Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, και τα τεκταινόμενα γύρω από τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο λιμάνι Λεμεσού είναι τα κύρια θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Προβάλλονται επίσης οι διαφωνίες Υπουργείου Οικονομικών – Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το ταμείο υδρογονανθράκων, το θέμα της μελέτης για το ΓεΣΥ και οι έρευνες για το χαμένο δύτη.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Τι θα βγάλει το παρασκήνιο;» και γράφει ότι έντονη δραστηριότητα παρατηρείται στο παρασκήνιο, ενόψει της μεθαυριανής συνάντησης Αναστασιάδη – Ακιντζί, προσθέτοντας ότι με στόχο να μην επέλθει ναυάγιο ο Έσπεν Μπαρθ Ειντα κινείται προς όλες τις πλευρές. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ καλεί σε καταψήφιση της πρότασης ΔΗΣΥ σχετικά με το ενωτικό δημοψήφισμα και δηλώνει ότι όποιοι την υποστηρίξουν θα είναι υπόλογοι για εξευτελισμό του λαού, προσθέτοντας ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος του απαντάει πως στο Εθνικό Συμβούλιο δεν έφερε ένσταση. Σε άλλο θέμα η «Α» δημοσιεύει φωτογραφία ανθισμένης αμυγδαλιάς της φωτογράφου του ΚΥΠΕ Κάτιας Χριστοδούλου από την Παλιά Λευκωσία χθες και γράφει για το πρώτο σκίρτημα της Άνοιξης.

«Ξένο Δάκτυλο βλέπει ο Δημητριάδης» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της «Σημερινής», η οποία γράφει ότι κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για τη σωστή λειτουργία του λιμανιού Λεμεσού, ότι η Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθει όταν είναι έτοιμη η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, ενώ αναφέρεται και σε καταγγελίες για κακόβουλη ζημιά σε μηχανήματα που θα χρησιμοποιούσαν οι ιδιώτες επενδυτές. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι επιστολή θα στείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ΓΓ του ΟΗΕ με στόχο να βάλει τα πράγματα στην ορθή τους διάσταση αλλά και να επαναλάβει τη δική του αποφασιστικότητα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με εντατικούς ρυθμούς των διαπραγματεύσεων. Αλλού η «Σ» γράφει για διαφωνίες μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον έλεγχο των εσόδων του Ταμείου Υδρογονανθράκων.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Φροντιστήριο στον Ακιντζί» γράφει ότι ζητήματα τακτικής θα συζητήσει κατά κύριο λόγο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών σήμερα κατά τις επαφές του στα κατεχόμενα και ότι η Άγκυρα ενδιαφέρεται πρωτίστως να μην φορτωθεί την ευθύνη για το αδιέξοδο και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει οφέλη από την επάνοδο της στις συναντήσεις. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι ο Υπουργός έδειξε χθες στη Βουλή τη Γιούρογκεϊτ για το χάος στο λιμάνι, καθώς και τους συμβούλους για τις πρόνοιες των συμβάσεων και ότι εκλήθη να απαντήσει για το χειρισμό των συμβάσεων παραχώρησης, ενώ ο Γενικός Ελεγκτής ξεκίνησε ήδη έρευνα. Αλλού γράφει ότι σοβαρές διαφωνίες καθήλωσαν το νομοσχέδιο για τη σύσταση Ταμείου για τα έσοδα από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία, που βρίσκει ως ένα βαθμό στήριξη από τη Νομική Υπηρεσία, καταγγέλλει το Υπουργείο Οικονομικών ότι δεν υιοθέτησε υποδείξεις της και ότι υπάρχει κίνδυνος ενός ταμείου που θα τυγχάνει κομματικής εκμετάλλευσης.

«Δεν φταίω εγώ φταίει…ο ξένος δάχτυλος» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της «Χαραυγής» η οποία γράφει ότι ο Υπουργός Μεταφορών μίλησε χθες στη Βουλή για ξένο δάχτυλο που ευθύνεται για την κατάσταση στο λιμάνι Λεμεσού αρνούμενος να αναλάβει τις δικές του ευθύνες και δικαιολογώντας τη χαώδη κατάσταση. Αλλού γράφει ότι προϋποθέσεις για τους όρους εντολής της μελέτης που προκήρυξε το Υπουργείο Οικονομικών για το ΓεΣΥ θέτει το Υπουργείο Υγείας. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει για έντονο παρασκήνιο μέχρι την τελευταία στιγμή για την εκλογή του νέου προέδρου της Ένωσης Δήμων, ότι έχασε ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ Αλέξης Γαλανός και ότι νέος πρόεδρος αναδείχθηκε ο Αντρέας Βύρας, ο οποίος έτυχε ευρείας στήριξης.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Ισχυρισμοί για σαμποτάζ στο χάος του λιμανιού» και γράφει ότι οι εργασίες διεκπεραίωσης των κοντέινερ στο λιμάνι της Λεμεσού ήταν κατά τα φαινόμενα σημαντικά βελτιωμένες τη Δευτέρα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα αλλά κάνει λόγο για ισχυρισμούς για βανδαλισμό των μηχανημάτων πριν την αλλαγή στη διοίκηση του λιμανιού. Αλλού γράφει ότι οι διασώστες δεν είχαν βρει ίχνη του χαμένου δύτη Ανδρέα Γιάγκου ως το βράδυ της Δευτέρας, της τρίτης μέρας της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης για εντοπισμό του. Σε άλλο θέμα η “CM” γράφει ότι ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Ηλιάδης ανέφερε ενώπιον δικαστηρίου την Δευτέρα ότι το πιστωτικό ίδρυμα είχε μεγάλη ρευστότητα το 2012 και είχε την πρωτιά της αγοράς σε καταθέσεις.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 21/02/2017 08:40

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: