Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι αντιδράσεις στις δημόσιες δηλώσεις ‘Ειντε, οι κομματικές διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές του 2018 και άλλα εσωτερικά θέματα προβάλλονται σήμερα από τρεις ελληνόφωνες εφημερίδες.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “”Ηλεκτρισμένη” Υποδοχή”, γράφει ότι εν μέσω σφοδρών πυρών κυρίως από την Αθήνα αλλά και από τη Λευκωσία, βρέθηκε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, λίγες μόνο ώρες, προτού επιστρέψει στην Κύπρο για να έχει σήμερα τις πρώτες, μετά το Κρανς Μοντάνα, συναντήσεις του, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 10 το πρωί και τον Μουσταφά Ακιντζί στις 1430 μ.μ. Αλλού γράφει ότι οι “κομματικές διεργασίες ολοκληρώνονται”, σημειώνοντας ότι “διακοπές και φόρτσα για εκλογές”. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος υποστηρίζει να τερματιστούν άμεσα οι συνομιλίες και να αρχίσουν υπό άλλη μορφή.

“Ο Φιλελεύθερος”, με κύριο τίτλο “Εκνεύρισε Αθήνα-Λευκωσία”, γράφει ότι σε έντονα διαβήματα προς τα Ηνωμένα Έθνη προχωρούν Λευκωσία και Αθήνα με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Έιντε, ο οποίος ξέφυγε των διπλωματικών ορίων της διαμεσολάβησης και εμφανίστηκε ως “εκπρόσωπος της Άγκυρας”. Αλλού γράφει ότι υπάλληλος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου με πλαστά έγγραφα και σφραγίδα εμφανιζόταν ως συνεργάτης αδειούχου ιδιώτη ηλεκτρολόγου μηχανικού που έχει την έδρα του στην Αραδίππου και έτσι ενέκρινε και σφράγιζε παράνομα σχέδια ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, τα οποία υποβάλλονταν στη συνέχεια προς την υπηρεσία όπου εργάζεται ώστε αυτά να εγκριθούν σαν καθόλα νόμιμα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε “έρημη πρωτεύουσα” με την κυκλοφορία χθες όπως και τις προηγούμενες ημέρες να είναι μηδαμινή στη Λευκωσία.

Η “Χαραυγή”, με τίτλο “Στον Πρόεδρο η ευθύνη για πρωτοβουλίες”, γράφει ότι στην Κύπρο βρίσκεται σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και το ΑΚΕΛ καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις της ε/κ πλευράς, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και να αξιοποιηθεί η θέση που εκφράζεται από το διεθνή παράγοντα ότι ένα σύγχρονο κράτος δεν μπορεί να έχει εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με μελέτη της Διεύθυνσης Τιμολόγησης Φαρμάκων των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, υπάρχει ένα φαρμακείο για κάθε 410 πολίτες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στα ύψη είναι η αντιπαράθεση Τουρκίας-Γερμανίας.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 24/07/2017 07:24

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: