Η δίκη των δημοσιογράφων στην Τουρκία του Ερντογάν: Σήμερα η απόφαση για Τζουμχουριέτ




Απόφαση για την τύχη των δημοσιογράφων της Τζουμχουριέτ οι οποίοι δικάζονται από την Δευτέρα στο δικαστήριο Τσάγλαγιαν με κατηγορίες για παροχή βοήθειας στο κίνημα Γκιουλέν αναμένεται να ληφθεί σήμερα, τελευταία μέρα της δίκης.

Η εφημερίδα Τζουμχουριέτ σχολιάζει ότι η σημερινή μέρα θα είναι η μέρα που θα καθορίσει την τύχη της δημοκρατίας στην Τουρκία.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε το πρωί στις 10.30 και εκ των δικηγόρων των 17 δημοσιογράφων και διοικητικών στελεχών της εφημερίδας Αλί Ριζά Ντιζντάρ στην πρώτη του παρέμβαση υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο στους φακέλους που θα δικαιολογεί την κράτησή τους και πως θα πρέπει αμέσως να απελευθερωθούν.

Ο δικηγόρος του δημοσιογράφου Καντρί Γκιουρσέλ στη συνέχεια είπε ότι ο πελάτης του πριν το 2013 εργαζόταν στην εφημερίδα Μιλλιέτ και δεν ήταν μέλος κανενός ιδρύματος. Ανέφερε ότι στο κατηγορητήριο δεν υπάρχει καμιά συγκεκριμένη κατηγορία. Ο Γκιουρσέλ άρχισε να γράφει στην Τζουμχουριέτ τον Μάιο του 2016. Στις 12 Ιουλίου, τρεις μέρες πριν το πραξικόπημα έγραψε ένα άρθρο στο οποίο δεν γινόταν αναφορά ούτε στο κίνημα Γκιουλέν, ούτε στο πραξικόπημα. “Πεθαίνουμε από μη δικαιοσύνη. Είμαστε στη φυλακή εδώ και εννέα μήνες. Ο Καντρί Γκιουρσέλ που λέει ότι η κοινότητα Γκιουλέν είναι οργάνωση κρατείται και ο μάρτυρας είναι αυτός που λέει διάβασα τα βιβλία Γκιουλέν. Αυτοί που είναι κρατούμενοι εννέα μήνες είμαστε εμείς”. ανέφερε.

Ο δικηγόρος Μπαϊρακτάρ ανέφερε ότι ο Τύπος είναι ελευθερία και δεν λογοκρίνεται, προσθέτοντας ότι εδώ και 114 χρόνια εορτάζεται η ελευθερία του Τύπου. “Ας είναι αυτή η δίκη λόγος για να εορταστεί αυτή η γιορτή”, ανέφερε λέγοντας ότι στα χέρια τους δεν έχουν όπλο και ζήτησε να αποφυλάκιση.

Ο δικηγόρος του δημοσιογράφου Χικμέτ Τσεντίνκαγια, ο Καάν Καρτζίογλου είπε ότι ο πελάτης του είχε προειδοποιήσει χρόνια πριν τις 15 Ιουλίου για τους κινδύνους σε άρθρα του. Ο επίσης δικηγόρος του ιδίου δημοσιογράφου, ο Μπουράκ Οντέρ είπε ότι δεν αποτελεί απόδειξη το ότι ο πελάτης του δέχτηκε τηλεφώνημα από κάποιον που είχε την εφαρμογή ByLock την οποία χρησιμοποιούσαν οι γκιουλενιστές, στο κινητό τους.

Ο δικηγόρος του δημοσιογράφου Αχμέτ Σικ, ο Τζαν Αταλάι είπε ότι ο λόγος ο πελάτης του θα έπρεπε αμέσως να αφεθεί ελεύθερος, και πως ο λόγος που συμπεριλήφθηκε σε αυτή τη δίκη ήταν ένα τουίτ του.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη 28/07/2017 14:49

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: