Ο Ντόναλντ Τραμπ θα ζητήσει από τους Άραβες ηγέτες να καταδικάσουν την τρομοκρατία

File Photo: A handout photo made available by the Saudi Press Agency shows King of Saudi Arabia Salman bin Abdulaziz Al Saud (R) with US President Donald J. Trump (C) and wife Melania (3-R) during a welcome ceremony at Murabba Palace, in Riyadh, Saudi Arabia, 20 May 2017. EPA, SAUDI PRESS AGENCY HANDOUT, EDITORIAL USE ONLY
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα καλέσει τους άραβες ηγέτες να αντιμετωπίσουν τον “ισλαμιστικό εξτρεμισμό” στη διάρκεια ομιλίας του αργότερα σήμερα κατά την οποία θα παρουσιάσει την μάχη κατά της τρομοκρατίας ως μια μάχη ανάμεσα στο καλό και στο κακό αντί για μια σύγκρουση πολιτισμών ή θρησκειών.

“Αυτή είναι μια μάχη ανάμεσα σε βάρβαρους εγκληματίες που επιδιώκουν να εξοντώσουν ανθρώπινες ζωές και σε τίμιους ανθρώπους που προσπαθούν να τις προστατεύσουν”, θα πει ο Τραμπ, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

“Αυτό σημαίνει την ειλικρινή αντιμετώπιση της κρίσης του ισλαμιστικού εξτρεμισμού και των ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων που εμπνέει. Και σημαίνει να παραμείνουμε ενωμένοι ενάντια στην δολοφονία αθώων μουσουλμάνων, στην καταπίεση εις βάρος των γυναικών, στους διωγμούς εβραίων, στις σφαγές χριστιανών”.

Η ομιλία του εντάσσεται σε μια προσπάθεια προσέγγισης του μουσουλμανικού κόσμου έπειτα από τις συχνές επιθέσεις που εξαπέλυε εναντίον μουσουλμάνων στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας τον περασμένο χρόνο και την απόπειρα να απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολλούς από αυτούς.

Αντιμέτωπος με ένα πολιτικό σκάνδαλο στην χώρα του, ο Τραμπ ξεκίνησε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την Σαουδική Αραβία όπου αργότερα σήμερα θα εκφωνήσει ενώπιον περίπου 50 ηγετών μουσουλμανικών χωρών την ομιλία του.

“Η τρομοκρατία έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Αλλά ο δρόμος προς την ειρήνη ξεκινάει από εδώ, σε αυτό το αρχαίο έδαφος, σε αυτό τον ιερό τόπο. Τα έθνη της Μέσης Ανατολής δεν μπορούν να περιμένουν την αμερικανική δύναμη να συνθλίψει αυτόν τον εχθρό για λογαριασμό τους”, θα πει ο Τραμπ.

Ο Τραμπ έτυχε θερμής υποδοχής από τους άραβες ηγέτες, οι οποίοι έβαλαν στην άκρη την αντιμουσουλμανική προεκλογική ρητορική του και επικεντρώθηκαν στην επιθυμία του να πατάξει την επιρροή του Ιράν στην περιοχή, μια δέσμευση που δεν φάνηκε να είχε ο προκάτοχός του στην προεδρία Μπαράκ Ομπάμα.

Οι ΗΠΑ και οι χώρες του Αραβικού Κόλπου συμφώνησαν σήμερα να συντονίσουν τις προσπάθειές τους κατά της χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων, έναν βασικό στόχο του Λευκού Οίκου.

21/05/2017 16:31
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Ριάντ, Saudia Arabia

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal