Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι κυπριακές εφημερίδες λόγω του γεγονότος ότι το δείπνο εργασίας του ΓΓ του ΟΗΕ με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα ώρα Κύπρου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών δεν μπόρεσαν να καλύψουν το αποτέλεσμα της συνάντησης και περιορίζονται σε πληροφορίες και δηλώσεις που έγιναν πριν το δείπνο.

Άλλα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων είναι η τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου, η πορεία των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση εξελίξεων στο Κυπριακό, η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου ότι η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να ξεκαθαρίσει τις θέσεις στο Κυπριακό, τα σενάρια για την περιβαλλοντική προοπτική της Κύπρου και η ενίσχυση με προσωπικό του Τμήματος Τροχαίας για να αντιμετωπιστούν τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Νύχτα αγωνίας», αναφέρεται στην αδυναμία του κυπριακού Τύπου να καλύψει τη συνάντηση στις 2 το πρωί (ώρα Κύπρου) του ΓΓ του ΟΗΕ με τους δύο ηγέτες, Αναστασιάδη και Ακιντζί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, λόγω της ώρας και γράφει ότι πριν από τη συνάντηση όλοι ήταν θετικοί για σύγκληση διάσκεψης στη Γενεύη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της στο εθνικό θέμα της Κύπρου. Γράφει επίσης ότι το Λονδίνο αλλά και η διεθνής κοινότητα στέκεται συγκλονισμένη μπροστά σε ακόμα μία τρομοκρατική επίθεση που κόστισε τη ζωή σε αθώους πολίτες και έσπειρε ξανά τον τρόμο και τον φόβο της τρομοκρατίας.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Στην πρίζα τα ενεργειακά» γράφει ότι οι επόμενες εβδομάδες θα αποτελέσουν ένα σημαντικό τεστ για την πορεία των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας και προσθέτει ότι λαμβάνοντας υπόψη και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, το ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας θα περάσει από ένα νέο σταυροδρόμι και η πορεία που θα ακολουθήσει θα κρίνει εν πολλοίς και την αξιοπιστία της κυπριακής Κυβέρνησης. Αλλού γράφει ότι με την απόσπαση 51 αστυνομικών στο Τμήμα Τροχαίας ευελπιστεί η Αστυνομία ότι θα περιορίσει τα θανατηφόρα και γενικά τα σοβαρά τροχαία δυστυχήματα τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 574 ανθρώπων από το 2008 και εντεύθεν. Γράφει επίσης ότι με ΝΟΤΑΜ η Κυπριακή Δημοκρατία δέσμευσε μεγάλη έκταση που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του Τροόδους για ασκήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας που θα διεξαχθούν από τις 7 μέχρι και τις 14 Ιουνίου με πτήσεις σε ύψος μέχρι και 8.000 πόδια.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πρόγευμα με το…δείπνο Ν. Υόρκης» γράφει ότι με το αποτέλεσμα του δείπνου στη Νέα Υόρκη θα…προγευματίσει σήμερα όλη η Κύπρος όποιο κι αν είναι και προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέμεινε μέχρι και την υστάτη στην πρόταση του για συζήτηση της ασφάλειας και των εγγυήσεων ως προϋπόθεση για να έχει η διαδικασία λυσιτελή χαρακτήρα. Αλλού γράφει ότι εφιαλτικά χαρακτηρίζονται τα σενάρια για την περιβαλλοντική προοπτική της Κύπρου αφού η χώρα μας περιλαμβάνεται σε αυτές που αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο απερήμωσης. Γράφει επίσης ότι το ΑΚΕΛ καταδικάζει έντονα ‘τη νέα προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας από τους λάτρεις του Γρίβα’ , με τη συμμετοχή και των Υπουργών Άμυνας Κύπρου και Ελλάδας.

ΚΥΠΕ – Κώστας Σταυρινός – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 05/06/2017 11:19

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: