«Ψαρεύει» για κρίση το καθεστώς Ερντογάν: Έχει την Αθήνα και τη Λευκωσία συνεχώς στην πρίζα




Του Κώστα Βενιζέλου

Το καθεστώς Ερντογάν θέλει να κρατά στην πρίζα Αθήνα και Λευκωσία τόσο στρατιωτικά όσο και πολιτικά, διπλωματικά. Η Άγκυρα που εκπέμπει εκνευρισμό διαμορφώνει ένα κλίμα έντασης σε Αιγαίο και Κύπρο, θεωρώντας πως η ελληνική πλευρά είναι ο αδύνατος κρίκος.

Όπως σημείωναν ενημερωμένες πηγές, η στάση της Άγκυρας επηρεάζει τα ελλαδοτουρκικά και το Κυπριακό και απομακρύνει τις προοπτικές συνεννόησης και μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία για τις συνταγματικές αλλαγές, που χρονικά τοποθετείται στις 16 Απριλίου.

Τα σενάρια, πάντως, για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σε σχέση με τη συμπεριφορά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται να είναι ευνοϊκά για την Κύπρο και την Ελλάδα.

Πρώτο, σύμφωνα με αξιολόγηση των δεδομένων που διαμορφώνονται στο εσωτερικό της Τουρκίας, σε περίπτωση επικράτησης Ερντογάν στο δημοψήφισμα, θα είναι ο νέος σουλτάνος, ο μόνος πανίσχυρος στη χώρα και εν πολλοίς ανεξέλεγκτος. Υπενθυμίζεται συναφώς πως το καθεστώς Ερντογάν επιδιώκει όπως το 2023, όταν δηλαδή θα συμπληρωθούν 100 χρόνια τουρκικού κράτους, μπορέσει να παρουσιάσει αποτελέσματα που θα ενισχύουν, θα μεγαλώνουν τη χώρα του. Κοντολογίς, θέλει περισσότερά εδάφη για την Τουρκία.

Δεύτερο, στην περίπτωση που θα χάσει το δημοψήφισμα, θα αντιδράσει και δεν αναμένεται ότι θα είναι ψύχραιμος. Υπενθυμίζεται συναφώς πως για να κερδίσει το 2015 τις εκλογές (δεν τα πήγε καλά τον Ιούνιο, τις επανέλαβε το Νοέμβριο), κήρυξε τον πόλεμο στους Κούρδους.

Τρίτο, υπάρχει και η προσέγγιση πως σε περίπτωση επικράτησής του στο δημοψήφισμα, θα μπορεί να κάνει χειρισμούς στο Κυπριακό προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας. Σημειώνεται πως και στο παρελθόν είχε εκφραστεί αυτή η εκτίμηση, πριν από σημαντικές εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία, πλην όμως, η στάση του δεν διαφοροποιήθηκε έναντι της Κύπρου και της Ελλάδος.

Την ίδια ώρα, είναι προφανές πως διαπιστώθηκε πριν τη διακοπή των συνομιλιών, μια αναβάθμιση αξιώσεων από τουρκικής πλευράς. Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, οι θέσεις που εκφράζονται, όπως οι τέσσερις ελευθερίες, τα βέτο, η εκ περιτροπής προεδρία, εγγυήσεις ( καταγράφεται στην επιστολή Ακιντζί προς Γ.Γ.), δεν είναι διαπραγματευτικό χαρτί αλλά κόκκινες γραμμές.

ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

ΞΕΣΑΛΩΣΕ Ο ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΑΚΙΝΤΖΙ

ΚΑΜΜΕΝΟΣ: ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: