» γράφει για το δυστύχημα με σκάφος στο Λατσί τη Δευτέρα και ότι σύμφωνα με τα ευρήματα του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας το σκάφος είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα, κινείτο πολύ κοντύτερα στην ακτή από το επιτρεπόμενο, δεν είχε άδεια κυκλοφορίας και ήταν ασυντήρητο. Αλλού γράφει ότι με επιφύλαξη αντιδρούν οι Μαρωνίτες στην εξαγγελία για επιστροφή τους στα κατεχόμενα χωριά τους και ότι η Κυβέρνηση κάνει λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Είπε – ξείπε ο Πρόεδρος για τα ‘πρακτικά’» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απειλούσε με τη δημοσιοποίηση των «πρακτικών», δηλαδή των σημειώσεων του Ανδρέα Μαυρογιάννη από το δείπνο στο Κραν Μοντάνα υπό τον κ. Γκουτέρες, αλλά τελικά υποχρεώθηκε να αναδιπλωθεί κατόπιν έκκλησης από τον Αν. ΓΓ του ΟΗΕ κ. Φέλτμαν για να μην προκληθεί ζημιά και να «κατευναστούν τα πνεύματα». Αλλού γράφει ότι σάλο και ανησυχία προκάλεσε στην ελληνοκυπριακή πλευρά η απόφαση που λήφθηκε χθες από την «κυβέρνηση» των κατεχομένων για επιστροφή των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους υπό τ/κ διοίκηση. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικού αδικήματος για έκδοση διπλωματικών διαβατηρίων από στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών διερευνούν λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Ο Βορράς ανοίγει τα χωριά των Μαρωνιτών» και φιλοξενεί δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη ότι η απόφαση του τουρκικού στρατού να επιτρέψει στους Μαρωνίτες να επιστρέψουν στα χωριά τους είναι μέρος του σχεδίου της Τουρκίας έτσι ώστε μετά από μια λύση τα χωριά αυτά να μην τεθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά του αμφιλεγόμενου δείπνου διάρκειας 5 ωρών στις 6 Ιουλίου στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα η ‘CM’ προβάλλει την κηδεία χθες της μικρής Σάφι Ρόουζ, κυπριακής καταγωγής από τον πατέρα της, η οποία υπήρξε θύμα της τρομοκρατικής επίθεσης σε συναυλία στο Μάντσεστερ τον περασμένο Μάιο.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 27/07/2017 07:48

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: