Η κυβέρνηση παρουσιάζει μία μαγική εικόνα της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει η Σπυράκη




«Η κυβέρνηση παρουσιάζει μία μαγική εικόνα της ελληνικής οικονομίας και οι πιστωτές παριστάνουν ότι την πιστεύουν», δηλώνει στην συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη.

Παράλληλα, προσθέτει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία καθώς «δεν πρόκειται να μοιραστούμε τις επιπτώσεις της ανικανότητας τους και της διαπραγματευτικής αδυναμίας τους».

Η Μαρία Σπυράκη επιμένει στο αίτημα των εκλογών, λέγοντας ότι η σημερινή Βουλή δεν αντικατοπτρίζει την επιρροή των πολιτικών δυνάμεων στην κοινωνία.

Αναφέρεται στις γαλλικές εκλογές εκφράζοντας την ελπίδα να μην εκλεγεί η Λεπέν και ο Πρόεδρος που θα εκλεγεί να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να ξαναγίνει η Γαλλία ατμομηχανή της Ευρώπης.

Θεωρεί ότι το Grexit μπορεί να επανέλθει αν η χώρα δεν προχωρήσεις στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Τέλος αναφέρεται στα θέματα ενέργειας υποστηρίζοντας ότι είναι απαραίτητη η απελευθέρωση της αγοράς και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της Μαρίας Σπυράκη στον Σπύρο Γκουτζάνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:

ΕΡ: Η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από την αναθεώρηση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ.

ΑΠ: Η κυβέρνηση παρουσιάζει μια «μαγική εικόνα» της ελληνικής οικονομίας και οι πιστωτές παριστάνουν ότι την πιστεύουν. Ταυτόχρονα όλοι συνομολογούν ότι τα υψηλά πλεονάσματα, που υπογράφει ο κ. Τσίπρας, δεν είναι βιώσιμα και στραγγαλίζουν την οικονομία.

ΕΡ: Μετά και την εαρινή σύνοδο του Ταμείου είναι πιο κοντά η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με θετικό για τα ελληνικά συμφέροντα τρόπο;

ΑΠ: Η ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης έπρεπε να είχε συμβεί ένα χρόνο πριν. Η καθυστέρηση διόγκωσε το κόστος, η κυβέρνηση επέβαλε πέντε φορές περισσότερα μέτρα -5 δισ. έναντι 900 εκατ.- και έστειλε τον λογαριασμό στα σπίτια μας. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση εξοντώνει φορολογικά τους Έλληνες και «κλωτσάει το τενεκεδάκι» των μέτρων λίγο πιο κάτω.

Διότι οι πιστωτές δεν αλλάζουν απόψεις και είναι πιθανόν να επανέλθουν κατά την γ΄ αξιολόγηση, ζητώντας εφαρμογή μέτρων από το 2018, ή και επίσπευση μέτρων που έχουν συμφωνηθεί για το 2020, όπως η μείωση του αφορολογήτου. Όσο για τα αντίμετρα, όπως είναι φανερό από τους αριθμούς, υπάρχουν μόνο στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Το πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% που πέτυχε η κυβέρνηση με μέτρα μιας χρήσης, φορολογική επιδρομή και αύξηση των χρεών του Δημοσίου, όλοι οι γνωρίζοντες εκτιμούν ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να επαναληφθεί, διότι η πραγματική οικονομία θα έχει ήδη πεθάνει.

ΕΡ: Το κόμμα σας από τη μία ζητά «να κλείσει η αξιολόγηση χθες» και από την άλλη αρνείται να ψηφίσει τη συμφωνία. Δεν έχει μία αντίφαση αυτή η στάση;

ΑΠ: Η επιβάρυνση των Ελλήνων, η αφαίμαξη των ελευθέρων επαγγελματιών και η εξαπάτηση των συνταξιούχων είναι έργα ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Δεν πρόκειται να μοιραστούμε τις επιπτώσεις της ανικανότητας τους και της διαπραγματευτικής αδυναμίας τους.

ΕΡ: Το αίτημα για εκλογές εξάντλησε τη δυναμική του;

ΑΠ: Το αίτημα για εκλογές είναι η αναγκαία κίνηση για να αποτυπωθεί η επιλογή των πολιτών για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η σημερινή σύνθεση της Βουλής δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση την επιρροή των πολιτικών δυνάμεων στην κοινωνία. ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κυβερνούν χωρίς την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

ΕΡ: Πάντως, και μέσα στο κόμμα σας υπάρχουν αναταράξεις γιατί δεν συμφωνούν όλοι με το αίτημα των εκλογών. Έχουν δικαίωμα να εκφράζουν διαφορετική άποψη;

ΑΠ: Δεν γνωρίζω κανένα στη ΝΔ που να θεωρεί ωφέλιμη για τους Έλληνες την παραμονή αυτής της κυβέρνησης.

ΕΡ: Νομίζετε ότι ορθώς παύθηκε από τη θέση της η κ. Κατερίνα Παπακώστα;

ΑΠ: Όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εργαζόμαστε ώστε η ΝΔ να είναι αξιόπιστη δύναμη διακυβέρνησης. Οτιδήποτε άλλο λειτουργεί αποπροσανατολιστικά.

ΕΡ: Νομίζετε ότι ήλθε ο καιρός για να υπάρξει κάποια συνεννόηση και συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για κάποια βασικά θέματα στην οικονομία και στην εξωτερική πολιτική;

ΑΠ: Ο εθνικός οδικός χάρτης για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και το κρίσιμο θέμα της μείωσης του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού δημοσίου χρέους είναι απαραίτητος, υπό την προϋπόθεση ότι οι βασικές πολιτικές δυνάμεις θα απαρνηθούν οριστικά τον λαϊκισμό και θα λαμβάνουν υπόψη τους κάθε φορά τη διεθνή πραγματικότητα. Μέχρι τώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαμε τέτοια δείγματα ωριμότητας.

ΕΡ: Εάν γίνετε κυβέρνηση, όποτε κι αν γίνουν εκλογές, στη συνέχεια θα εφαρμόσετε τη συμφωνία που θα φέρει τώρα η κυβέρνηση Τσίπρα;

ΑΠ: Η χώρα έχει συνέχεια αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να έχουμε άλλο μείγμα πολιτικής για την επίτευξη των στόχων. Η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχει δώσει δείγμα γραφής με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κατά 10 μονάδες, με τη μείωση της έκτακτης εισφοράς, με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και μια σειρά άλλες κινήσεις. Και τότε Μνημόνιο είχαμε, αλλά είχαμε και την αξιοπιστία που μας οδηγούσε στην έξοδο.

ΕΡ: Εφόσον κερδίσετε θα κάνετε κυβέρνηση ξανά με το ΠΑΣΟΚ;

ΑΠ: Θα κερδίσουμε τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν, και θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις ακόμη και αν η κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ μας επιτρέπει να σχηματίσουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση.

ΕΡ: Νομίζετε ότι το ενδεχόμενο του grexit έχει εκλείψει ή ότι μπορεί να επανέλθει στο προσκήνιο;

ΑΠ: Το ενδεχόμενο επαναφοράς του grexit συναρτάται από το πόσο έγκαιρα και αποτελεσματικά η πατρίδα μας θα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και θα έχει τη δυνατότητα να σταθεί μόνη της χωρίς πρόγραμμα με πλήρη πρόσβαση στις αγορές. Σε κάθε άλλη περίπτωση ο κίνδυνος θα επανέρχεται.

ΕΡ: Έχει ανοίξει η συζήτηση για τις διαφορετικές ταχύτητες στην ΕΕ. Σε ποια ταχύτητα νομίζετε ότι βρίσκεται τώρα η Ελλάδα;

ΑΠ: Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη ταχύτητα λόγω ευρώ και Σένγκεν, αλλά τίποτα δεν εγγυάται ότι θα παραμείνει. Οι μεταρρυθμίσεις που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα, η επέκταση της οικονομίας μέσα από ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον και η επένδυση στη γνώση και την ασφάλεια μπορούν να διατηρήσουν την Ελλάδα στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ.

Εκεί τα οφέλη θα είναι άμεσα και πολλά, με πρώτη την κοινή άμυνα. Ήδη η ΕΕ έχει ανακοινώσει ότι θα «προικίσει» το Ταμείο Άμυνας με μισό δισ. το 2020 και πως σχεδιάζει κοινές παραγγελίες οπλικών συστημάτων και στήριξη της μικρομεσαίας αμυντικής βιομηχανίας στην Ευρώπη.

ΕΡ: Συμφωνείτε ότι μετά και τις γαλλικές εκλογές θα έχουμε μία διαφορετική Ευρώπη;

ΑΠ: Σε κάθε περίπτωση η ατζέντα του νέου Προέδρου της Γαλλίας θα καθορίσει τη συζήτηση στην καρδιά της ΕΕ. Έχοντας πίστη στην παράδοση των Γάλλων, θέλω να αποκλείω τη Λεπέν και να ελπίζω ότι ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας θα προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις που θα ξανακάνουν τη Γαλλία «ατμομηχανή» στην Ευρώπη. Η διακυβέρνηση Ολάντ έχασε το τρένο και τώρα η Γαλλία καλείται να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που καλλιεργεί η παράδοση της.

ΕΡ: Το κόμμα σας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενέργεια και στη ΔΕΗ. Την Τετάρτη διοργάνωσε και εκδήλωση στην οποία συμμετείχατε. Η λύση είναι ιδιωτικοποίηση των πάντων;

ΑΠ: Η λύση είναι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας με κανόνες και αναπτυξιακή προοπτική. Για παράδειγμα, η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ κατά 66% θα δεσμεύσει τους ιδιώτες που θα συμμετάσχουν σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο δεκαετίας για τα δίκτυα και τις υποδομές. Η συμμετοχή των ιδιωτών στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής λιγνίτη θα δώσει κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό τους, ενώ διαφορετικά πολλές από αυτές θα οδηγηθούν σε οριστικό λουκέτο γιατί είναι ρυπογόνες.

Οι ιδιώτες θα κληθούν να συμμετάσχουν στη νέα αγορά ενέργειας με επενδύσεις για να έχουν κέρδη. Το τελικό όφελος για τον καταναλωτή θα είναι μεγάλο γιατί ο λογαριασμός θα μειωθεί και εξαιτίας της λειτουργίας τού ανταγωνισμού και λόγω του εξορθολογισμού στην αγορά.

ΕΡ: Γιατί να δώσουμε δημόσια περιουσία στους ιδιώτες, και μάλιστα «κοψοχρονιά» αφού η συνολική αξία της ΔΕΗ είναι μειωμένη;

ΑΠ: Η απαξίωση της ΔΕΗ είναι έργο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Παραδώσαμε τη ΔΕΗ με χρηματιστηριακή αξία 2,5 δισ. στο τέλος του 2014 και τώρα η αξία της είναι περί τα 600 εκατ. Δεδομένου μάλιστα ότι η κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει τη μείωση του μεριδίου της αγοράς από 90% σε 50% μέσα σε μια πενταετία χωρίς κανένα τίμημα, η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ θα πέσει κι άλλο γιατί η αποκρατικοποίηση της θα πρέπει να γίνει άρον- άρον μέχρι πριν από τα μέσα του 2018, όπως λένε οι πληροφορίες για την επικείμενη συμφωνία.

Πήραν τη σημαντικότερη επιχείρηση της χώρας και την απαξίωσαν, επιτρέποντας στους ενοίκους της Εκάλης να μην πληρώνουν και μοιράζοντας τον λογαριασμό στους συνεπείς φορολογούμενους.

Τώρα η ΔΕΗ βρίσκεται σε κίνδυνο και χρειάζεται επείγουσες επεμβάσεις για να αποφύγει την πτώχευση και να μην θέσει σε κίνδυνο συνολικά τη χώρα. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αναλάβει ούτε αυτή την ευθύνη.

22/04/2017 09:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: