To έγγραφο Άιντε είναι μασκάρεμα των τουρκικών θέσεων, τονίζει η Ελένη Θεοχάρους




«Είχαμε σήμερα μια συνάντηση με το διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος μας ενημέρωσε για το έγγραφο που κατέθεσε ο κύριος Άιντε αναφορικά με τα ζητήματα της ασφάλειας, και το οποίο υποτίθεται ότι θα αποτελέσει τον οδηγό για τη συζήτηση στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας».

Αυτά ανέφερε η πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, μετά τη σημερινή συνάντηση που είχε με τον διαπραγματευτή για το Κυπριακό, Ανδρέα Μαυρογιάννη και πρόσθεσε: «Είδαμε εκ του μακρόθεν το έγγραφο, αλλά δεν τα λάβαμε στα χέρια μας. Η πληροφόρηση που είχαμε ήταν ανάλογη με αυτή που δημοσιεύεται στον Ημερήσιο Τύπο και φαίνεται ότι η Τουρκία μέσα από το έγγραφο αυτό επιμένει στις θέσεις για συνέχιση των εγγυήσεων και της δυνατότητας της για παρέμβαση στα ζητήματα ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η τύχη των συνομιλιών. Υποψιαζόμαστε όμως ότι αυτό που έχουμε πει πάρα πολλές φορές, είτε δηλαδή θα αποδεχτούμε τους τουρκικούς όρους και θα υπάρξει συμφωνία, είτε μια λαθροβίωση των συνομιλιών που θα παραταθεί για μια επόμενη και μια μεθεπόμενη Γενεύη» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοχάρους.

Η πρόεδρος της Αλληλεγγύης είπε ότι το Κίνημα θα εκπροσωπηθεί στις συνομιλίες από τον αναπληρωτή πρόεδρο του Κινήματος, Πόλυ Παλλήκαρο.

«Έχουμε κάθε καλή πρόθεση να βοηθήσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν πρόκειται να υποσκάψουμε σε καμιά περίπτωση, ούτε το κράτος μας, ούτε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, αλλά θεωρούμε ότι αυτό το έγγραφο έτσι όπως μας έχει παρουσιαστεί είναι πέρα για πέρα αντανάκλαση των τουρκικών θέσεων» ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Αλληλεγγύης.

«Είναι ένα μασκάρεμα των τουρκικών θέσεων» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοχάρους και πρόσθεσε «αν ξεκινήσουμε από αυτό το έγγραφο, είμαστε ήδη πάρα πολύ κοντά στις τουρκικές θέσεις για την ασφάλεια, γιατί οι τούρκοι δεν έχουν υποχωρήσει ούτε κατά μια ίντσα στις θέσεις τους που αφορούν τον στρατηγικό έλεγχο της Κύπρου, και της ΑΟΖ της πατρίδας μας».

«Εμείς αγωνιζόμαστε για μια Κύπρο που θα προστατεύει τον κάθε πολίτη της χώρας της ανεξαρτήτως θρησκείας, γλώσσας, εθνοτικής καταγωγής ή οποιασδήποτε δικής του ιδιαιτερότητας και θα μπορεί να έχει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλη την επικράτεια του νησιού. Αν αυτό αντίκειται στις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε. ή εάν η Ε.Ε αποδεχθεί οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτό, τότε νομίζω ότι ζούμε σε ένα παράλογο κόσμο», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύης.

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφο αν ο κύριος Μαυρογιάννης της είπε τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το έγγραφο Άιντε, η Ελένη Θεοχάρους είπε: «Ο κύριος Μαυρογιάννης απέφυγε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα -γιατί το θέσαμε αυτό το ερώτημα- και πολύ σωστά έπραξε κατά τη δική μου εκτίμηση μου. Δεν γνωρίζουμε τι θα πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά πιστεύουμε ότι ο πατριωτισμός του δεν θα του επιτρέψει να προχωρήσει σε οποιοδήποτε συμβιβασμό σε ότι αφορά το παρόν έγγραφο. Το παρόν έγγραφο όπως σας έχω πει αντανακλά τις τουρκικές θέσεις, παρόλο που καταγράφει υποτίθεται και τις θέσεις των Ελληνοκυπρίων, των Τουρκοκυπρίων και έχει αναφορές για τις θέσεις Ελλάδας, Τουρκίας, και Αγγλίας, στην πραγματικότητα αντανακλά τις Τουρκικές θέσεις»

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Πόλυς Παλλήκαρος, είπε ότι «Θα μεταβούμε στη Γενεύη με πρόθεση να συμβάλουμε με τον τρόπο μας, υποβάλλοντας εισηγήσεις, επιχειρήματα, προβληματισμούς και διαφωνίες για το τι θα συζητείται στη Γενεύη. Για να γίνει αυτό πράξη, θα πρέπει η ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να γίνεται προ των συναντήσεων των οποίων θα έχει είτε με τα κράτη -την Αγγλία, την Τουρκία, την Ελλάδα- είτε με τους διαπραγματευτές της τουρκοκυπριακής πλευράς. Εάν ο κύριος Αναστασιάδης έρχεται εκ των υστέρων για να μας ενημερώνει για το τι έχει ήδη πράξει, τότε δεν υπάρχει ουσία στο να είμαστε στη Γενεύη και να χρεώνουμε την Κυπριακή Δημοκρατία».

22/06/2017 13:37 – ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: