Ενωμένοι να αναχαιτίσουμε την τουρκική αρνητικότητα, λέει ο Επίτροπος Προεδρίας




Είναι χρέος μας, ενωμένοι και αλληλέγγυοι ο ένας στον άλλον, να πράξουμε πάν το δυνατόν για να αναχαιτίσουμε την τουρκική αρνητικότητα, αλλά και την πορεία των πραγμάτων προς την καταστροφή, είπε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Μιλώντας σε εκδήλωση – συνεστίαση των κατοίκων της Χάρτζιας, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι είναι με πόνο ψυχής που αναπολούμε τις μέρες εκείνες που η Χάρτζια ζούσε τις χαρές της ξεγνοιασιάς, της ανάπτυξης και της προόδου σε ένα από τα πιο όμορφα και ειδυλλιακά μέρη του τόπου μας.

“Γιατί, πράγματι η Χάρτζια, προικισμένη από τη φύση όσο λίγα μέρη της Κύπρου, ήταν ένας τόπος αντιπροσωπευτικός της κυπριακής ομορφιάς. Απλωμένη, μεταξύ του Πενταδάκτυλου και της θάλασσας, μέσα στο καταπράσινο της ελιάς, της χαρουπιάς και τους απέραντους χρυσομηλόκηπούς της, θα συμφωνήσω πως τα πόδια της φιλούσε η γαλάζια θάλασσα της Κερύνειας και το κεφάλι της στεφάνωνε το καταπράσινο δάσος της Χαλεύκας”, πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος σε μια εκδήλωση προσφύγων, 43 χρόνια από τη θλιβερή εκείνη μέρα της εισβολής και του εκτοπισμού, είπε, θέλω να τονίσω τη μεγάλη αξία της συντήρησης του πόθου της επιστροφής. Θέλω να τονίσω τον τεράστιο ρόλο που οι πρόσφυγες έχουν να διαδραματίσουν στο κυπριακό πρόβλημα και στην κοινή προσπάθεια για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας και τη διασφάλιση του δικαιώματος της επιστροφής.

“Η κατοχή, ο εποικισμός, οι νεκροί, οι αγνοούμενοι, η καταπάτηση των ιερών και των οσίων μας, η βίαιη εκδίωξη του ενός τρίτου του πληθυσμού μας από τα σπίτια και τις περιουσίες του, η προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας μας, είναι οι μεγάλες πληγές που άφησε στην πατρίδα μας ο Αττίλας. Πληγές που, εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας και αρνητικότητας, δεν έχουν ακόμα επουλωθεί και παραμένουν ανοικτές, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας διεκδικώντας τα δίκαια μας”, πρόσθεσε.

Είναι υποχρέωσή μας, αλλά και εθνική και φυσική ανάγκη, σημείωσε, να δώσουμε το συντομότερο, ένα τέλος σε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση πραγμάτων. “Έχουμε ιστορική ευθύνη να αποκαταστήσουμε την πληγή του 1974. Να αποκαταστήσουμε την ιστορική συνέχεια και να συνδέσουμε, στο μέτρο του δυνατού και του εφικτού, το σήμερα και το αύριο της Κύπρου με την κληρονομιά που αφήσαμε πίσω μας το 1974. Είναι χρέος μας, ενωμένοι και αλληλέγγυοι ο ένας στον άλλον, να πράξουμε πάν το δυνατόν για να αναχαιτίσουμε την τουρκική αρνητικότητα, αλλά και την πορεία των πραγμάτων προς την καταστροφή”, είπε.

Θέλουμε μια πατρίδα, συνέχισε, που να υπόσχεται πολύ περισσότερα στους νόμιμους κατοίκους της και ιδιαίτερα στη νέα γενιά που προσβλέπουν στην πραγματοποίηση των ονείρων της, σε μια πατρίδα ελεύθερη και ασφαλή για όλους. Μια πατρίδα επανενωμένη χωρίς στρατούς κατοχής.

“Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όραμα της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να εργαστεί για να επανενώσει την Κύπρο και το λαό μας, γιατί είναι βαθιά η πίστη του ότι αυτό είναι κατορθωτό. Γιατί πιστεύει πως οι Κύπριοι, που τόσο υπέφεραν, πρέπει επιτέλους να ξαναβρούν τον δρόμο της ειρήνης, της συνδημιουργίας και της ανάπτυξης”, κατέληξε.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 11/06/2017 15:10

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: