Θέτουν όρους οι Τούρκοι, απειλούν και εκβιάζουν τη Λευκωσία: Δύσκολη η συμφωνία στη Νέα Υόρκη




Η τουρκική πλευρά προσπαθεί να αποφύγει συζήτηση του θέματος της Ασφάλειας μέσα από τις προϋποθέσεις που έθεσαν χθες ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, οι όροι και οι προϋποθέσεις που έθεσαν από κοινού Άγκυρα και κατοχικό καθεστώς δεν αφήνουν ουσιαστικά περιθώρια επίτευξης συμφωνίας κατά το δείπνο της Κυριακής, λαμβανομένης υπόψη και της θέσης του Προέδρου Αναστασιάδη ο οποίος διαμήνυσε πως δεν θα κάνει πίσω στην πρότασή του για να ανοίξει η ουσιαστική συζήτηση του κεφαλαίου της Ασφάλειας.

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, η Διάσκεψη για την Κύπρο μπορεί να ξεκινήσει στη βάση των ανακοινωθέντων της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και 12ης Ιανουαρίου 2017. Οι κ. Ακιντζί και Τσαβούσογλου εμφανίστηκαν μπροστά στους δημοσιογράφους έτοιμοι να συζητήσουν και το θέμα της ασφάλειας, εάν βεβαίως γίνουν δεκτοί οι όροι τους.

Ωστόσο, όταν τους τέθηκε το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων ήταν άκρως αρνητικοί και έστειλαν το μήνυμα πως το μόνο που έχουν διάθεση να συζητήσουν είναι μερική αλλαγή του καθεστώτος των εγγυήσεων του 1960, αλλά όχι κατάργηση και όχι απομάκρυνση όλων των κατοχικών στρατευμάτων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ απάντησε και στην τουρκική θέση περί ύπαρξης όρων από ελληνοκυπριακής πλευράς. Επανέλαβε ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση η απαίτησή του να συζητηθούν σε Διάσκεψη τα κεφάλαια της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κατανόηση και από τα ΗΕ για να γίνει μια συνάντηση όχι για χάριν της συνάντηση.
Πέραν από τους όρους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η τουρκική πλευρά συνεχίζει και το παιχνίδι των απειλών σε σχέση με το φυσικό αέριο.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι εάν δεν υπάρξει αναθεώρηση των «μονομερών ενεργειών» από την ελληνοκυπριακή πλευρά, τότε «και εμείς θα κάνουμε κάποια βήματα, καθώς εδώ υπάρχουν δικαιώματα και της Τουρκικής Δημοκρατίας και των Τουρκοκυπρίων».

Οι «μονομερείς ενέργειες» των Ελληνοκυπρίων, ανέφερε, επηρεάζουν αρνητικά τις διαπραγματεύσεις, ανοίγουν τον δρόμο για ένταση στην περιοχή και κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να μην παραβλέπει τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς γύρω από το νησί.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: