Υποψιάζονται τη Ρωσία οι Αμερικανοί: Βοήθησε τον Άσαντ να εξαπολύσει την επίθεση με χημικά;




Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί υποψιάζονται ότι το συριακό καθεστώς δέχθηκε “βοήθεια” για να εξαπολύσει την επίθεση με χημικά στην επαρχία Ιντλίμπ, υποστήριξε χθες ένας υψηλόβαθμος στρατιωτικός, χωρίς ωστόσο να φτάσει στο σημείο να κατονομάσει τη Ρωσία, τον κυριότερο σύμμαχο της Δαμασκού.

“Υποψιαζόμαστε ότι (οι Σύροι) είχαν βοήθεια” σε αυτήν την επίθεση στην κοινότητα Χαν Σεϊχούν όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 86 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, είπε στους δημοσιογράφους αυτός ο στρατιωτικός, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

“Κατά το έλασσον, οι Ρώσοι δεν κατάφεραν να ελέγξουν τη δράση” των Σύρων εταίρων τους, πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι οι Ρώσοι ήταν παρόντες στην αεροπορική βάση απ’ όπου απογειώθηκαν τα συριακά αεροσκάφη.

“Δεν μπορούμε να πούμε εδώ τι ρόλο μπορεί να έπαιξαν οι Ρώσοι”, συνέχισε. “Όμως αν υπάρξει οποιαδήποτε απόδειξη ή μια αξιόπιστη κατηγορία, θα επισύρουμε τις συνέπειες στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας”, υπογράμμισε.

Οι Αμερικανοί βομβάρδισαν με 59 πυραύλους Τόμαχοκ την αεροπορική βάση Αλ Σαϊράτ, απ’ όπου υποστηρίζουν ότι απογειώθηκαν τα αεροσκάφη που έπληξαν τη Χαν Σεϊχούν την Τρίτη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πενταγώνου, στη βάση αυτή έχουν αναπτυχθεί 12-50 Ρώσοι στρατιωτικοί.

“Ασφαλώς έχουν πληροφορίες για τις καθημερινές αεροπορικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από αυτήν τη βάση” είπε ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος.

Η Ρωσία είχε προειδοποιηθεί για την επίθεση από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με αμερικανικές στρατιωτικές πηγές, οι αμερικανικοί πύραυλοι σκόπιμα δεν στόχευσαν την περιοχή της βάσης που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι.

Το συριακό καθεστώς πρέπει να συμμορφωθεί και να μην χρησιμοποιεί χημικά όπλα, διαμηνύει ο Λευκός Οίκος

Τα πυραυλικά πλήγματα στη συριακή στρατιωτική βάση, τα οποία ενέκρινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο, υποστήριξε χθες ο Λευκός Οίκος, αποφεύγοντας όμως να διευκρινίσει αν ο Αμερικανός πρόεδρος θα εγκρίνει και νέες επιθέσεις ή άλλες ενέργειες εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

“Νομίζω ότι οι ενέργειες του προέδρου ήταν πολύ αποφασιστικές χθες τη νύχτα και ήταν σαφείς όσον αφορά το τι πιστεύει ότι θα πρέπει να γίνει” είπε ο Σον Σπάισερ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

“Πρώτα και κύρια, ο πρόεδρος πιστεύει ότι η συριακή κυβέρνηση, το καθεστώς Άσαντ, θα πρέπει τουλάχιστον να συμφωνήσει ότι θα συμμορφωθεί με τις συμφωνίες που έχει κάνει να μην χρησιμοποιεί χημικά όπλα”, πρόσθεσε ο Σπάισερ.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Η Ρωσία κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο με το πυραυλικό πλήγμα που εξαπέλυσε εναντίον του καθεστώτος στη Δαμασκό το βράδυ της Πέμπτης, αντιδρώντας στην επίθεση με χημικά όπλα την οποία φέρεται να έκανε ο συριακός στρατός με αποτέλεσμα πάνω από 80 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

«Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν εναντίον κυρίαρχου εδάφους της Συρίας. Θεωρούμε αυτή την επίθεση μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μια πράξη επίθεσης», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αμερικανική πυραυλική επίθεση.

07/04/2017 21:45
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-REUTERS
Ουάσινγκτον, Ηνωμένα Εθνη, Παλμ Μπιτς, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: