Περπατώντας με τον Γιάννη Ραγκούση στο Ηράκλειο: Η “Ώρα Αποφάσεων” και το γκρι του ηλιοβασιλέματος




Αποκλειστική συνέντευξη του Γιάννη Ραγκούση
στην ιστοσελίδα μας και στον δημοσιογράφο
και πολιτικό αναλυτή Ανδρέα Τσιλογιάννη

«Στην Κρήτη και στο Ηράκλειο βρέθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης την προηγούμενη εβδομάδα εξαιτίας της παρουσίασης στο κοινό της Κρήτης της νέας πρότασης για την Κεντροαριστερά και την «Ώρα Αποφάσεων» για ένα νέο, μεγάλο κίνημα μέσα στον προοδευτικό χώρο.

Στην « Ώρα Αποφάσεων», συμμετέχει μαζί με την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Γιώργο Φλωρίδη, όλοι τους κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων του κραταιού «πάλαι ποτέ» ΠΑΣΟΚ.

Η συζήτηση για το μέλλον της κεντροαριστεράς στη χώρα συνδιοργανώθηκε με το Ποτάμι και είχε χαρακτηριστικά συγκέντρωσης, ομολογουμένως πετυχημένη με παρουσία πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ηρακλείου το βράδυ της Πέμπτης 26 Ιανουαρίου.

Ο Γιάννης Ραγκούσης, για ιδιωτικούς λόγους που αφορούσαν κοινωνικές υποχρεώσεις, παράτεινε τη διαμονή  του στην Κρήτη και εμείς, αδράξαμε την ευκαιρία και περπατώντας μαζί του στην πόλη του Ηρακλείου, συζητήσαμε για όλα τα μεγάλα θέματα.

Ο Γιάννης Ραγκούσης δίνει αποκλειστική συνέντευξη στην ιστοσελίδα μας για όλα τα ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και την ειδησεογραφία.

Αναφέρεται για το αν το 2009… λεφτά υπήρχαν, τονίζει τον κύριο λόγο της χρεοκοπίας της πατρίδας μας και την ένταξη στο μνημόνιο αλλά και κάνει για μια ακόμα φορά γνωστούς τους λόγους που τον οδήγησαν να αποχωρήσει το 2012 τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από την κεντρική πολιτική σκηνή.

Εξηγεί για την προσωπική του απόφαση να επιλέξει την «πολιτική μοναξιά», χωρίς να διαπραγματευτεί το προσωπικό του συμφέρον, δίχως, να συζητήσει με τον οποιοδήποτε με πιθανόν την ένταξή του σε κάποιο κόμμα ή τη συνέχιση της υπουργικής του πορείας.

Σχολιάζει τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον ελληνισμό, αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα  με στόχο την επίλυση του Κυπριακού και εύχεται πράγματα

Ο Γιάννη Ραγκούσης – πλέον επιστρέφει ενεργά στα πολιτικά δρώμενα της χώρας και στις εξελίξεις που αφορούν τον χώρο της κεντροαριστεράς, έχει για αρχή την ρήση των αρχαίων μας προγόνων « Αρχή άνδρα δίκνυσι» -, μιλάει, από το Ηράκλειο της Κρήτης, στο mignatiou.com και στον δημοσιογράφο Ανδρέα Τσιλογιάννη, στέλνοντας τα δικά του μηνύματα για τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο, στην ομογένεια και στην Κύπρο.

Ο Γιάννης Ραγκούσης με τον Ανδρέα Τσιλογιάννη. Φωτογραφία www.mignatiou.com
Ο Γιάννης Ραγκούσης με τον Ανδρέα Τσιλογιάννη. Φωτογραφία www.mignatiou.com

   Κύριε Ραγκούση, λίγο πριν αρχίσουμε το περπάτημά μας στην πόλη του Ηρακλείου, τελικά το 2010 ή λίγο πριν από αυτή τη σημαδιακή χρονιά για την πατρίδα μας, λεφτά υπήρχαν;

  Όχι, δεν υπήρχαν λεφτά, γι` αυτό και χρεοκοπήσαμε. Ήταν τόσο μεγάλο το έλλειμα του 2009, – 35δις ευρώ -, έλλειμα που δημιούργησε η κυβέρνηση Καραμανλή, που μαζί με το τεράστιο χρέος, χρέος το οποίο είχε μέχρι τότε συσσωρευθεί, οδήγησαν τη χώρα στην αναγκαστική επιλογή του πρώτου μνημονίου.

23 Απριλίου 2010, Καστελόριζο. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,  κ. Γεώργιος Παπανδρέου, ανακοινώνει, μέσω του ιστορικού διαγγέλματος στον ελληνικό λαό την είσοδο της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σήμερα, Ιανουάριος του 2017, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην έβδομη μνημονιακή χρονιά, ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης υποστηρίζει, σε συνέντευξη στον κ. Χωμενίδη, πως η είσοδος στο μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος τονίζοντας πως μια σοβαρή ηγεσία θα έδειχνε άλλον δρόμο από τις επιλογές Παπανδρέου. Παράλληλα δίδει ευθύνες στον κ. Παπανδρέου για έλλειψη σχεδιασμού και πλάνου. Ο Γιάννης Ραγκούσης με το χέρι στην καρδιά, θεωρεί πως ο τότε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός της χώρας κ. Παπανδρέου, έλαβε τη σωστή απόφαση, όχι για εκείνη τη δεδομένη στιγμή, αλλά για το μέλλον της πατρίδας ;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, η χώρα μόνο το 2009 έφτασε να έχει ένα έλλειμα 35δις ευρώ. Μάλιστα, χωρίς τους τόκους το πρωτογενές έλλειμμα ήταν 24δις €. Χρήματα για να αποπληρωθεί το έλλειμα αυτό δεν υπήρχαν. Η επιλογή, η μοναδική που απεδείχθη και εκ των υστέρων που είχε η χώρα, ήταν η προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Απόδειξη γι` αυτό δεν είναι μόνο το πρώτο μνημόνιο, αλλά και το δεύτερο και το τρίτο μνημόνιο και μακάρι να μην έρθει τέταρτο. Η χώρα δεν θα είχε χρεοκοπήσει, ούτε θα είχε πάει στο πρώτο μνημόνιο, εάν η κυβέρνηση Καραμανλή δεν είχε ξοδεύσει τα χρήματα της χώρας.

Βρισκόμαστε στην αρχή της εποχής της Προεδρίας του 45ου Αμερικανού Προέδρου κυρίου Ντόναλντ Τραμπ. Τι περιμένετε να δούμε από τη νέα διακυβέρνηση και ποιες οι προσδοκίες σας για τα ανοιχτά Ευρωπαϊκά ζητήματα;

Προσωπικά, θα περίμενα να δω στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ να συνεχίζεται η συνετή πολιτική που ασκήθηκε κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του 44ου Αμερικανού Προέδρου κ. Ομπάμα. Η αλήθεια όμως είναι ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο 45ος  Αμερικανός πρόεδρος κ. Ντόναλντ Τραμπ θα αλλάξει τις πτυχές αυτής της πολιτικής. Θέλω να ελπίζω, όχι,  σε βάρος της παγκόσμιας ειρήνης και των λαών του κόσμου, μεταξύ των οποίων βεβαίως και ο Αμερικανικός λαός.

Σε κάθε περίπτωση ισχύει και για τον νέο πρόεδρου των ΗΠΑ, το περίφημο που έχουν πει οι αρχαίοι υμών πρόγονοι, «Αρχή άνδρα δίκνυσι», σε μετάφραση στα νεοελληνικά, «η ποιότητα του ανδρός φαίνεται όταν αναλάβει αξιώματα και εξουσία».

Θεωρείτε πως oι Ελληνοαμερικανοί νέοι επιτελάρχες του Λευκού Οίκου, οι κύριοι Πρίμπους και Τζιτζίκος με σημαντικές θέσεις στο οργανόγραμμα του νέου Αμερικανού Προέδρου κ. Ντόναλντ Τραμπ, και Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θα βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων της πατρίδας μας ή ως Αμερικανοί πολίτες, ορκισμένοι στο Αμερικανικό Σύνταγμα, θα κοιτάξουν αποκλειστικά τα συμφέροντα των Η.Π.Α, με τους ιδίους να περιορίζουν τις σχέσεις με την πατρίδα μας στα θρησκευτικά καθήκοντα και την προώθηση μόνο των θεμάτων που αφορούν αποκλειστικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο;

Κι εδώ ισχύει το περίφημο «Αρχή άνδρα δίκνυσι», σε μετάφραση στα νεοελληνικά, «η ποιότητα του ανδρός φαίνεται όταν αναλάβει αξιώματα και εξουσία». Θα περιμένουμε λοιπόν να δούμε. Χωρίς να έχουμε καμία αμφιβολία, πρόκειται για σημαντικές προσωπικότητες και πολύ πετυχημένες της αμερικανικής πολιτικής σκηνής προερχόμενες από την Ελληνική Ομογένεια.

Έχετε χρηματίσει Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας αλλά και Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ποια η θέση σας για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτή την περίοδο με στόχο την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό; Θα έχουμε λύση με τερματισμό της Τουρκικής κατοχής; Ποια η Κύπρος που  θέλει και επιθυμεί ο Γιάννης Ραγκούσης ;

Η άποψη και η θέση μου για το Κυπριακό εδράζεται σε δυο πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας, όσο αφορά τις διαπραγματεύσεις, λέει ότι πρέπει όλοι όχι μόνο να έχουμε αλλά και να επιδεικνύουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Αναστασιάδη και τη διαπραγματευτική ομάδα, η οποία προσπαθεί χωρίς καμία αμφιβολία να πετύχει μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Ο δεύτερος πυλώνας αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως βιώσιμη λύση στο Κυπριακό θα προκύψει μετά τον τερματισμό της Τουρκικής Κατοχής και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Αυτή θα είναι μια νέα Κύπρος, αυτή είναι η Κύπρος που επιθυμεί ο κυπριακός και ο ελληνικός λαός, αυτή η Κύπρος που επιθυμούμε όλοι.

 Το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου αποφασίζει να μην προχωρήσει στην έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που αυτομόλησαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο αμέσως μετά το πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία. Η Τουρκία, δια στόματος του Τούρκου Υπουργού των Εξωτερικών κ.  Τσαβούσογλου, αμέσως περνάει στο γνωστό παιχνίδι της όξυνσης και των απειλών προς όλες τις κατευθύνσεις. Που θα πάει αυτή η βαλίτσα ;

Εάν η  τουρκική πολιτική ηγεσία συνεχίζει να αγνοεί το σύγχρονο περιεχόμενο της έννοιας ενός Κράτος Δικαίου, όπως είναι λόγου χάρη το ελληνικό κράτος, τότε αυτή η βαλίτσα θα πάει μακριά. Δεν θα έχει όμως κανένα αποτέλεσμα. Διαφορετικό αποτέλεσμα θα υπάρξει, μόνον όταν η τουρκική πολιτική ηγεσία αποφασίσει να αναιρέσει τους λόγους που υποχρέωσαν την ελληνική δικαιοσύνη, να μην εκδόσει τους συγκεκριμένους 8 Τούρκους αξιωματικούς που αυτομόλησαν στην Ελλάδα αμέσως μετά το πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού.

  Προχωράμε στα της κεντροαριστεράς. Αποφασίσατε, για δικούς σας λόγους, να μείνετε έξω από το πολιτικό σύστημα, από το 2012 μέχρι σήμερα. Αν είχε χρώμα η πολιτική σας μοναξιά, πως θα τη ζωγραφίζατε πάνω σ` ένα απλό χαρτί ;

  Θα την απέδιδα με ένα γκρι του ηλιοβασιλέματος, του μοναδικού ηλιοβασιλέματος που μπορεί να δει κάνεις το χειμώνα στην Πάρο από το ακρωτήρι του Αγίου Φωκά.

Ο Γιάννης Ραγκούσης με τον Ανδρέα Τσιλογιάννη. Φωτογραφία www.mignatiou.com
Ο Γιάννης Ραγκούσης με τον Ανδρέα Τσιλογιάννη. Φωτογραφία www.mignatiou.com

Ο Γιάννης Ραγκούσης, επιστρέφει σήμερα στο πολιτικό προσκήνιο μαζί με την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Γιώργο Φλωρίδη. Ώρα αποφάσεων για ένα νέο προοδευτικό μεγάλο κίνημα, όπως κοινά ευαγγελίζεστε, και είδαμε στην πετυχημένη εκδήλωση στο Ηράκλειο, με στόχο την επόμενη Ελλάδα. Ποιοι έχουν ευθύνες για το χθες και ποιες οι προτάσεις σας ;

Ευθύνη έχουν πολλοί και για πολλά. Σίγουρα, τη μεγαλύτερη ευθύνη έχουν όσοι ξόδεψαν τα λεφτά της χώρας και την οδήγησαν στη χρεοκοπία του 2009. Η πρότασή μας είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε στον προοδευτικό χώρο να υπάρξει άμεσα η δημιουργία ενός νέου μεγάλου και ενωμένου φορέα, φορέας ο οποίος θα βάλει στο επίκεντρο των πολιτικών του, τους Έλληνες που παράγουν, τους Έλληνες που εξάγουν, τους νέους, τους ανέργους, τους Έλληνες που μπορούν να πάρουν στην πλάτη τους την έξοδο της χώρας από την κρίση. Θα έρθει σύντομα η ώρα που το συγκεκριμένο εγχείρημα θα πάρει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο. Εμείς, είμαστε αποφασισμένοι να πούμε τα πράγματα έξω από τα δόντια.             Άλλωστε είμαστε πολιτικοί των πράξεων και όχι των λόγων. Ο Γιώργος Φλωρίδης, όταν διαφώνησε παραιτήθηκε παραδίδοντας την έδρα του. Η Άννα Διαμαντοπούλου μόχθησε για να πραγματοποιήσει μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή στα Πανεπιστήμια. Προσωπικά, χωρίς να πάρω ανάσα ετοίμασα κυριολεκτικά από το μηδέν, εφτά δύσκολους νόμους μέσα σε 20 μήνες, όπως η Διαύγεια και ο Καλλικράτης.

  Παρακολουθούμε τον τελευταίο χρόνο να έχει ξεκινήσει μια διαδικασία διεύρυνσης με πολύπλευρες συζητήσεις, άλλοτε πετυχημένες, άλλοτε όχι, στην προσπάθεια επανένωσης στον χώρο της κεντροαριστεράς, χώρος που εκφραζόταν ιστορικά από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Στη σημαντική προσπάθεια για την ενότητα αλλά και την διεύρυνση του χώρου, έχει πρωτοστατήσει η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Φώφη Γεννηματά. Ήδη στη Δημοκρατική Συμπαράταξη συμμετέχουν η ΔΗΜΑΡ και το Κίνημα των Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου και κινήσεις πολιτών. Στο δικό σας μυαλό, υπάρχουν σκέψεις για κοινή συμπόρευση με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη της κα Γεννηματά;

Στο δικό μας το μυαλό υπάρχει η σκέψη για κοινή συμπόρευση με όλους όσους θέλουν να εργαστούν για να γεννηθεί το νέο και μεγάλο στον προοδευτικό χώρο. Κυρίως όμως στο μυαλό μας υπάρχει η σκέψη για συμπόρευση με τους προοδευτικούς πολίτες. Οι προοδευτικοί πολίτες είναι που σήμερα απουσιάζουν από τα υφιστάμενα κομματικά σχήματα. Αυτούς πρέπει, πρώτα και κύρια να ξανακερδίσουμε.

Γιατί λέτε  όχι στην επανένταξή σας στο ΠΑΣΟΚ ;

Όπως είναι γνωστό, εγώ αποχώρησα από το ΠΑΣΟΚ όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» το 2012. Σε κάθε περίπτωση, σήμερα, δεν υφίσταται για μένα θέμα επανένταξής μου στο ΠΑΣΟΚ.  Άλλωστε, η Δημοκρατική Συμπαράταξη που έχει ήδη δημιουργηθεί, αντικατέστησε το ΠΑΣΟΚ. Και αυτό έχει γίνει με απόφαση όσων σήμερα αποτελούν την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

 «Μια σε βρίσκω, μια σε χάνω», γράφει και τραγουδάει μαζί με τον γιο του Χάρη, ο τεράστιος συντοπίτης σας Γιάννης Πάριος, στο τραγούδι «Πιο καλή η μοναξιά». Ο συγκεκριμένος στίχος, αντικατοπτρίζει την κεντροαριστερά του σήμερα και όσους συμμετέχουν στις μη ολοκληρωμένες – μέχρι τώρα –  διαδικασίες διεύρυνσης του χώρου ;

Θα έλεγα, ότι είναι μια εύστοχη και πολύ καλλιτεχνική στο περιεχόμενό της πολιτική ερώτηση και κυρίως ότι αυτό το εξαιρετικό τραγούδι του Γιάννη Πάριου αποδίδει την μέχρι τώρα σχέση των κομμάτων που κινούνται στον χώρο με τους πολίτες – ψηφοφόρους. Είναι ακριβώς αυτός, ένας παραπάνω λόγος για τον οποίο πρέπει να φύγουμε το συντομότερο δυνατό από την κατάσταση που υπάρχει σήμερα και να πάμε στη δημιουργία του καινούργιου.

  Ας περάσουμε στην αξιολόγηση. Τι γίνεται με αυτήν;  Η κυβέρνηση όπως ξέρουμε βρίσκεται σε περίοδο σκληρών διαπραγματεύσεων με τους εταίρους – δανειστές. Πιστεύετε πως η κυβέρνηση θα κλείσει την αξιολόγηση στα τέλη Φεβρουαρίου, ή ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές;

Καταρχήν δεν γνωρίζω αν ο κύριος Τσίπρας θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.     Αυτό που γνωρίζω είναι ότι αν οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, αυτές θα είναι εκλογές παράδοσης εξουσίας, διότι ο κύριος Τσίπρας θα χάσει τις εκλογές. Από την άλλη, αυτή τη στιγμή η χώρα πάλι ξαναζεί είναι μια σκηνοθεσία δήθεν διαπραγμάτευσης. Μοναδικό αποτέλεσμα θα φέρει και αυτή τη φορά, αντί για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, τον εγκλωβισμό της σε αυτά και στην παράταση της κρίσης, της ανεργίας και της ανέχειας που βιώνει ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού.

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και  η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με διαρροές, ζήτησαν στις τελευταίες μέρες από τον πρωθυπουργό εκλογές χωρίς λίστα. Σας θυμίζω πως εδώ και ένα χρόνο η νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ζητάει σχεδόν καθημερινά εκλογές. Άλλαξε ο Κυριάκος το κουστούμι και το έβαλε αλλιώς ;

Όπως σας ανέφερα προηγουμένως, πιστεύω στη ρήση «Αρχή άνδρα δίκνυσι» και επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά από εμένα, τα πεπραγμένα του στο υπουργείο ήταν απογοητευτικά, γιατί επανέφερε τον κομματισμό στη δημόσια διοίκηση με τον χειρότερο τρόπο. Με μία τροπολογία «νύχτας», ξήλωσε 25.000 προϊσταμένους, αξιοκρατικά επιλεγμένους, – για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους υπήρχαν αξιοκρατικά επιλεγμένοι προϊστάμενοι – και τους αντικατέστησε με κομματικά στελέχη. Επιπλέον, είναι αλήθεια, πως από τότε που εξελέγη Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική αλλαγή σε ένα κόμμα του 1974 και πράγματι το μόνο το οποίο διαλαλεί είναι το ζήτημα των εκλογών. Νομίζω, ότι όλα αυτά δεν προοιωνίζονται, προς όφελος της χώρας για ένα καλό μέλλον.

  Την Τετάρτη 25η Ιανουαρίου συμπληρώθηκαν δυο χρόνια της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Τι εύχεται ο Γιάννης Ραγκούσης, στην κυβέρνηση των Συριζανελ;

Εύχομαι να σταματήσουν να κάνουν κακό στη χώρα και στον ελληνικό λαό. Εύχομαι να έχουν μια στιγμή που θα αισθανθούν την ανάγκη να πουν ένα μεγάλο συγγνώμη για όλα όσα ψευδή προπαγάνδισαν και με τα οποία δηλητηρίασαν την δημόσια ζωή της χώρας από τότε που ξέσπασε η χρεοκοπία και μετά.

 Πιο το μήνυμά που στέλνει ο Γιάννης Ραγκούσης στη δοκιμασμένη νέα γενιά της πατρίδας μας, αλλά και στα εκατομμύρια ανέργων της χώρας μας  συμπεριλαμβανομένων και όσων νέων έχουν φύγει για εύρεση εργασίας στο εξωτερικό ;

Το μήνυμα που έχω να στείλω στη νέα γενιά της πατρίδας μας, είτε άνεργοι, είτε εργαζόμενοι, είτε βρίσκεται στην Ελλάδα, είτε έχει αναγκαστεί να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό, είναι πως αν υπάρχει ένας και μοναδικός λόγος για τον οποίο πρέπει τώρα η χώρα να αποκτήσει μια νέα προοδευτική πολιτική ηγέτιδα δύναμη, είναι για να δοθεί μέσω αυτής απόλυτη προτεραιότητα στις ανάγκες, στην ικανοποίηση των αναγκών και στο συμφέρον των νέων ανθρώπων.

Δεν είναι δυνατόν η χώρα μετά τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών να παράγει για δεύτερη φορά πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο αντί να διανέμεται, όπως έγινε πρόσφατα με τη σύμφωνη γνώμη ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, στους νέους και στους ανέργους, σε όσους θέλουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε όσους θέλουν να κάνουν τη δική τους δουλειά στο χωράφι ή στις επιχειρήσεις, αυτό να διανέμεται ως επίδομα προς τους συνταξιούχους, οι οποίοι παρ` ότι έχουν και αυτοί πολλή μεγάλη ανάγκη οικονομικής στήριξης και αυτό είναι αδιαμφησβήτητο, σπεύδουν μόλις πάρουν το επίδομα να το δώσουν πίσω στους νέους.

Φθάνοντας σιγά – σιγά στο τέλος της ευχάριστης διαδρομής, ως Παριανός, θα μπορούσατε να μας περιγράψετε από το λιμάνι του Ηρακλείου, το ιδεατό λιμάνι του Αιγαίου των επόμενων χρόνων ; Τι εντυπώσεις σας αφήνει το Ηράκλειο ;

Γνώριζα ήδη το Ηράκλειο και την ομορφιά της Κρήτης στο σύνολό της. Αυτό που τεκμηρίωσα αυτή τη φορά, είναι η άποψή μου πως η Κρήτη μπορεί να πετύχει ένα αναπτυξιακό «success story» καλύτερο του Ισραήλ. Η Κρήτη, δεν είναι εμπόλεμη περιοχή, έχει πολύ καλύτερο κλίμα καθώς έχει και ένα ισχυρό νόμισμα «δικό της», όπως είναι το Ευρώ. Τέλος, όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις θα σας πω ότι θα έχουμε να θυμόμαστε πως μέσα από το μεγάλο πολιτικό γεγονός της συγκέντρωσης που ζήσαμε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, πήραμε από τους προοδευτικούς Κρητικούς μια μεγάλη ενθάρρυνση καθώς κι ένα μεγάλο «Ναι, προχωρήστε για τη νέα μεγάλη και ενωμένη προοδευτική παράταξη».

 Τελικά έχετε επιλέξει τα πανιά που θα βάλετε στην επόμενη Ελλάδα και αν ναι, ποια είναι αυτά ; Ποια η  επόμενη Ελλάδα που ονειρεύεται ο Γιάννης Ραγκούσης;

Είναι η Ελλάδα που παράγει μέσα παραγωγής, είναι η ισχυρή Ελλάδα, είναι η περήφανη Ελλάδα. Είναι η Ελλάδα που δίνει απόλυτη προτεραιότητα στους νέους και στις παραγωγικές ηλικίες, είναι η Ελλάδα που δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην παραγωγή και όχι στην κατανάλωση.

 Κλείνοντας, κύριε Ραγκούση την όμορφη βόλτα στο υπέροχο Ηράκλειο, θα θέλαμε να στείλετε μέσω του site www.mignatiou.com ένα μήνυμα για τη νέα χρονιά στην Ομογένεια της Αμερικής, στους Έλληνες της Κύπρου, αλλά και για όσους Έλληνες εργάζονται μακριά από την πατρίδα μας.

   Για την Ομογένεια της Αμερικής, τη σπουδαία αυτή ελληνική κοινότητα να συνεχίσει την πρόοδο την ευημερία και τις ακατάλυτες σχέσεις με την πατρίδα.    Καλώ και έχει ανάγκη ο τόπος μας τους Ομογενείς που μπορούν να επενδύσουν στη χώρα τους να το πράξουν, ώστε να βοηθήσουν με τις επενδύσεις στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στους Έλληνες της Κύπρου εύχομαι γρήγορη λευτεριά και τερματισμό της Τουρκικής Κατοχής.

Κλείνοντας σε όλους τους νέους που εργάζονται μακριά από την πατρίδα μας, ειδικά στους καταρτισμένους Έλληνες επιστήμονες που έφυγαν από τη χώρα μη μπορώντας η Ελλάδα να τους απορροφήσει, να προοδεύσουν και να ξέρουν πως η Ελλάδα τους χρειάζεται πίσω. Καλή χρονιά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

  • Δημοσιογράφος – πολιτικός αναλυτής
  • Email:  [email protected]
  • Twitter: @ΤsilogiannisAnd
  • Facebook: Andreas Tsilogiannis

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: