Ναι, κάναμε πρόταση, λένε τώρα οι Τούρκοι: Διάψευση της πληροφορίας για ποσοστά 80%




Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Πρεσβευτής, Χιουσεγίν Μουφτούογλου, παραδέχθηκε σήμερα ότι υπήρξε τουρκικη προταση, η οποία όμως προβλεπει, όπως όλα τα προηγούμενα σχέδια και την απόσυρση τουρκικών στρατευματων. Την πρόταση ανέπτυξε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος πρέσβης διέψευσε τις πληροφορίες για τα ποσοστά της τάξης του 80% που γράφτηκαν σε μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, μολονότι η χθεσινή διαδικασία παρουσιάστηκε προς τα έξω ως πρώτη καλή ημέρα, εν τούτοις οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία τέθηκε αρκετές φορές σε κίνδυνο, εξ αιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Το γεγονός αυτό οδήγησε τον Ν. Κοτζιά σε συχνές παρεμβάσεις, προκειμένου να αποσοβηθεί ένα πρόωρο ναυάγιο, γεγονός που επισημάνθηκε από όλες τις άλλες πλευρές.

Η τουρκική πρόταση, που είναι πανομοιότυπη αυτής του σχεδίου Ανάν, υποβλήθηκε όπως φάνηκε από τη διαδικασία κατόπιν προτροπής του Άιντε. Δεν είναι άλλωστε τυχαία και η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ από την Άγκυρα, που εκδόθηκε αργά τη νύχτα αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν αφήνει περιθώρια και ελπίδες ότι προτίθεται να αποσύρει στρατεύματα και εγγυήσεις από την Κύπρο.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΚΥΠΕ:
Η τουρκική πλευρά δεν απορρίπτει ότι χθες κατέθεσε πρόταση για το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων, αλλά διαψεύδει ότι μίλησε για ποσοστό αποχώρησης τουρκικών στρατευμάτων κατά 80%, όπως διευκρίνισε στο ΚΥΠΕ ανώτερη διπλωματική πηγή του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά συναινεί στην αποχώρηση στρατευμάτων, αλλά αυτό δεν είναι κάτι νέο, «γιατί δεν υπάρχει κάτι νέο στο Κυπριακό» μετά από τόσα χρόνια διαπραγματεύσεων.

Στη σημερινή πρωινή συζήτηση, η τουρκική πλευρά θα παρουσιάσει προφορικά τη θέση της στα ζητήματα που τέθηκαν χθες αλλά δεν τίθεται θέμα κατάθεσης οτιδήποτε γραπτώς.

Ερωτηθείσα η ίδια πηγή πότε θα φύγει η τουρκική αντιπροσωπεία από την Ελβετία, απάντησε ότι θα μείνουν όσο χρειαστεί, είναι μια ανοικτού τέλους διαδικασία εδώ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: