Νίκος Μούγιαρης: «Η Πατρίδα θέλει αγάπη και μερικές φορές η αγάπη δεν αρκεί να είναι μόνο ευχή”




Το Κυπρο-Αμερικανικό Επιμελητήριο τίμησε τον γνωστό επιχειρηματία και φιλάνθρωπο

Νέα Υόρκη. Τον επιχειρηματία και φιλάνθρωπο κ. Νίκο Μούγιαρη τίμησαν σε μια σεμνή και γεμάτη μηνύματα εκδήλωση, τα μέλη του Κυπριακού Επιμελητηρίου της Αμερικής, αναγνωρίζοντας έτσι τον σπουδαίο ρόλο στην προώθηση των επιχειρηματικών αλλά και των εθνικών θεμάτων μεταξύ της Κύπρου και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εκ μέρους των μελών του Επιμελητηρίου το βραβείο στο Νίκο Μούγιαρη παρέδωσε ο πρόεδρος κ. Νίκος Νικολάου.

Παρόντες στην εκδήλωση, που έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής 16 Ιουνίου, στο Union League Club, στο Μανχάταν, ήταν μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος, η Ομοσπονδιακή βουλευτής κ. Κάρολιν Μαλόνι, η πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Λευκωσία κ. Kathleen Doherty, ο πρέσβης της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη κ. Κορνήλιος Κορνηλίου, ο Επιτετραμένος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη κ. Διονύσιος Καλαμβρέζος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου Πρέσβης κ. Βασίλειος Φιλίππου, ο πρόξενος της Ελλάδας κ. Μάνος Κουμπαράκης, επιχειρηματίες, στελέχη τοπικών και εθνικών οργανώσεων όπως η ΑΧΕΠΑ και το HALC, στελέχη της επιχείρησης ΜΑΝΑ Products, φίλοι και στενοί συνεργάτες του Νίκου Μούγιαρη.

Παρουσιάστρια της εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Fox News κ. Νικόλ Πεταλίδου.

Μαγνητοσκοπημένο μήνυμα μεταξύ άλλων απηύθυνε και πρόεδρος της Κύπρου κ. Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος συνεχάρη τον τιμώμενο γιατί βοήθησε και συνεχίζει να βοηθάει τους Κύπριους νέους. Συμβάλει, πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης, σημαντικά στα όσα όλοι μαζί προσπαθούμε.

Η πρόεδρος των Επαγγελματιών νέων με καταγωγή από την Κύπρο, η δίδα Χριστίνα Σαϊλάς, επεσήμανε ότι ο κ. Μούγιαρης είναι ένα πολύ ταπεινό άτομο. Έδωσε, συμπλήρωσε ελπίδα σε ένα νέο άτομο όπως εγώ ότι ο κόσμος δεν είναι μόνο για το συμφέρον το προσωπικό. Χρειάζεται, κατέληξε, κάποιος σαν τον κ. Μούγιαρη για να μας υπενθυμίζει να είμαστε ταπεινοί και να προσφέρουμε χαρά στους άλλους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής που τέλεσε την προσευχή, επεσήμανε για τον κ. Μούγιαρη ότι είναι ένας πρωτοπόρος, με πάθος για την εκπαίδευση και σχέδιο που φέρνει απτά αποτελέσματα. Σας ευχαριστώ, είπε απευθυνόμενος στον τιμώμενο, που δεν είστε ένας από αυτούς, που απλώς γράφουν τις επιταγές, αλλά ενας απο εκείνους που είναι αναμεμειγμένος, έχει πάθος και έχει νοιώσει και τον πόνο από την συμμετοχή του αυτή. Ο κ. Δημήτριος κατέληξε με το επιφώνημα «Άξιος»!

Ο Νίκος Μούγιαρης με τη σύζυγό του Κάρολ, τον Φίλπ Κρίστοφερ και τον Νίκο Νικολάου. Φωτογραφία ETA PRESS
Ο Νίκος Μούγιαρης με τη σύζυγό του Κάρολ, τον Φίλπ Κρίστοφερ και τον Νίκο Νικολάου. Φωτογραφία ETA PRESS

Οραματιστής με αξίες και ιδέες

Το έργο της παρουσίασης του τιμώμενου προσώπου ανέλαβε ο κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, προσωπικό φίλος και συνεργάτης στην προώθηση των εθνικών θεμάτων του Νίκου Μούγιαρη. Ο κ. Κρίστοφερ αφού συνεχάρη το Κυπρο-Αμερικανικό Επιμελητήριο τόνισε ότι και ο ίδιος είναι επίτιμος δημότης Αθηένου, της ιδιαίτερης πατρίδας του Νίκου Μούγιαρη. Όπως επεσήμανε ο κ. Κρίστοφερ δεν αποτελεί απλή σύμπτωση ότι ο τιμώμενος έκανε τα πρώτα σχέδια για το μέλλον στην Αθηένου. Ο Θείος του, πρόσθεσε ήταν μέλος της ΕΟΚΑ και μικρός μετέφερε και εκείνος μηνύματα της ΕΟΚΑ.

Ο κ. Κρίστοφερ ανέφερε στην συνέχεια ότι ο κ. Μούγιαρης έχει αξίες, ιδέες και επιχειρηματικότητα.

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Παγκύπριο Γυμνάσιο κατέληξε στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω Αγγλίας. Εδώ, συνέχισε, φοίτησε στο πανεπιστήμιο St. John’s. Κατόπιν γνώρισε την συζυγό του Carol και στην συνέχεια έκανε το μάστερ στο πανεπιστήμιο Rutgers, στο Νιού Τζέρσει.

Πολλοί λίγοι, είπε ο κ. Κρίστοφερ είναι επιτυχημένοι και εργάζονται για να αποκτήσουν περιουσία, όχι για να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, αλλά για να βοηθήσουν τους άλλους ανθρώπους.

Ο κ. Κρίστοφερ επεσήμανε ότι το χωριό του Νίκου Μούγιαρη δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς την υποστήριξη του. Δεν θα υπήρχε το γηροκομείο, το ορφανοτροφείο, το μουσείο. Κάθε ίδρυμα στην Κύπρο έχει πάρει βοήθεια από το Νίκο Μούγιαρη. Ο ίδιος είναι υποστηρικτής του Παγκυπρίου, ευεργέτης της ΠΣΕΚΑ. Είναι επίσης υποστηρικτής της Έδρας Ελληνικών Σπουδών Ελύτη, για την οποία πρόσφερε 600 χιλιάδες δολάρια. Έχει ταυτόχρονα υποστηρίξει όλες τις έδρες Ελληνικών, το σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια και πολλά άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Μεταξύ των άλλων φιλανθρωπικών του δωρεών ο κ. Μούγιαρης ευεργέτησε τον οργανισμό «Malaika Foundation» στο Κονγκό και τον οργανισμό «Paradise4Kids».

Πρόκειται, κατέληξε, για έναν οραματιστή, ο οποίος οραματίστηκε μεταξύ άλλων και την δημιουργία ενός οργανισμού για την προώθηση των Εθνικών Θεμάτων στα πρότυπα του American Jewish Committee.

Έτσι, ξεκίνησε το HALC, το οποίο και χρηματοδότησε και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να κάνει αρκετά για την προώθηση των εθνικών θεμάτων με την συμμετοχή κατ’ εξοχήν νέων που έχουν γνώσεις και όρεξη.

Ο κ. Κρίστοφερ αναφέρθηκε και στις προσωπικές τραγωδίες που δοκίμασε τα τελευταία χρόνια, ο Νίκος Μούγιαρης. Όλο αυτόν τον πόνο, συμπλήρωσε ο κ. Κρίστοφερ, ο Νίκος Μούγιαρης τον μετέτρεψε σε κουράγιο και αποφασιστικότητα.

Ο κ. Κρίστοφερ εξήρε και τον ρόλο της συζύγου του Νίκου Μούγιαρη, της Κάρολ και τόνισε ότι και οι δυο τους αντιμετώπισαν τον πόνο με χάρη και αξιοπρέπεια. Σήμερα, κατέληξε ο κ. Κρίστοφερ, ο Νίκος Μούγιαρης συνεχίζει τον αγώνα που δίνουμε όλοι μας για την ελευθερία της Κύπρου.

Αποδεχόμενος την τιμή ο Νίκος Μούγιαρης δεν μίλησε για τον εαυτό του, αλλά για όλα όσα έχουμε πετύχει ως κοινότητα Ελληνομαερικανών. Θέλω, είπε, να ευχαριστήσω τον Φίλιπ Κρίστοφερ για ό,τι έχει κάνει και όλα όσα έχει προσφέρει μέχρι σήμερα και σας παρακαλώ να τον χειροκροτήσετε!

Κατόπιν ο Νίκος Μούγιαρης ευχαρίστησε τους γονείς του και τους Θείους του, την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Αθηένου και τις ΗΠΑ για όσα έχουν κάνει για εκείνον. Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που αποδέχομαι το βραβείο αυτό ενώπιον ενός μεγάλου πλήθους φίλων και συνεργατών και ανθρώπων ης κοινοτητάς μας.

Ο κ. Μούγιαρης αναφέρθηκε στις αξίες και τα ιδανικά της ελληνικής καταγωγής του και τόνισε ότι πιστεύει στις ελληνικές αξίες. Είμαι, συμπλήρωσε ενα απλός στρατιώτης, μια μονάδα σε μια επίλεκτη ομάδα, που μπορεί τελικά να γίνει μια κινητηρια δύναμη στην Κοινοτητά μας και την Ελληνική διασπορά. Μια δύναμη που θα βοηθήσει την Κοινότητα, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην διαμονή του στις ΗΠΑ για 50 χρόνια και στο διάστημα αυτό είδε ο ίδιος πολλούς απο μας που πέτυχαν σε οτιδήποτε επέλεξαν να κάνουν.

Είμαστε πρώτοι στην εκπαίδευση και δεύτεροι στον πλούτο. Σαν μονάδες, ανέφερε, με εθελοντική δουλειά και με το φιλότιμο που μας διακρίνει καταφέραμε να πετύχουμε τόσα πολλά. Έχουμε κατορθώσει να ανεβούμε στις υψηλότερες θέσεις στον επιχειρηματικό τομέα, διαθέτουμε ελληνικής καταγωγής προέδρους εταιρειών όπως η Chase και η Dow Chemical. Έχουμε επίσης διάσημους αθλητές και ηθοποιούς, είχαμε Ελληνοαμερικανό διευθυντή της CIA, τον πρώτο διευθυντή της υπηρεσίας NSA, τον Τζον Νεγρεπόντε, τον επικεφαλής της Ανώτατης Στρατιωτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ, τον ναύαρχο Σταυρίδη. Σύντομα, μια μέρα, θα εκλέξουμε και Πρόεδρο Ελληνοαμερικανικής καταγωγής.

Στην συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Μούγιαρης τόνισε ότι τόσο στην Εκκλησία όσο και τους άλλους οργανισμούς τα τελευταία χρόνια παρατηρείτε μια καθοδική πορεία. Μια μείωση συμμετοχών μαθητών στα σχολεία, μείωση στον αριθμό μελών στις Ομοσπονδίες και τα τοπικά σωματεία. Αντιμετωπίζουμε απειλές σε σχέση με την συνέχεια της κοινότητάς μας. Δεν μπορούν να προσελκύσουν τη νεολαία, τους νέους επαγγελματίες.

Στα εθνικά θέματα και στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο, συμπλήρωσε, αντιμετωπίζουμε κινδύνους που πηγάζουν απο τον σωβινισμό και τον επεκτατισμό της Τουρκίας. Δυστυχώς, τόνισε, δεν υπάρχουν ηγέτες στην πατρίδα μας.

Πως θα αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση, αναρωτήθηκε; Γιατί δεν διαθέτουμε επιρροή στην Ουάσινγκτον την στιγμή που η Εβραϊκή κοινότητα μας έχουν δείξει ότι μπορεί να γίνει κι αυτό; Γιατί, κατέληξε έχουμε μόνο 10 σχολεία Τσάρτερ, την ίδια στιγμή που οι Τούρκοι έχουν 150 σχολεία;

Πως θα βοηθήσουμε την πατρίδα μας, την Ελλάδα και την Κύπρο; Μπορούμε να το κάνουμε αν είμαστε ενωμένοι και αν δημιουργήσουμε επαγγελματικούς οργανισμούς. Με χιλιάδες υπαλλήλους με προυπολογισμό και με κίνητρα.

Αγαπητοί φίλοι, κάποια στιγμή

Δημιουργήσαμε το HALC (Hellenic American Leadership Council), με 60 χιλιάδες υποστηρικτές στο Facebook. ‘Εχουμε, πρόσθεσε, μια στενή σχέση συνεργασίας με την American Jewish Committee. Συνεργαζόμαστε επίσης με τους Αρμένιους, την Κουρδική Κοινότητα αλλά και Αφρο-Αμερικανικού οργανισμούς.

Συμβάλλαμε στην δημιουργία Ελληνο-Ισραηλιτικής Επιτροπής στο Κονγκρέσο (με την βοήθεια της κ. Κάρολιν Μαλόνι). Χάρη, στην κινητοποίηση των μελών του HALC εμποδίσαμε την πώληση Φραγατών στην Τουρκία. Με την παρουσία μας στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης (Social Media) συγκεντρώσαμε 235 χιλιάδες δολάρια για τα παιδικά χωριά SOS, στην Ελλάδα.

Σε ότι αφορά τα μελλοντικά σχέδια του HALC ο κ. Μούγιαρης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Leadership 2030» στο οποίο συμμετέχουν Ελληνοαμερικανοί νέοι από όλη την χώρα σε επιμορφωτικά σεμινάρια διάρκειας 2 ετών. Εκατοντάδες νέων θα πάρουν μέρος μέχρι το 2030 και θα αποκτήσουν γνώσεις, εμπειρίες και επαφές. Και έτσι θα αποκτήσουμε μια σημαντική δύναμη νέων σε ηλικία 30-40 ετών που θα είναι οι ηγέτες της διασποράς και θα βοηθήσουν την Ελλάδα και της Κύπρο και θα εκπαιδεύσουν τις επόμενες γενεές για τις επόμενες δεκαετίες.

Μπορούμε, κατέληξε ο κ. Μούγιαρης, να καταφέρουμε θαύματα. Τίποτα, δεν είναι ακατόρθωτο πρόσθεσε. Αρκεί να το πιστεύουμε και να δουλεύουμε σκληρά γι’ αυτό.

Η Πατρίδα θέλει αγάπη και μερικές φορές η αγάπη δεν αρκεί να είναι μόνο ευχή. Η αγάπη, τόνισε, χρειάζεται δουλειά πολλή και υπομονή και πείσμα και μεθοδικότητα. Κι όπως λέει και ο Ελύτης:

‘Ενα το χελιδόνι και η άνοιξη ακριβή/

για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή

Θέλει νεκροί χιλιάδες νάναι στους τροχούς/

Θέλει κι οι ζωντανοί να δίνουν το αίμα τους.

Ο Νίκος Μούγιαρης, ο Κώστας Κωνσταντινίδης, η Νικόλ Πεταλλίδου και η Αραβέλα Σιμωτά. Φωτογραφία ETA PRESS
Ο Νίκος Μούγιαρης, ο Κώστας Κωνσταντινίδης, η Νικόλ Πεταλλίδου, η Αραβέλα Σιμωτά και ο Μιχάλης Γιάνναρης. Φωτογραφία ETA PRESS

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: