Προκαλεί ο σύμβουλος του Ερντογάν: Η ε/κ πλευρά να κάνει βήματα για λύση στην Κύπρο




“Αυτή που πρέπει να κάνει βήμα είναι η ε/κ πλευρά”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν καλώντας την ε/κ πλευρά να εγκαταλείψει την απόφαση της κυπριακής βουλής σχετικά με την ένωση.

Σε δηλώσεις του ο Ιμπραχίμ Καλίν ανέφερε: “Εμείς θα είμαστε πάντοτε ένα βήμα μπροστά στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Η Τουρκία ήταν πάντοτε ένα βήμα μπροστά. Με το όχι που είπαν οι Ε/κ στο δημοψήφισμα ξεκίνησε μια κρίση.

“Τόσο η Τ/κ κοινότητα όσο και η Τουρκία καταβάλαμε προσπάθεια για να υπάρξει μια δικοινοτική, διζωνική, δίκαιη διοίκηση. Τον περασμένο Ιανουάριο έγινε μια σύνοδος στην Γενεύη. Αυτή η σύνοδος θα γινόταν σε επίπεδο ηγετών. Αλλά δεν έγινε. Όπως γνωρίζετε η απόφαση της Ενωσης δηλώνει την ένωση της Ε/κ πλευράς με την Ελλάδα.

“Με αυτή την απόφαση προσπαθούν να ξαναζωντανέψουν την ιδέα και το όνειρο της Ενωσης, ισχυρίστηκε. Από την μια πλευρά υποστηρίζουμε την ενοποίηση των δύο πλευρών του νησιού στη βάση των αρχών της ισότητας και της δικαιοσύνης και από την άλλη από κάτω έρχονται στην ατζέντα μια σειρά ιδεών και ονείρων.

“Αυτό είναι απαράδεκτο. Αυτό είναι σημαντικό από άποψη αποκάλυψης των προθέσεων της Ε/κ πλευράς. Αυτή η απόφαση αποκαλύπτει πόσο δίκαιο είχε η Τ/κ πλευρά να ανησυχεί και να επιμένει. Εμείς το είπαμε από την αρχή. Η Τουρκία εκεί ως εγγυήτρια δύναμη προσβλέπει στην προστασία τους των Τ/Κ. Την ίδια ώρα διασφαλίζεται η ασφάλεια και η σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου.

“Με αυτή την απόφαση επιβεβαιώθηκε η ορθότητα της δικής μας στάσης. Ελπίζουμε η Ε/κ πλευρά να εγκαταλείψει αυτή την απόφαση. Ασφαλώς αυτή η απόφαση θα επηρεάσει αρνητικά τις διαπραγματεύσεις. Η πλευρά που πρέπει να κάνει βήμα είναι η Ε/κ”, ισχυρίστηκε.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη 22/02/2017 17:06

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: