Η Μάλτα στηρίζει τις προσπάθειες της Κύπρου για μια χώρα χωρίς στρατεύματα




Ο Προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, Πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του στηρίζει την Κύπρο στην επιδίωξή της να δώσει στη νέα γενιά Κυπρίων μια χώρα χωρίς ξένα στρατεύματα.

Μιλώντας μετά από συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδης, ο κ. Μουσκάτ εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Μάλτας και της ΕΕ για να αναθερμανθεί ο διάλογος στο Κυπριακό.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι παρά τη βαθιά απογοήτευση για την εγκατάλειψη των συνομιλιών από την τουρκοκυπριακή πλευρά, παραμένουμε δεσμευμένοι για να συνεχιστεί ο διάλογος στα έξι κεφάλαια.

Κάλεσε την τ/κ πλευρά και την Τουρκία, εποικοδομητικά και με απτό τρόπο να συνεισφέρουν στις συνομιλίες.

Διαβεβαίωσε για την πλήρη στήριξη της Κύπρου στην Μαλτέζικη Προεδρία και για προώθηση της ατζέντας της. Κύπρος και Μάλτα, είπε, συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες και όραμα για την Ευρώπη.

Κατά την άφιξη του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Μουσκάτ, η χώρα του οποίου προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ, έτυχε επίσημης υποδοχής. Ακούστηκαν οι Εθνικοί Ύμνοι των δύο χωρών και στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.

Ακολούθως ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός, μαζί με τα μέλη των αντιπροσωπειών τους, παρακάθισαν σε συνομιλίες.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι κατά τις συνομιλίες του με τον Πρωθυπουργό της Μάλτας συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη Μαλτέζικη Προεδρία της ΕΕ όπως η Μετανάστευση, η Ασφάλεια, η Κοινωνική Συνοχή, η Ενιαία Αγορά και άλλα. Ανέφερε ακόμη ότι ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν ήταν και το Brexit.

Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε για τη στήριξη της Κύπρου προς τη Μαλτέζικη Προεδρία σημειώνοντας ότι Κύπρος και Μάλτα μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες αλλά και όραμα για την ΕΕ.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό της Μάλτας για την παρούσα κατάσταση, εκφράζοντας παράλληλα ευχαριστίες για τη στήριξη της Μαλτέζικης Προεδρίας και της ΕΕ στις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος.

Πρόσθεσε ότι επαναβεβαίωσαν με τον Πρωθυπουργό της Μάλτας ότι η καλύτερη εγγύηση για οποιοδήποτε κράτος είναι η ιδιότητα του ως μέλους της ΕΕ.

«Είναι αδιανόητο ένα κράτος μέλος της ΕΕ να έχει στρατιωτική παρουσία και εγγυήσεις από τρίτη χώρα, ιδιαίτερα στο σημερινό διεθνές περιβάλλον και σε μια εξαιρετικά ταραχώδη περιοχή», είπε ο Πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι με τον Πρωθυπουργό συνομίλησαν για τις πρόσφατες δυσάρεστες εξελίξεις όπου η τουρκοκυπριακή πλευρά εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε μια κρίσιμη στιγμή και όταν τα κύρια κεφάλια της ασφάλειας και των εγγυήσεων αναμενόταν να συζητηθούν.

«Παρά τη βαθιά απογοήτευση μας, παραμένουμε απόλυτα δεσμευμένοι και είμαστε έτοιμοι να επαναρχίσουμε αμέσως το διάλογο και να συνεχίσουν οι συνομιλίες από όπου παρέμειναν και για τα έξι κεφάλαια», είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «αναμένουμε την τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά και από την Τουρκία να συμβάλουν εποικοδομητικά και απτά στις διαπραγματεύσεις, μια υποχρέωση που έχει αναλάβει (η Τουρκία) στο πλαίσιο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

Τόνισε ότι έχει επιδείξει εμπράκτως και επανειλημμένως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, “τη γνήσια και ειλικρινή θέληση της ελληνοκυπριακής κοινότητας για εξεύρεση λύσης που δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους, και με απώτερο στόχο να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και τις προσδοκίες όλων των Κυπρίων».

Από πλευράς του ο Πρωθυπουργός της Μάλτας είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι περήφανος που προέρχεται από μια χώρα όπου οι άνθρωποι της ηλικίας του και η γενιά του έχουν αμυδρές μνήμες της παρουσίας ξένων στρατευμάτων στη χώρα τους. “Κατανοώ και στηρίζω τις επιδιώξεις της χώρας σας να δώσετε στην επόμενη γενιά των Κυπρίων παρόμοια εμπειρία, δηλαδή οι ίδιοι να αποφασίζουν για το μέλλον τους”, είπε.

Πρόσθεσε ότι «θα πράξουμε ό,τι μπορούμε στο πλαίσιο του ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε για να στηρίξουμε» τις προσπάθειες για λύση, και «για να κάνουμε έκκληση σε όλα τα μέρη να έρθουν στο τραπέζι και να αναθερμάνουν την αισιοδοξία που υπήρχε στην αρχή αυτού του έτους. Και ελπίζω ότι ο χρόνος θα είναι καλός σύμβουλος και θα αποδείξει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό».

Ανέφερε ότι συζήτησαν το Brexit, σημειώνοντας ότι τώρα είναι η ώρα το Συμβούλιο να έχει ξεκάθαρη γραμμή για να μπορεί να δώσει το πλαίσιο στον Μισέλ Μπαρνιέ, τον επικεφαλής διαπραγματευτή για το Brexit από την πλευρά της ΕΕ στις συζητήσεις του με τους Βρετανούς ομολόγους του.

Για το μεταναστευτικό, είπε ότι θα πρέπει η ΕΕ να έχει πιο φιλόδοξες και νέες ιδέες.

Αναφερόμενος στη “Λευκή Βίβλος” της Κομισιόν για το μέλλον της ΕΕ, είπε ότι είναι μια θετική εξέλιξη.

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 02/03/2017 13:17

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: