Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, η επιστροφή του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε στην Κύπρο, και οι δηλώσεις του για τη Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη, μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, η διάλυση της συνεργασίας ΑΚΕΛ – Μάικ Σπανού για τις προεδρικές εκλογές, η ψήφιση σήμερα από τη Βουλή των νομοσχεδίων για το ΓεΣΥ και η έλλειψη μαιών είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Ζητείται υποψήφιος!» αναφέρει στο κύριο της θέμα πως ναυάγησε η συνεργασία του ΑΚΕΛ με τον Μάικ Σπανό, λόγω μεγάλων διαφορών σε θέματα οικονομίας. Αλλού αναφέρει πως ο ‘Εσπεν Μπαρθ ‘Ειντε δήλωσε πως υπάρχει προγραμματισμός η Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη να κρατήσει μερικές εβδομάδες. Επίσης αναφέρει πως στα βαθιά και σε μεγάλο εύρος θεμάτων επεκτείνεται η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Μεγάλο βήμα στην ενέργεια» γράφει στο κύριο του θέμα πως Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ ενισχύουν τη συνεργασία τους με έμφαση στον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. Αλλού αναφέρει πως θα πάει πολύ μακριά η συνάντηση της Γενεύης, σύμφωνα με τον κ. Έιντε. Επίσης αναφέρεται στην ανυπαρξία μαιών διαθέσιμων για εργοδότηση και σημειώνει πως αναβολή για άλλους έξι μήνες παίρνει ο νόμος για τη στελέχωση των μαιευτικών κλινικών.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Νέο κύκλο επαφών ξεκινά το ΑΚΕΛ» πως κοινή συναινέσει λήφθηκε τελικά το οριστικό διαζύγιο του ΑΚΕΛ με τον Μιχάλη Σπανό, με το κόμμα να ξεκινά νέο κύκλο επαφών για να εξεύρει την προσωπικότητα που θα λάβει το χρίσμα του υποψηφίου. Αλλού αναφέρει πως σήμερα ψηφίζεται το ΓΕΣΥ και πως σε αναζήτηση μαιών βρίσκονται οι μαιευτικές-γυναικολογικές κλινικές. Σε άλλο θέμα γράφει πως μετά τους δασκάλους θα υπάρξουν μέτρα και από τους καθηγητές.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σπανός και ΑΚΕΛ διαλύουν τη συνεργασία τους» πως το ΑΚΕΛ και ο επιχειρηματίας Μάικ Σπανός δεν συμφώνησαν στο έγγραφο αρχών και έτσι ο κ. Σπανός δεν θα είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στην κατάργηση των τελών περιαγωγής για τα κινητά στην ΕΕ. Επίσης φιλοξενεί τη συνέντευξη στο ΚΥΠΕ του μόνου επιζήσαντα από τη σφαγή της Τόχνης το 1974.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» αναφέρει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Το μεγάλο ναι μετά από μισό αιώνα!» πως ψηφίζονται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής τα τρία νομοσχέδια για το ΓΕΣΥ. Αλλού αναφέρεται στη συνέντευξη στο ΚΥΠΕ της Εκπροσώπου των Λατίνων στη Βουλή Αντωνέλλας Μαντοβάνη, η οποία είπε πως θέλουν να παραμείνουν συνταγματικά αναγνωρισμένη θρησκευτική μειονότητα. Επίσης γράφει για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ρεσιτάλ δημοκρατικών διαδικασιών» πως το ΑΚΕΛ συζητά με πλήρη διαφάνεια και σεβασμό προς όλες τις απόψεις για την επιλογή του υποψηφίου του στις προεδρικές εκλογές. Αλλού γράφει πως «φορτώνουν τα χρέη στις μελλοντικές γενιές». Επίσης κάνει λόγο για «κινήσεις με προεκλογικές σκοπιμότητες από Αναστασιάδη-‘ενδιάμεσους’».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τέλος ο Μάικ!» πως σαν προσωπική ήττα του ΓΓ του ΑΚΕΛ ‘Αντρου Κυπριανού χαρακτηρίζεται η αποχώρηση του Μάικ Σπανού από την κούρσα των προεδρικών εκλογών. Αλλού γράφει πως το «κοινό» έγγραφο για την πτυχή της ασφάλειας δεν θα είναι κοινό. Επίσης αναφέρεται στη διαφωνία του ΑΚΕΛ για την κοινή άσκηση Κύπρου – Ισραήλ.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “The Cyprus Weekly” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Αλλάζουν τα δεδομένα για το ΓεΣΥ», πως οι βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν σήμερα τη νομοθεσία για αλλαγή του συστήματος υγείας στο νησί. Αλλού αναφέρεται στην αποχώρηση των Αυστραλών ειρηνευτών από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Επίσης γράφει για το Ράλι Κύπρος που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 16/06/2017 07:43

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: