Ελεύθερες εκλογές και απελευθέρωση αντιφρονούντων ζητούν οι 28 της Ε.Ε. από τη Βενεζουέλα




Τον καθορισμό ημερομηνίας ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών, όπου όποιος το επιθυμεί θα μπορεί να συμμετέχει ή να ψηφίσει, ώστε ο λαός της Βενεζουέλας να μπορέσει να εκφράσει την πολιτική του βούληση, ζήτησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, με κείμενο συμπερασμάτων που υιοθέτησαν οι 28 υπουργοί Εξωτερικών.

Μάλιστα, ζητά αποφυλάκιση των αντιφρονούντων και διερεύνηση όλων των περιστατικών βίας.

Στις 6 παραγράφους που υιοθέτησαν οι 28 Υπουργοί για τη Βενεζουέλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχικά υπενθυμίζει τα συμπεράσματά του Συμβουλίου της 18ης Ιουλίου 2016, που ζητούσαν δημοκρατικό διάλογο και σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας και τα οποία 10 μήνες μετά αγνοήθηκαν από την κυβέρνηση, ενώ αντιθέτως η πολιτική πόλωση γιγαντώθηκε, η οικονομική και κοινωνική κατάσταση έχει επιδεινωθεί περαιτέρω και η βία έχει κλιμακωθεί, προκαλώντας πολλαπλούς θανάτους και τραυματισμούς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά όπως “όλα τα περιστατικά βίας πρέπει να διερευνηθούν” και σημειώνει ότι “η βία και η χρήση βίας δεν θα λύσουν την κρίση στη χώρα. Πρέπει να γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα του λαού της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να διαδηλώνει ειρηνικά.

Είναι ζωτικής σημασίας όλα τα μέρη να απέχουν από βίαιες πράξεις. Υπό το πρίσμα αυτό, η ανακοίνωση για επέκταση και περαιτέρω ενίσχυση των ένοπλων πολιτικών ομάδων είναι ανησυχητική, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω βία και δεν συμβάλλει στη λύση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπενθυμίζει επίσης ότι η χρήση στρατιωτικών μέσων για την προσπάθεια πολιτών αντίκειται στο διεθνές δίκαιο”.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από όλους τους πολιτικούς παράγοντες και θεσμούς της Βενεζουέλας “να εργαστούν με εποικοδομητικό τρόπο για την επίλυση της κρίσης στη χώρα, σεβόμενοι πλήρως το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους δημοκρατικούς θεσμούς και το διαχωρισμό των εξουσιών, ορίζοντας ημερομηνίες εκλογών ώστε ο λαός της Βενεζουέλας να μπορεί να εκφράσει τη θέλησή του με δημοκρατικό τρόπο.”

“Η απελευθέρωση των φυλακισμένων πολιτικών αντιφρονούντων και ο σεβασμός των συνταγματικών δικαιωμάτων όλων των πολιτικών παραγόντων να ψηφίζουν και να συμμετέχουν στις εκλογές είναι επίσης ζωτικής σημασίας βήματα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την παροχή βοήθειας στη χώρα για την ανάκτηση της πολιτικής σταθερότητας”, σημειώνουν οι 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση “ενθαρρύνει σθεναρά τη διευκόλυνση της εξωτερικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των πλέον επειγουσών αναγκών του πληθυσμού”.

Δεσμεύεται δε πλήρως να βοηθήσει τη Βενεζουέλα “να βρει ειρηνικές και δημοκρατικές λύσεις και είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα δυνατά μέσα για να υποστηρίξει τις περιφερειακές και διεθνείς προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση”.

Το Συμβούλιο σημειώνει ότι η Βενεζουέλα είναι μια χώρα με περισσότερους από 600.000 Ευρωπαίους πολίτες που πλήττονται δυσμενώς από την παρούσα κατάσταση και της οποίας η ασφάλεια και η ευημερία ανησυχούν για την Ε.Ε. και επαναλαμβάνει την ετοιμότητά της να συνεργαστεί με τις αρχές της Βενεζουέλας για να εξασφαλίσει βοήθεια, προστασία και ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων πολιτών στη χώρα αυτή.

15/05/2017 13:03 – ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: