Ο Αναστασιάδης στο δρόμο που χάραξε ο Κοτζιάς: Τώρα τους ενόχλησε ο αχθοφόρος της Τουρκίας Άιντα…




Του Κώστα Βενιζέλου

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα συναγωνίζεται σε επιδόσεις και μεθοδεύσεις τον Άλβαρο Ντε Σότο. Η μόλα που χρησιμοποιεί είναι η ίδια που είχε προβάρει με απόλυτη αποτυχία ο Περουβιανός διπλωμάτης το 2004.

Ο Άιντα, ο οποίος φαίνεται να έχει το μυαλό του στα εσωτερικά πολιτικά δρώμενα της χώρας του ενόψει των εκλογών τον Σεπτέμβριο, επιστρατεύει μεθόδους του άψε-σβήσε λύση, γιατί θα είναι υποψήφιος βουλευτής.

Έστω κι εάν είναι πολλά θέματα ανοικτά στη διαπραγμάτευση. Πήγε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη και πήρε το πράσινο φως από τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, για να καταθέτει γεφυρωτικές προτάσεις. Αυτό, βέβαια, δεν θα το πράξει χωρίς τη συναίνεση των εμπλεκομένων και φαίνεται να την έχει εξασφαλίσει. Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα επιστρατεύει, παράλληλα, τη χρήση φοβικών επιχειρημάτων κάνοντας αναφορά σε εντάσεις το καλοκαίρι, παραπέμποντας σε θερμό επεισόδιο που θα προκαλέσει η Τουρκία. Με ένα δομημένο φοβικό επιχείρημα, προσπαθεί να πιέσει την ελληνοκυπριακή πλευρά. Κινδυνολογεί, κάνει επίκληση του φόβου για να πιέσει χρονικά τη διαδικασία και αναπαράγει τουρκικές απειλές για να μην προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην εφαρμογή των ενεργειακών της σχεδιασμών.

Τι σχέση μπορεί να έχει ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό με τα ενεργειακά ζητήματα; Και από πού ως πού νομιμοποιείται να λειτουργεί ως αχθοφόρος των τουρκικών απειλών; Έχει και στο παρελθόν προσπαθήσει ο κ. Άιντα να τουμπάρει τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας στα ενεργειακά. Υπενθυμίζεται συναφώς πως ο απεσταλμένος του ΟΗΕ προχώρησε το 2015 σε παραινέσεις προς τη Λευκωσία να σταματήσει τις έρευνες για να αποχωρήσει το Μπαρμπαρός.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης κάνει όλα αυτά επειδή τον ανέχονται στη Λευκωσία. Προβαίνει σε αυτές τις ενέργειες, επειδή ξέρει πως στη Λευκωσία θα θυμώσουν, μπορεί και να υπάρξουν τα γνωστά ξεσπάσματα, αλλά ώς εκεί. Τα μουρμουρητά δεν ανατρέπουν τους σχεδιασμούς του. Άλλωστε, ξέρει πως κάποιοι στη Λευκωσία είναι πολύ «ευγενικοί» για να τα βάλουν μαζί του. Αυτή η προσέγγιση έχει αποθρασύνει τον κ. Άιντα.

Είναι γι’ αυτό που επιβαλλόταν η παρέμβαση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος απέδειξε πως έχει κότσια και δεν έχει αναστολές όταν πρόκειται για το καλό της χώρας του. Στην προκειμένη περίπτωση η Αθήνα έκανε αυτό που έπρεπε να πράξει η Λευκωσία, η οποία παραμένει αιχμάλωτη των φοβικών της συνδρόμων. Όταν ανέλαβε να προωθήσει την τουρκική αξίωση για τις τέσσερις ελευθερίες και μάλιστα να την… εκσυγχρονίσει προς όφελος των Τούρκων, θα έπρεπε να είχε ζητηθεί η αντικατάστασή του. Όπως και τώρα που επιχειρεί να εκφοβίσει τους Ελληνοκύπριους με θερμό επεισόδιο.

Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται κότσια, τα οποία δεν διαθέτουν. Ο Νίκος Κοτζιάς που τολμά, έγινε στόχος των γνωστών κύκλων, των «συνήθων υπόπτων» και των οπαδών της όποιας λύσης. Οι τελευταίοι, ειρήσθω εν παρόδω, εξελίσσονται σε γραφικές φιγούρες. Ο Πρόεδρος καλά τα έψαλε του Άιντα, αλλά αυτό δεν αρκεί, γιατί όσο είναι απεσταλμένος θα κάνει τα ίδια και τα ίδια. Είναι αδιόρθωτος.

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: