Η κατάρρευση των κοινωνικών δομών απειλεί τις παιδοψυχιατρικές κλινικές




Ανησυχία και προβληματισμό για το τοπίο που τείνει να διαμορφωθεί στον τομέα της παιδοψυχιατρικής νοσηλείας στην Ελλάδα σήμερα, μετά την «κατάρρευση» των κοινωνικών δομών και την «πίεση» που δέχονται οι δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, καθώς και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν να ανταποκριθούν στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες, εκφράζουν οι επιστήμονες.

Ζητήματα «ενδονοσοκομειακής φροντίδας παιδιών με ψυχικές διαταραχές», η συνεργασία με φορείς και υπηρεσίες και οι προοπτικές ανάπτυξης νέων τμημάτων ψυχιατρικής νοσηλείας παιδιών και εφήβων στη χώρα μας, θα τεθούν στο επίκεντρο διημερίδας που διοργανώνεται σήμερα 30 Ιουνίου 18:00-20:00 και το Σάββατο 1 Ιουλίου 09:00-16:00, στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων λειτουργίας της Μονάδας Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Όπως αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», αναπληρωτής καθηγητής Παιδοψυχιατρικής ΕΚΠΑ, Δημήτριος Αναγνωστόπουλος, σε περιόδους κρίσης έχει παρατηρηθεί το απαράδεκτο, αλλά και μακροπρόθεσμα αντιπαραγωγικό φαινόμενο, από τη μια οι απαιτήσεις σε υπηρεσίες ψυχικής φροντίδας αυξάνονται και από την άλλη η παροχή τους μειώνεται, εξαιτίας των περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου που συντηρεί και χειροτερεύει το επίπεδο της ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο ένα από τα βασικά ψυχικά παράγωγα της κρίσης είναι το γενικευμένο αίσθημα αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Αυτό επηρεάζει ατομικές και ομαδικές κοινωνικές συμπεριφορές των ενηλίκων που διαμορφώνουν ένα αρνητικό περιβάλλον για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη της ευπαθέστερης των κοινωνικών ομάδων που είναι τα παιδιά και οι νέοι. Υπογραμμίζει ότι οι σημερινές συνθήκες αυξάνουν τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα και αυτό αποτυπώνεται και στα στοιχεία, καθώς καταγράφεται αύξηση των αιτημάτων για αξιολόγηση των παιδιών με ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά και επιβάρυνση της ψυχοπαθολογίας τους, αλλά και αύξηση αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών και εισαγγελικών παραγγελιών.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε «κατάρρευση» των κοινωνικών δομών, οι οποίες λειτουργούσαν συμπληρωματικά και υποστηρικτικά με το δημόσιο σύστημα. Αρκετές έχουν κλείσει, όσες λειτουργούν ακόμη δυσκολεύονται να φιλοξενήσουν «βαριά περιστατικά», ενώ για παιδιά που κρίνεται απαραίτητο να απομακρυνθούν από το περιβάλλον τους, δεν υπάρχει κάποιος ξενώνας που να μπορούν να φιλοξενηθούν. Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι απαιτήσεις από ένα δημόσιο σύστημα, που λειτουργεί στα όριά του. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, οι ελάχιστες μονάδες ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων που υπάρχουν να αναγκάζονται να «φιλοξενούν» περιστατικά έξω από το αντικείμενο τους.

Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη της Μονάδας Νοσηλείας της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής στο «Αγία Σοφία», Μαρία Μπελιβανάκη, «σημαντικό ποσοστό παιδοψυχιατρικών κλινών της Μονάδας (που φθάνει έως και το 40%) καταλαμβάνεται από περιπτώσεις με χρόνια αναπτυξιακά ή/και ψυχοκοινωνικά προβλήματα, που δεν αναμένεται να επωφεληθούν από τη νοσηλεία, λόγω ένδειας κατάλληλων πλαισίων φιλοξενίας τους».

Για αλλαγή του προφίλ των περιστατικών που νοσηλεύονται σήμερα στις μονάδες κάνει λόγο ο κ. Αναγνωστόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η «κατάρρευση των κοινωνικών δομών απειλεί να μετατρέψει την Παιδοψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία σε κοινωνική υπηρεσία».

100% πληρότητα στις παιδοψυχιατρικές κλινικές

Το δημόσιο σύστημα υγείας διαθέτει 10 κλίνες στην Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική του «Αγία Σοφία», και περίπου 30 ακόμα σε άλλα νοσοκομεία της Αττικής (Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», «Παίδων Πεντέλης», «Σισμανόγλειο» και «Τζάνειο») και 18 παιδοψυχιατρικές κλίνες στη Θεσσαλονίκη. Η πληρότητα είναι συνήθως 100%, ενώ υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής, καθώς δεν επαρκούν για τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού.

Αρκετοί ασθενείς παρακολουθούνται στα εξωτερικά ιατρεία, ενώ επιπρόσθετες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι ασθενείς από την επαρχία, καθώς είναι αναγκασμένοι να πηγαινοέρχονται στην Αθήνα.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος και η κ. Μπελιβανάκη, επισημαίνουν την ανάγκη για δράση, η οποία επιβάλλεται τόσο από τα δικαιώματα του παιδιού όσο και από το βάρος που συνοδεύει τις ψυχικές διαταραχές, προσθέτοντας ότι στη σημερινή, δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα, οι δομές δημόσιας ψυχικής υγείας αποτελούν σταθερό σημείο αναφοράς με την παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και σε επίπεδο παρέμβασης και θεραπείας και αυτό πρέπει να διαφυλαχθεί.

‘Αλλωστε, όπως μας λέει με ικανοποίηση και συγκίνηση, ο κ. Αναγνωστόπουλος, η Παιδοψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», που ξεκίνησε την λειτουργία της πριν από 30 χρόνια διαθέτει άρτια εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό και προσφέρει υψηλού επίπεδου υπηρεσίες, οι οποίες έχουν βοηθήσει 640 παιδιά να κερδίσουν τη ζωή τους. Πολλά από αυτά είναι πλέον μεσήλικες, με τη δική τους οικογένεια, καλά ενταγμένοι στην κοινωνία.

Αναφερόμενος στο σήμερα, σημειώνει ότι οι προκλήσεις και οι δυσκολίες είναι μεγάλες, αλλά το ενθαρρυντικό είναι ότι κάτι φαίνεται να κινείται. Τελευταία όπως αναφέρει γίνεται προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών και αναπροσανατολισμού των κονδυλίων, με προτεραιότητα και στην ψυχική υγεία των παιδιών. Θέτει ως βασική προϋπόθεση για να υπάρξουν αποτελέσματα τη διασύνδεση και συνεργασία κοινωνίας, δομών και ειδικών ψυχικής υγείας, τονίζοντας ότι στόχος της διημερίδας είναι αυτή να συμβάλει ενεργά στην επικοινωνία και τη συνεργασία των φορέων και υπηρεσιών που ασχολούνται με την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων.

30/06/2017 09:05
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: