Ικανοποίηση στην Αθήνα από την απόσυρση του εγγράφου Άιντα: Μη ιδανικό το κλίμα




Ικανοποίηση εκφράζουν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα για την απόσυρση του κοινού εγγράφου από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων που αρχίζουν αύριο στο Κραν Μοντάνα.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν στο ΚΥΠΕ ότι, παρόλα αυτά, η ελληνική πλευρά έχει μεταβεί στην Ελβετία για τη συνέχιση της διακοπείσας τον περασμένο Ιανουάριο Διάσκεψης για το Κυπριακό, κρατώντας μικρό καλάθι, θεωρώντας ότι μέχρι στιγμής «η άλλη πλευρά δεν έχει δείξει καμία πρόθεση να συζητήσει επί της ουσίας για την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων».

Στο ίδιο περίπου πλαίσιο ήταν και η επισήμανση από άλλη διπλωματική πηγή ισχυρής χώρας της ΕΕ, ότι τα δύο αυτά ζητήματα, εγγύηση- ασφάλεια, είναι ικανά από μόνα τους να οδηγήσουν τη διαπραγμάτευση «σε οριστικό ναυάγιο, ή σε ευπρόσδεκτη συμφωνία».

Το κλίμα στους κύκλους των Αθηνών που έχουν γενικά καλή πληροφόρηση για το Κυπριακό, περιγράφεται ως «μη ιδανικό, για ένα τόσο πολύπλοκο ζήτημα, που όμως μέχρι το προηγούμενο «ναυάγιο» στην Ελβετία, είχε φτάσει σε τέτοιο διαπραγματευτικό στοιχείο που έμοιαζε να ήταν κοντύτερα σε λύση από οποτεδήποτε άλλοτε».

Η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Νίκο Κοτζιά βρίσκεται ήδη στο αλπικό θέρετρο όπου θα αρχίσουν αύριο εκ παραλλήλου διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας-Τουρκίας-Βρετανίας από τη μία, και των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Αναστασιάδη και Ακιντζί από την άλλη. Στο πρώτο τραπέζι, των εγγυητριών δυνάμεων, θα παρακάθεται ως παρατηρητής η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Aϊντα, οι εκ παραλλήλου συνομιλίες θα διεξάγονται στο ίδιο μέρος, την ίδια ώρα, αλλά σε ξεχωριστές συνεδρίες. Θα υπάρξει όμως, όπου χρειάζεται, τόνισε, και διαδραστικότητα, αφού όλα τα κεφάλαια συσχετίζονται και, όπως δηλώνει σταθερά η Λευκωσία εξαρχής, «τίποτα δεν συμφωνείται, εάν δεν συμφωνηθούν όλα».

Απόψε ο κ. Κοτζιάς θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας με όλους τους συμμετέχοντες στην Διάσκεψη. Αυτός, ως Υπουργός Εξωτερικών ηγείται της ελληνικής αντιπροσωπείας που στελεχώνεται από αρκετούς τεχνοκράτες και συμβούλους που έχουν επεξεργαστεί εμπεριστατωμένα κάθε πτυχή του επίμαχου κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων, στο οποίο θα επικεντρωθεί κυρίως η Αθήνα.

Εάν και εφ’ όσον σημειωθεί πρόοδος, ή ακόμα και κάποια εμπλοκή στις συζητήσεις, που να καθιστά απαραίτητη την παρουσία σε πιο υψηλό επίπεδο, τότε θα κληθούν και οι πρωθυπουργοί, τουλάχιστον της Ελλάδας και της Τουρκίας – για τη Βρετανία, επί του παρόντος σημειώνεται ότι τη διαπραγμάτευση θα διαχειριστεί ο Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα τηρούν και αυτά «διακριτική στάση αναμονής», όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις που αρχίζουν αύριο και, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, υπάρχει μία άγραφη συμφωνία μεταξύ τους, αυτές τις κρίσιμες ώρες απλώς να εκφράζουν την συμπαράστασή τους στην κυπριακή αντιπροσωπεία, και να αποφεύγουν άλλες δηλώσεις, ιδίως τη δημοσιοποίηση θέσεων που εκτρέπονται από την κοινή γραμμή Αθήνας-Λευκωσίας.

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ 27/06/2017 18:46

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: