Έκκληση του δημοσιογράφου Can Dündar: Η Τουρκία δεν είναι ο Ερντογάν, μην μας αφήσετε μόνους μας




Έκκληση στην ΕΕ να “μην αφήσει την Τουρκία μόνη της”, εξηγώντας ότι “ο Ερντογάν δεν είναι η Τουρκία”, απηύθυνε ο εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Can Dündar κατά τη διάρκεια συζήτησης που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Κοινωνική και Οικονομική Επιτροπή στις Βρυξέλλες για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Συγκεκριμένα, μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) κάλεσε τον Τούρκο δημοσιογράφο Can Dündar στη σύνοδο ολομέλειας της 26ης Απριλίου. Ο πρώην αρχισυντάκτης της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet, που ζει σήμερα στην εξορία, κάλεσε την ΕΕ να παραμείνει δίπλα στην Τουρκία και τον τουρκικό λαό για την υποστήριξη της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

Η συζήτηση της ΕΟΚΕ αξιολόγησε επίσης τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, αλλά και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Ο πρόεδρος της ΕΟΚΕ Γιώργος Ντάσης δήλωσε μάλιστα σχετικά, απευθυνόμενος στον καλεσμένο ομιλητή πως “ο αγώνας σας είναι ο αγώνας μας και αυτή η έκκληση για την προάσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας είναι σημαντική και ελπίζω ότι θα ακουστούν από τις κυβερνήσεις μας, τα εθνικά κοινοβούλια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”.

“Η Τουρκία αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη φυλακή για τους δημοσιογράφους σήμερα “, συμπλήρωσε ο Can Dündar. “Η Ευρώπη μπορεί να χρειαστεί την Τουρκία, αλλά αν εξακολουθεί να αποδίδει μεγάλη σημασία στην ελευθερία της σκέψης και του Τύπου, θα πρέπει να υποστηρίξει τον τουρκικό λαό. Η Ευρώπη δεν πρέπει να εγκαταλείψει τις αξίες της προς όφελος βραχυπρόθεσμων οφελών ή στόχων”.

Ο Dündar, ο οποίος ήταν ένας από τους 5 φιναλίστ του Βραβείου Shakharov του 2016, συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2015, αφού η εφημερίδα του προέβη σε αποκαλύψεις για το λαθρεμπόριο όπλων της Τουρκίας στη Συρία. Τον Μάιο του 2016, καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών για την “αποκάλυψη κρατικών μυστικών” και επέζησε μιας προσπάθειας δολοφονίας την ίδια ημέρα. Ακόμα αντιμετωπίζει ένταλμα σύλληψης στην Τουρκία και σήμερα ζει εξόριστος στη Γερμανία.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου –  Βέλγιο/Βρυξέλλες 26/04/2017 19:17

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: