Κάποια στιγμή τον Ιούνιο θα μεταβούν στη Γενεύη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης




Τη συμφωνία των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο να συγκαλέσουν εκ νέου τη διάσκεψη της Γενεύης μέσα στον Ιούνιο, σε ευθυγράμμιση με την ανακοίνωση της 12ης Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Μετά την ολοκλήρωση του διάρκειας σχεδόν τρισήμιση ωρών δείπνου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, ο κ. Γκουτέρες περιστοιχισμένος από τους δύο ηγέτες ανακοίνωσε τα συμφωνηθέντα.

Πρώτον, «όλοι συμφώνησαν  ότι το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο κοινότητες. Η πρόοδος στο κεφάλαιο αυτό αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας και για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε σχέση με τη μελλοντική τους ασφάλεια».

Συμφωνήθηκε ακόμη όπως ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, «εμπλακεί  με όλους τους συμμετέχοντες στην προετοιμασία ενός κοινού εγγράφου που θα καθοδηγεί τις συζητήσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, με βάση τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων της διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη και στο Μοντ Πελεράν».

Επισημαίνεται πως οι ηγέτες συμφώνησαν «να συνεχίσουν παράλληλα τις δικοινοτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για όλα τα άλλα εκκρεμή ζητήματα, ξεκινώντας από το εδαφικό, το περιουσιακό και τη διακυβέρνηση και την κατανομή της εξουσίας».

Ταυτόχρονα οι ηγέτες και ο γενικός γραμματέας «συμφώνησαν ότι όλα τα θέματα θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης αλληλένδετα και ότι δεν θα συμφωνηθεί τίποτα πριν συμφωνηθούν όλα, σύμφωνα με την κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014».

Τέλος, σε συνέχεια στη συνάντηση που είχαν μαζί του οι ηγέτες, ο Γενικός Γραμματέας «θα απευθυνθεί στους άλλους συμμετέχοντες στη διάσκεψη: την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως παρατηρητή», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το δείπνο διήρκεσε περίπου τρεις ώρες.

TI ΕΙΠΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ

Για «εποικοδομητικό διάλογο» και για να δούμε πώς προχωρούμε μπροστά, δήλωσε ότι βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσερχόμενος στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για το δείπνο που παραθέτει στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Οι δηλώσεις ωστόσο του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί καθώς προσήλθε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για το δείπνο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ΓΓ του ΟΗΕ δεν φαίνεται να συνέβαλαν στη δημιουργία θερμού κλίματος στη συνάντηση.

Η χειραψία των δύο ηγετών στον 38ο όροφο – σύμφωνα με μαρτυρία παρισταμένων – ήταν μάλλον χλιαρή, αν και αργότερα, μπροστά στις κάμερες επέστρεψαν τα χαμόγελα.

Προσερχόμενος στις 6:50 μμ τοπική ώρα, ο κ. Ακιντζί είπε στους δημοσιογράφους ότι «είμαστε εδώ κατόπιν πρόσκλησης του ΓΓ και ο λόγος γιατί είμαστε εδώ είναι η εμμονή της μίας πλευράς να θέτει προϋποθέσεις».

Εξέφρασε την ελπίδα και την προσδοκία ότι η συνάντηση θα ανοίξει το δρόμο για τη σύγκληση της διάσκεψης της Γενεύης που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο.

«Γι’ αυτό ασφαλώς απαιτείται να μείνουμε εντός των ήδη συμφωνημένων παραμέτρων, των ήδη συμφωνημένων κοινών ανακοινωθέντων και διαδικασιών.  Αυτό που χρειαζόμαστε απ’ εδώ και πέρα, περισσότερο από ποτέ είναι πολιτική βούληση», ανέφερε.

Ο κατοχικός ηγέτης αναφέρθηκε στην ανάγκη να παραμείνουν προσκολημμένοι στις αρχές της 11ης Φεβρουαρίου 2011 και της κοινής διακήρυξης της 12ης Ιανουαρίου στην 1η Γενεύη και τότε ο δρόμος θα είναι ανοιχτός.
«Είμαστε εδώ γι’ αυτό», συμπλήρωσε.

Με δεκαπεντάλεπτη καθυστέρηση αφίχθη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, καθώς η συνοδεία του έπεσε σε κυκλοφοριακή συμφόρηση. Στις σύντομες δηλώσεις του δεν ακολούθησε το «δρόμο» του Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι δεν ήλθε για να παίξει παιγνίδι επίρριψης ευθυνών.

«Δεν είμαι εδώ για ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών. Πάντοτε είμαι στην ίδια γραμμή με όσα έχουμε συμφωνήσει και αναμένω ότι σήμερα μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για ένα εποικοδομητικό διάλογο, ώστε να πετύχουμε όχι μόνο πρόοδο, αλλά λύση», δήλωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς ποιες είναι οι ελπίδες του για τη συνάντηση, είπε ότι βρίσκεται εδώ για “έναν εποικοδομητικό διάλογο για να δούμε πώς προχωρούμε μπροστά».

Να σημειωθεί ότι τρεις Ελληνοκύπριοι φοιτητές που σπουδάζουν στο Κονέκτικατ, ηταν μπροστά στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών, κρατώντας πλακάτ υπέρ της λύσης του Κυπριακού.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: