Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι ενθαρρυντικές δηλώσεις για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, οι επαφές Εϊντε με τους δύο ηγέτες σήμερα, το δυστύχημα με το θάνατο δεκάχρονου στη Λεμεσό, οι έρευνες για τα αποχετευτικά Λάρνακας και Λευκωσίας και οι συναντήσεις με φόντο τις προεδρικές εκλογές είναι από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Η “Αλήθεια” στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο “Η Ομολογία!” και αναφέρει πως ο Πρόεδρος των Οικολόγων επιβεβαίωσε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας για επίδομα οδηγού αναφέροντας ότι τα χρήματα ήταν για το Κίνημα, όμως, σύμφωνα με την “Α” τον οδηγό τον προσέλαβε μόλις πρόσφατα. Αλλού γράφει πως η κυπριακή ΑΟΖ κρύβει κοίτασμα παρόμοιο με αυτό του Ζορ της Αιγύπτου. Σε άλλο ρεπορτάζ η “Α” γράφει ότι η Λεμεσός, σύμφωνα με έρευνα, βρίσκεται στην 89η θέση στον κόσμο σε ποιότητα ζωής.

Η “Σημερινή” με τίτλο στο κύριό της θέμα “Αναζητούν το κυπριακό ‘Ζορ’” γράφει ότι οι ειδικοί είναι αισιόδοξοι για την ανακάλυψη υπεργιγάντιου κοιτάσματος στην ΑΟΖ μας και οι εκτιμήσεις είναι για 8 τρις κυβικά πόδια αερίου στο οικόπεδο 11. Αλλού αναφέρει ότι ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ τα λένε σήμερα για τις προεδρικές εκλογές και αναμένεται να θεσπίσουν κώδικα συμφωνίας αφού υπάρχει ταύτιση. Σε άλλο θέμα η “Σ” γράφει ότι οι περιουσίες των προσφύγων στα κατεχόμενα υπολογίζονται από 60 ως 75 δις.

Κάτω από τον τίτλο “Προσωπική ατζέντα Αίντα” ο “Φιλελεύθερος” αναφέρει στο κύριό του θέμα ότι ο Ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ τρέχει να προλάβει τις εκλογές στη Νορβηγία και στήνει σενάριο συγκαλυμμένης επιδιαιτησίας θέλοντας να επιτύχει γεφύρωση των διαφορών. Αλλού αναφέρει πως έγινε σύσκεψη για τα συμβόλαια για τα αποχετευτικά Λευκωσίας και Λάρνακας και δόθηκαν οδηγίες από τον Εισαγγελέα. Σε άλλο ρεπορτάζ ο “Φ” αναφέρει ότι ο Δήμος Λευκωσίας λόγω κακών χειρισμών και αμέλειας πλήρωσε 1,3 εκ για εργασία 59,000 ευρώ γιατί δεν προνόησε να ελέγξει αν υπήρχαν αρχαία στο χώρο κατασκευής του νέου δημοτικού μεγάρου.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο στο κύριο της θέμα “Ίσως εντοπιστεί γιγάντιο κοίτασμα αερίου” αναφέρεται στις αισιόδοξες εκτιμήσεις των ειδικών για ανακάλυψη νέου Ζορ στην ΑΟΖ μας. Αλλού αναφέρεται στην διάσκεψη Τύπου του ΓΓ του ΑΚΕΛ και στις αναφορές του για την κατάρρευση των συνομιλιών. Επίσης η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος των Οικολόγων λαμβάνει επίδομα για οδηγό χωρίς όμως να έχει.

Η εβδομαδιαία “Οικονομική Καθημερινή” στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο “Συμφωνίες ΕΤΕΠ με ακόμα δύο τράπεζες στην Κύπρο” και γράφει ότι υπογράφηκαν συμβάσεις 615 εκ ευρώ και τα 240 εκ έχουν ήδη απορροφηθεί. Αλλού αναφέρει ότι τα capital controls αποτελούν παρελθόν για την Ισλανδία. Επίσης προβάλλονται οι δηλώσεις για τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ και για την δημιουργία τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 15/03/2017 07:23

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: