Απορρίφθηκε έκδοση Βρετανού καταζητούμενου στην Τουρκία λόγω βασανιστηρίων στις φυλακές




Βρετανικό δικαστήριο απέρριψε αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση Βρετανού καταζητούμενου μετά από μαρτυρίες περί βασανισμού του σε φυλακή της Τουρκίας κατά την προφυλάκισή του.

Ο Ρόσλι Τσαρλς, που είναι ομοφυλόφιλος, κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές για το βιασμό ενός άνδρα. Αρνείται την κατηγορία, αλλά καταδικάστηκε ερήμην το 2006 από τουρκικό δικαστήριο.

Μετά από το περιστατικό είχε συλληφθεί και είχε προφυλακιστεί σε τουρκική φυλακή, για να επιστρέψει όμως στη Βρετανία πριν από τη δίκη λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του.

Όπως κατατέθηκε στο βρετανικό δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα έκδοσης, κατά την εξάμηνη παραμονή του στην τουρκική φυλακή ο Τσαρλς είχε επανειλημμένα πέσει θύμα ξυλοδαρμού και βασανισμού από συγκρατούμενους και δεσμοφύλακες, είχε υποχρεωθεί με τη βία να ασπαστεί το Ισλάμ τιμωρούμενος με ξυλοδαρμό όταν έκανε λάθη στα αραβικά κείμενα που τον διέταζαν να διαβάζει δυνατά και υποβαλλόταν σε εξευτελιστικές δοκιμασίες όπως ο καθαρισμός του δαπέδου με την οδοντόβουρτσά του ενώ τον κλωτσούσαν και τον έβριζαν.

Οι συνήγοροι του Τσαρλς έπεισαν τους δικαστές ότι οι διαβεβαιώσεις από τις τουρκικές αρχές πως αυτή τη φορά θα τοποθετείτο σε ειδική μονάδα σωφρονισμού στην Κωνσταντινούπολη με καλές συνθήκες κράτησης δεν ευσταθούν.

Ο δικηγόρος Μπεν Κούπερ είπε ότι η έκδοση του πελάτη του θα τον εξέθετε σε πραγματικό κίνδυνο περαιτέρω απάνθρωπης και υποτιμητικής μεταχείρισης.

Το BBC σημειώνει σε συναφές ρεπορτάζ ότι οι απορρίψεις αιτημάτων έκδοσης καταζητούμενων στην Τουρκία έχουν αυξηθεί στη Βρετανία και αλλού «εν μέσω εντεινόμενων διεθνών ανησυχιών για την κατάσταση της ποινικής δικαιοσύνης στη χώρα μετά από τις κρατικές διώξεις που έχουν ακολουθήσει την απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο».

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 06/04/2017 16:56

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: