Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το Κυπριακό σε σχέση με το δείπνο Αναστασιάδη – Ακιντζί, οι εξελίξεις στο ΓεΣΥ και οι προκλήσεις για τον τουρισμό και είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται την Παρασκευή στις κυπριακές εφημερίδες.

«Οδικό χάρτη θέλει τώρα ο Ακιντζί» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της «Αλήθειας» η οποία γράφει ότι τον καταρτισμό οδικού χάρτη για το πώς θα προχωρήσει την επόμενη περίοδο ο διάλογος θα εισηγηθεί ο Μουσταφά Ακιντζί στο δείπνο που θα έχει μεθαύριο Κυριακή με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αλλού γράφει ότι 160 χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες έχουν φτάσει στην Κύπρο από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, αριθμός που αντιστοιχεί στο δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά το Λουξεμβούργο. Σε άλλο της θέμα η «Α» γράφει ότι χθες στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής λέχθηκε από τον Κώστα Καδή ότι 36 εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και ότι ο διδακτικός χρόνος των εκπαιδευτικών είναι 30 ώρες την εβδομάδα.

«Η Σημερινή» κάτω από τον τίτλο «ΜΟΕ ανηθικότητας και αντίδραση Προεδρικού» γράφει ότι ανήθικο πολιτικό παιχνίδι πήγε να στήσει ο Μουσταφά Ακιντζί μέσω της απαίτησής του για πραγματοποίηση κοινωνικού δείπνου, στο οποίο θα συζητούνταν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ότι η άμεση αντίδραση του Προεδρικού απέτρεψε την τουρκική παγίδα. Αλλού γράφει ότι υπογράφηκε η συμφωνία για το λογισμικό το ΓεΣΥ στο κτήριο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Σε άλλο θέμα η «Σ» γράφει ότι έντονη διαφωνία μεταξύ κυβέρνησης, κοινωνικών εταίρων και αντιπολίτευσης προκάλεσε η πρόθεση των πρώτων να δώσουν πασχαλινό επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Από εκβιασμό σε εκβιασμό» γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης ζητά οδικό χάρτη για τους μήνες Απρίλη και Μάη και ότι υποστηρίζει πως οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία μέχρι τις αρχές Ιουνίου γιατί μετά υπάρχουν προγραμματισμένες κινήσεις στο θέμα των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλού γράφει ότι βαρυποινίτες έσπασαν στο ξύλο δεσμοφύλακα εν ώρα υπηρεσίας, προκαλώντας του πολλαπλά κατάγματα αλλά το κράτος, ως εργοδότης, δεν καλύπτει τα έξοδα αποκατάστασης της βλάβης ύψους €30.000 που διέγνωσαν οι γιατροί. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι στα γρανάζια της ελληνικής δικαιοσύνης έχει κολλήσει η έκδοση στην Κύπρο του Τυνήσιου Μοχάμεντ Τζαμάλ Μπεν Χάσεν, άλλως Γιώργου Κρασόπουλου ο οποίος το 2013 υποσχόταν σε Κύπριους ανέργους πως θα τους έστελνε στη Γαλλία για να δουλέψουν σε οικοδομές με υψηλές απολαβές.

«Μενού Δείπνου διπλωματία εκ του σύνεγγυς», είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της «Χαραυγής», η οποία γράφει ότι δείπνο των ηγετών των δύο κοινοτήτων θα περιλαμβάνει, όπως ανέφερε χθες ο Μ. Ακιντζί, συζήτηση και προγραμματισμό για την επόμενη περίοδο με στόχο να υπάρξει ένας οδικός χάρτης. Αλλού γράφει ότι η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία καθιέρωσε την 30ή Μαρτίου ως Μέρα Αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη και ότι οι οργανώσεις ΠΕΟ, DEV-IS, ΚΤΑMS, KTOS, KTOEOS, BES, KOOP-SEN και DAU-SEN πραγματοποίησαν χθες κοινή εκδήλωση. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι σε στέγες ή γηροκομεία καταλήγουν τα άτομα που χρειάζονται αποκατάσταση μετά από κάποιον τραυματισμό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες για να εμποδιστούν τα νομοσχέδια του ΓεΣΥ» και γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης δήλωσε χθες πως η υπογραφή μεταξύ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και της NCR Κύπρου για ανάπτυξη του λογισμικού για το ΓεΣΥ σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες για όσους εμποδίζουν την ψήφιση σε νόμους των νομοσχεδίων που αφορούν το ΓεΣΥ. Αλλού γράφει ότι μετά τον ενεργειακό γίγαντα Total φαίνεται ολοένα και πιθανότερο ότι η Ιταλική ΕΝΙ θα χρησιμοποιήσει επίσης το λιμάνι Λεμεσού για τις προγραμματισμένες εργασίες γεώτρησης της. Σε άλλο θέμα η “CM” γράφει ότι έκθεση φωτογραφίας του Κύπριου Άντρου Ευσταθίου για το Διεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας εγκαινιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Αθήνα και φιλοξενεί φωτογραφία στην οποία απεικονίζονται πέντε από τα έξι μέλη του πληρώματος των Κυπριακών Αερογραμμών που εργάστηκαν για την τελευταία εμπορική πτήση του αεροδρομίου τον Ιούλιο του 1974.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» υπό τον τίτλο «Νηστίσιμο…μενού στην ατζέντα!» γράφει ότι με κινούμενη άμμο μοιάζουν οι εξελίξεις στο Κυπριακό ενώ οδεύουμε προς το δείπνο των ηγετών μεθαύριο Κυριακή, για επανέναρξη των συνομιλιών και ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε σαφέστατο μήνυμα προς τον Μουσταφά Ακιντζί ότι η προσπάθεια επανέναρξης ενός γόνιμου διαλόγου θα είναι καταδικασμένη εάν σκοπός του κατά το δείπνο κοινωνικού χαρακτήρα, θα είναι η συζήτηση ΜΟΕ. Αλλού και κάτω από φωτογραφία από την εκδήλωση γράφει για τα Θυρανοίξια περίλαμπρης Ρωσικής εκκλησίας στο Επισκοπειό στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μετά τους «Μετανάστες» η Πόπη Νικολάου και οι μαθητές της έφτιαξαν νέο έργο, το περιστέρι της ειρήνης.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Το “τρίο” ξανακτυπά!» γράφει ότι τρόικα, κυβέρνηση και μεγαλοεπιχειρηματίες συντονίζονται για επιβολή νέων αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων και κάνει λόγο για «δεκανίκια Τροϊκανών» για ιδιωτικοποιήσεις, δημόσια υπηρεσία, καθήλωση μισθών και ωφελημάτων, ΑΤΑ και ΓεΣΥ. Αλλού γράφει για ανατροφοδότηση από των ΔΗΣΥ των εν δυνάμει ψηφοφόρων του Νίκου Αναστασιάδη με αντιΑΚΕΛισμό. Αλλού γράφει ότι αντιφατικοί στις τοποθετήσεις τους είναι οι ηγέτες του «ενδιάμεσου».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι» κάτω από τον τίτλο «Η προοπτική του ενδιάμεσου χώρου» γράφει ότι άγχος προκαλεί στο Προεδρικό, στο ΔΗΣΥ και στο ΑΚΕΛ, η προοπτική συνεργασίας του ενδιάμεσου χώρου και κάνει λόγο για διαβήματα και πράξεις που αντανακλούν αμηχανία, μέχρι και πανικό. Σε άλλο θέμα γράφει για «διαδικτυακό πραξικόπημα» κατά του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στο AVAAZ.ORG εν όψει της επικείμενης ψηφοφορίας της Παρασκευής στην Ολομέλεια επί της πρότασης νόμου του κόμματος για «διόρθωση του λάθους». Αλλού γράφει ότι AstroBank είναι το νέο όνομα της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα “The Cyprus Weekly” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ήλιος, θάλασσα και ελλείψεις» γράφει ότι η Κύπρος ελπίζει για νέο ρεκόρ κατά την τουριστική σεζόν φέτος αλλά ότι η μεγαλύτερη επιτυχία της οικονομίας κινδυνεύει από υποστελεχωμένα ξενοδοχεία και ανεπαρκή καταλύματα αλλά ότι ο ΠΑΣΥΞΕ εκφράζει ετοιμότητα για ψηλά επίπεδα υπηρεσιών. Αλλού γράφει ότι το δείπνο της Κυριακής μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί είναι κρίσιμο και ότι οι δύο προσέρχονται στο δείπνο με διαφορετικές ατζέντες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πρόσφυγες που φτάνουν μόνοι τους στην Κύπρο μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με εκμετάλλευση.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 31/03/2017 07:50

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: