Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με δανειστές αλλά και χάσμα στα εργασιακά και συντάξεις




Ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των δανειστών της «διέγνωσε» ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις απαντώντας σε ερωτήσεις των διαπιστευμένων δημοσιογράφων.

Όμως, όπως τόνισε, οι διαφορές υπάρχουν και αφορούν τα εργασιακά και τις συντάξεις, δύο θέματα «αγκάθια», που εμποδίζουν τη συμφωνία και το τέλος της αξιολόγησης.
Συγκεκριμένα τόνισε:

«Έχει υπάρξει πρόοδος αλλά θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά για να γεφυρωθούν οι διαφορές, που απέμειναν».

Σε ότι αφορά τα εργασιακά, το Ταμείο απαιτεί να αποδεχθεί η Αθήνα τη διεθνή πρακτική και αναφορικά με τις συντάξεις ζητά περαιτέρω μειώσεις, που η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να δεχθεί. Ουσιαστικά πρόκειται για αδιέξοδο.

Με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, στις οποίες εκ μέρους του ΔΝΤ συμμετέχει η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου. Στη βελγική πρωτεύουσα βρέθηκε και ο διευθυντής Ευρώπης του Ταμείου, Πολ Τόμσεν.

Ο κ. Ράις τόνισε ότι «οι συζητήσεις συνεχίζονται στις Βρυξέλλες μεταξύ των αρχών και των θεσμών. Το ΔΝΤ είναι εκεί. Οι συζητήσεις διεξάγονται αυτή τη στιγμή. Δεν θα κάνω υποθέσεις για το χρόνο ολοκλήρωσης τους, αλλά κινούμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε».

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου διέψευσε ακόμη μία φορά τους ισχυρισμούς των Ευρωπαίων ότι το ΔΝΤ ζήτησε τη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για το Πρόγραμμα. Βέβαια είναι γνωστό στο Ταμείο ότι η Ν.Δ. και ο αρχηγός της είναι υπέρ της υλοποίησης του Προγράμματος. Όπως αφέθηκε να εννοηθεί, εάν υπάρχει συμφωνία και το Ταμείο λάβει μέρος στο Πρόγραμμα, τότε -όπως συνέβη και στο παρελθόν- θα απαιτηθεί η τοποθέτηση και της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Ράις εξήγησε τα εξής, αναφορικά και με την ιδιοκτησία του Προγράμματος, που είναι απαραίτητη:

«Για εμάς είναι σημαντικό να υπάρχει ισχυρή ιδιοκτησία για την επιτυχία του προγράμματος. Δεν έχουμε επαφή με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αλλά είναι αληθές ότι έχουμε ζητήσει στο παρελθόν συναίνεση από την αντιπολίτευση. Ωστόσο, αυτό το ζητάμε όταν υπάρχει συμφωνία στην κατεύθυνση ενός προγράμματος. Προς το παρόν απέχουμε από αυτό», σημελίωσε

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: