Στο Σύνταγμα η πορεία των εργαζομένων: Διαμαρτύρονται ενάντια στο πολυνομοσχέδιο




Σε εξέλιξη είναι το συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας που πραγματοποιούν εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Η πορεία των εργαζομένων, οι οποίοι διαμαρτύρονται ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στη Βουλή και θα τεθεί αύριο σε ψηφοφορία, φτάνει αυτή την ώρα στο Σύνταγμα. Συμμετέχουν εργατικά σωματεία, οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Με σύνθημα «την ενότητα και τον ξεσηκωμό ενάντια στο τέταρτο μνημόνιο» η Λαϊκή Ενότητα καλεί τους εργαζόμενους και συνολικά τον ελληνικό λαό να συμμετάσχει στη σημερινή απεργία.

Σε εξέλιξη οι πορείες διαμαρτυρίας των συνδικάτων στη Θεσσαλονίκη

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την ώρα οι πορείες διαμαρτυρίας εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, ενόψει της αυριανής ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Η συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ πραγματοποιήθηκε μπροστά στο Κέντρο, απ’ όπου ξεκίνησε πορεία με κατάληξη το ΥΜΑΘ.

«Θα είμαστε στις επάλξεις και θα συνεχίσουμε να πολεμάμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές από όποιες κυβερνήσεις και εάν προέρχονται» τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.

«Τα εργασιακά, που τα είχαμε βγάλει εμείς από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη βοήθεια του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας επανέρχονται» συνέχισε, καλώντας την κυβέρνηση «να σταματήσει τις υποκρισίες και να συνομιλήσει με τα συνδικάτα».

Ακόμα, πρόσθεσε: «Να δούμε τι μπορούμε να περισώσουμε, γιατί αυτά που έρχονται και θα εξειδικευτούν με τα νομοσχέδια είναι ακόμη χειρότερα».

«Η κατάσταση δε μπορεί να συνεχιστεί, πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές λιτότητας» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ, Πέτρος Κετικίδης, σημειώνοντας ότι ήδη υπάρχει «συρρίκνωση» του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και επίκειται και μεγαλύτερη, με τα νέα οργανογράμματα, συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις οργανισμών, κινητικότητα, κ.α.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε στο άγαλμα του Βενιζέλου και κατευθύνθηκε προς στο ΥΜΑΘ. Στη συγκέντρωση, στα προβλήματα από διάφορους χώρους αναφέρθηκαν το μέλος της γραμματείας του ΜΑΣ, Αλέξης Παπαδόπουλος, η πρόεδρος του συλλόγου μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων Θεσσαλονίκης, Ράνια Καπετανγιώργη, η πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, Γαρυφαλλιά Καλαμαρά, η συμβασιούχος του δήμου Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ και δημοτικών επιχειρήσεων ν. Θεσσαλονίκης Σοφία Εξαδακτύλου, ο εργαζόμενος ΕΛΒΟ και μέλος της επιτροπής αγώνα μετάλλου, Κώστας Ηλιού κ.α.

Στην Καμάρα συγκεντρώθηκαν τα πρωτοβάθμια σωματεία Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα κόμματα και πολιτικές κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΙΑ, κ.α.), συλλογικότητες, αντιξουσιαστές, κ.α., απ’ όπου ξεκίνησαν την πορεία τους, με κατεύθυνση το ΥΜΑΘ. Προσυγκέντρωση πραγματοποίησαν στην συμβολή των οδών Φιλίππου με Αγνώστου Στρατιώτου μέλη της ΛΑΕ, της ΟΚΔΕ, κ.α.

Νωρίτερα το πρωί, αστυνομικοί, μέλη της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρήθηκαν για περίπου μια ώρα, κρατώντας με πανό, μπροστά στην πύλη του ΥΜΑΘ.

Ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες στην Πάτρα

Δύο απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Πάτρα, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με αφορμή την συζήτηση και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, έξω από το εργατικό κέντρο και στην οποία συμμετείχαν, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, φοιτητές, συνταξιούχοι κ.α.

Όπως ανέφεραν μεταξύ άλλων οι ομιλητές, «λέμε όχι στις νέες μνημονιακές δεσμεύσεις, που φέρνουν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων».

Η δεύτερη συγκέντρωση οργανώθηκε από το ΠΑΜΕ και πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Γεωργίου. Στην συγκέντρωση πήραν μέρος ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές, άνεργοι, συνταξιούχοι κ.α.

Οι ομιλητές τόνισαν μεταξύ άλλων ότι «απέναντι στη νέα επίθεση των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των επιχειρηματικών ομίλων της κυβέρνησης και συνολικά του πολιτικού προσωπικού τους, η εργατική απάντηση θα πρέπει να τους ταρακουνήσει, για να εμποδίσουμε τα νέα βάρβαρα μέτρα και τα αντεργατικά πλάνα που σχεδιάζουν στην πλάτη μας».

Στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ συμμετείχε και ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «καλούμε το λαό να είναι σε συνεχή πάλη και να διώξουμε όλα εκείνα τα ζιζάνια που θέλουν να φέρουν την διχόνοια στο λαό μας, ώστε να μην κινητοποιείται και να περνούν τα μέτρα». Μετά τις συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν πορείες στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.

Επίσης, απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, όπως στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι, στον Πύργο και αλλού.

Δύο απεργιακές συγκεντρώσεις ενάντια στα μέτρα στα Χανιά

Με δύο συγκεντρώσεις που οργάνωσαν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και στην πλατεία «1866» εργαζόμενοι και συνδικάτα εξέφρασαν σήμερα την αντίθεσή τους ενάντια στα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Με κεντρικό σύνθημα «Φτάνει πια» το εργατικό κέντρο της πόλης, το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ και εκπρόσωποι φορέων πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

«Είμαστε εδώ για να πούμε “όχι” στα νέα μέτρα που διαλύουν τον κοινωνικό ιστό», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών Χανίων Γιάννης Παυλάκης.

Στη συγκέντρωση της Αγοράς συμμετείχαν και αγρότες από την περιοχή της Κουντούρας οι οποίοι μοίρασαν αγροτικά προϊόντα σε πολίτες.

Κατά τη διάρκεια της πορείας που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης προκλήθηκε μικρή ένταση μεταξύ φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης και των διοργανωτών για το ποιος θα ηγηθεί της πορείας.

Η κατάσταση εκτονώθηκε άμεσα όταν οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου και των άλλων φορέων αποφάσισαν να ακολουθήσουν μετά την ομάδα των φοιτητών.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε στην πλατεία «1866». Σε αυτή συμμετείχαν και αγρότες μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας που παρέταξαν στην πλατεία τα αγροτικά τους οχήματα. «Οι πολιτικές των μνημονίων δεν οδηγούν πουθενά, είναι αδιέξοδες για το λαό», υποστήριξε το μέλος του συνδικάτου ιδιωτικών υπαλλήλων, Φώτης Ριγανάκος.

Κατά τη διάρκεια της πορείας που ακολούθησε ανακοινώθηκε ότι το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει μια ακόμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα στις 7.00 το απόγευμα της Πέμπτης στην πλατεία «1866».

Νωρίτερα, μέλη του ΠΑΜΕ είχαν πραγματοποιήσει παραστάσεις διαμαρτυρίας στην είσοδο καταστημάτων πολυεθνικών ενώ κλειστή παρέμεινε η δημοτική αγορά της πόλης.

17/05/2017
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Πάτρα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: