Μια διεθνής συμμαχία με βάση τον πολιτισμό: Στη φαρέτρα της ελληνικής διπλωματίας…




Της Σοφίας Αραβοπούλου*

Το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών δημιουργεί δυνατότητες διπλωματικής συνεργασίας μεταξύ κρατών που είναι κοιτίδες αρχαίων πολιτισμών. Στη φαρέτρα της ελληνικής διπλωματίας μπαίνει επίσημα από σήμερα ο Πολιτισμός. Δέκα χώρες που αντιπροσωπεύουν μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς, συναντώνται για πρώτη φορά, με ελληνική πρωτοβουλία, έχοντας ως κοινό παρονομαστή τα αρχαία θεμέλια των κοινωνιών τους.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Τι πραγματικά θα μπορούσε να σηματοδοτήσει σε ένα “δύσβατο” μέλλον ή να προσφέρει για την ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών; Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα από τώρα τα οφέλη. Αν ο σπόρος θα αποφέρει καρπούς. Ωστόσο, μέσα στο δρόμο της διεθνούς πολιτικής αυτή η νέα διπλωματική προσέγγιση, για μία θετική ατζέντα παγκόσμιας συνεργασίας με βάση τον πολιτισμό, προσφέρει μια χαραμάδα για μία άλλου είδους γλώσσα, στην οποία οφείλουμε να δώσουμε τη δέουσα σημασία.

Και σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα μπαίνει μπροστά, με μία πολιτική πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά για τη δημιουργία μιας νέας διπλωματικής συμμαχίας. Μιας συνεργασίας μεταξύ χωρών που είναι κοιτίδες αρχαίων πολιτισμών.

Αυτοί οι πολιτισμοί παραμένουν σήμερα ιδιαίτερα επίκαιροι γιατί μέσω της τέχνης, της φιλοσοφίας και των ιδεών που καλλιέργησαν επηρεάζουν ακόμα το σύγχρονο κόσμο.

Μέσω αυτής της επικαιρότητας των πολιτισμών τους, τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών μπορούν να διαδραματίσουν σήμερα έναν ειδικό ρόλο. Να δημιουργήσουν, διπλωματικές συμμαχίες, συνεννοήσεις και σχέσεις πολυμερούς συνεργασίας στη βάση όσων τους ενώνουν.

Και βεβαίως ένα πράγμα είναι σαφές: ό,τι από αυτή την ιστορία η Ελλάδα έχει μόνο να κερδίσει. Διότι, ίσως εμάς τους Έλληνες να μας χαϊδεύει τα αυτιά το ό,τι είμαστε η κοιτίδα του πολιτισμού, ο θεμέλιος λίθος του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε και διπλωματικά αυτή την νέα πολιτική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών σε μία δύσκολη περιφερειακή συγκυρία.

Και το να μπαίνει μπροστά η Αθήνα διεκδικώντας μία θέση, που ίσως για κάποιους αυτονόητα ή για άλλους θεμιτά ή ακόμη και ρομαντικά, της ανήκει, την τιμά. Και μόνο γιατί δίνει μία άλλη διάσταση στη διπλωματική πρακτική, η οποία εξομοιώνεται με το φως, τη δημιουργία και την ελπίδα.

  • Η Σοφία Αραβοπούλου είναι δημοσιογράφος στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: