Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το Κυπριακό, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις προετοιμασίες του Έσπεν Μπαρθ Έιντε για τη διάσκεψη στη Γενεύη είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τη Δευτέρα.

Ο Τύπος ασχολείται επίσης, μεταξύ άλλων, με τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, με τις σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας, με τις δράσεις του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου και με τις παραλίες της Κύπρου που έχουν εξασφαλίσει Γαλάζια Σημαία.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Άγνωστος ‘Χ’ το κοινό του εγγράφου» και γράφει ότι την ερχόμενη Πέμπτη επιστρέφει στην Κύπρο ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και την επομένη αναμένεται να έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες για να τους ενημερώσει για την πορεία ετοιμασίας του κοινού εγγράφου, το οποίο δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει πριν τις 28 Ιουνίου. Αλλού γράφει ότι ένα μόλις μήνα από τη θριαμβευτική του νίκη στις Προεδρικές, ο 39χρονος Εμανουέλ Μακρόν με το νεοσύστατο κεντρώο κόμμα του La Republique en Marche σάρωσε και στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι εξήντα τρεις παραλίες της Κύπρου βραβεύτηκαν φέτος με τη Γαλάζια Σημαία, ενώ η μαρίνα Λεμεσού έγινε η πρώτη μαρίνα της Κύπρου που εξασφάλισε την 64η Γαλάζια Σημαία.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Ψάχνει έγγραφο – σωσίβιο» γράφει ότι το έγγραφο που θα προετοιμάσει ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε ως αποτέλεσμα των επαφών του σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία θα είναι κλειδί για τη Διάσκεψη της Γενεύης και προσθέτει ότι ενοχλημένη δείχνει η τουρκική πλευρά από την πορεία των εξελίξεων. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα ο «Φ» γράφει ότι σε χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης του 12ου Κυπρο-Ρωσικού Φεστιβάλ στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η Κύπρος θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος της Ρωσίας και ζήτησε από τον Πρέσβη της χώρας να διαβιβάσει την ευχή όπως υπάρξει ανταπόδοση της δικής του επίσκεψης στη Ρωσία σε ανώτατο επίπεδο. Αλλού γράφει ότι τη δυνατότητα να αξιοποιήσει μέχρι και 60 στρατιώτες που θα κριθούν ικανοί για υπηρεσία εναλλακτικής στρατιωτικής θητείας έχει η Πολιτική Άμυνα.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Εντατικές οι διεργασίες ενόψει Γενεύης» γράφει ότι τα Ηνωμένα Έθνη στοχεύουν στην επιτυχία της διάσκεψης και ότι ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα συνεχίσει τις επαφές του με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, ενώ αναμένεται ότι θα έχει συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας. Αλλού γράφει εξ αφορμής της παγκόσμιας ημέρας κατά της παιδικής εργασίας ότι εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εξαναγκάζονται στην παιδική εργασία με αποτέλεσμα η πλειοψηφία τους να εκτίθεται σε επικίνδυνες συνθήκες, βία και κακομεταχείριση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι την σοκαριστική πραγματικότητα ότι ένας στους δύο χρήστες ουσιών εξάρτησης στην Κύπρο εντοπίζεται θετικός στην ηπατίτιδα Γ προσπαθεί να αντιμετωπίσει το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο με δράσεις και στοχευμένα προγράμματα.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 12/06/2017 07:27

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: