Επιμένουν οι Βρετανοί: Ιδέες για Ασφάλεια και εκβιασμοί εναντίον Λευκωσίας και Αθήνας




Του Κώστα Βενιζέλου

Βρετανική φόρμουλα για το θέμα της Ασφάλειας συζητείται στο παρασκήνιο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Λονδίνο κινείται παρασκηνιακά προωθώντας ιδέες, οι οποίες συνιστούν εν πολλοίς παραλλαγή της τουρκικής θέσης όπως την κατέθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Πενταμερή Διάσκεψη, στο Κραν Μοντάνα.

Η βρετανική φόρμουλα περιλαμβάνει παρουσία στρατευμάτων ο αριθμός των οποίων θα προκύψει ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης. Στο βάθος των συζητήσεων διαφαίνεται αυτό που έχει ήδη συζητηθεί, δηλαδή, οι δυνάμεις να περιοριστούν στα αγήματα του 1960 (ΕΛΔΥΚ 950, ΤΟΥΡΔΥΚ 650) και η λογική που αναπτύσσεται είναι να παραμείνουν στο νησί εσαεί (στη βάση της αναθεώρησης).

Η βρετανική ιδέα σε σχέση με το θέμα των εγγυήσεων και των παρεμβατικών «δικαιωμάτων» είναι πως θα πρέπει να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο διατήρησής τους. Η διαφοροποίηση σε σχέση με την τουρκική θέση είναι πως οι Βρετανοί αφήνουν στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την τελική απόφαση, εάν θα συνεχιστούν ή όχι Συνθήκη Εγγυήσεων και παρεμβατικά δικαιώματα».

Ο χρόνος επανεξέτασης παραμένει ο ίδιος, τρεις προεδρικές θητείες, δηλαδή δεκαπέντε χρόνια. Ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος που θέτουν τα ζητήματα οι Βρετανοί προωθώντας την ιδέα αυτή: «Σκεφτείτε τι έχετε τώρα και τι μετά που θα μειωθούν τα στρατεύματα». Με το εκβιαστικό δίλημμα αυτό προσπαθούν να πείσουν για την αναγκαιότητα αποδοχής της, που θα συνιστά νομιμοποίηση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας μέσα από μια συμφωνία. Η Λευκωσία, όπως πληροφορούμαστε, δεν είναι ευχαριστημένη από τη φόρμουλα αυτή.

Στο μεταξύ, η Άγκυρα έχει προειδοποιηθεί από τρίτους ότι πρέπει να αποφύγει τις όποιες ακραίες ενέργειες ενόψει της έναρξης των γεωτρήσεων στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επαφές που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ τρίτων χωρών και της Τουρκίας, η Άγκυρα φέρεται να έχει δώσει διαβεβαιώσεις για τη συμπεριφορά της.

Εξάλλου, η κάθοδος στην Κύπρο, αύριο Δευτέρα, της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, δεν φαίνεται να είναι άσχετη με το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί. Η Γαλλίδα αξιωματούχος θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό της, Χριστόφορο Φωκαΐδη και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τις φρεγάτες της χώρας της που βρίσκονται στην περιοχή.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: